El Periódico de Tarragona

Tarragona

Entrevista

Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"

La capital de dues DO catalanes clau acull aquest cap de setmana la 30a edició de la seva mostra vinícola, pionera en el sector

AGENDA | Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya

ENOTURISMO | La joia enoturística del Penedès que atreu a milers d'amants del vi cada any

Carlos Brull, alcalde de Falset y responsable de la Fira del Vi.

Carlos Brull, alcalde de Falset y responsable de la Fira del Vi. / Joan Revillas

6
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

Entre el 2 i el 4 de maig, Falset treu pit com una de les capitals catalanes del vi gràcies a la 30a edició de la seva mostra vinícola, pionera en el sector. L'alcalde de Falset, Carlos Brull, que també és director de l'organització de la Fira del Vi, la defineix com una oportunitat per a projectar el producte a nivell internacional. Però, sobretot, per a normalitzar el fet de demanar vi de proximitat a les taules, ja sigui al bar, el restaurant o a casa.

Com batega la Fira del Vi 2025?

Amb molta il·lusió, ganes i responsabilitat pel que s'està vivint en els últims anys en el sector agrari i vinícola. I esperança, perquè ja són 30 anys de Fira del Vi de Falset, que no deixen de ser un gran pas i un acompanyament a tota la comarca. La Fira és la porta que obre la primavera al Priorat, fa que la gent vingui als tastos, conegui les experiències i sensibilitats que hi ha dins de cada ampolla... És una fira on és el propi elaborador qui està a la parada explicant el seu producte.

Com es projecta el sector del vi de Falset i el Priorat, amb la Fira?

És que no cal fer massa per ensenyar la nostra comarca. Ara a la primavera és molt especial, amb una gran explosió de colors i aromes, en un paisatge agrícola i mediterrani i amb municipis petits de pocs centenars d'habitants. La Fira és la millor manera de mostrar això, amb actes ben organitzats, l'atenció als visitants i les ganes de descobrir la comarca i, especialment, el producte. Hem de potenciar que es consumeixi producte de casa, com el vi i l'oli.

"La sequera va fer molt de mal. Ens recuperarem, com sempre, però necessitem la comprensió i la complicitat de molts territoris i institucions"

Quants cellers participen en aquesta edició?

Hi ha 60 parades a la Fira i 56 cellers a la mostra. I hi ha també parades gastronòmics.

Un element important en aquesta edició és la col·laboració de la Fira amb les ciutats de Tarragona i Reus: es va arribar a presentar allí i ambdues tenen representació a Falset.

Sí, d'aquesta col·laboració n'han de sortir moltes coses bones que hem de promoure, dinamitzar i liderar les tres ciutats, els pobles i les denominacions d'origen. Que la restauració del Camp de Tarragona i de Catalunya també consumeixi Priorat i Montsant. Que els tarragonins, els reusencs i els catalans en general vinguin a la Fira i que sàpiguen que el que tenim aquí no és fruit de la casualitat sinó d'un llarg treball. Això no ho té tothom, cal aprofitar-ho. Tenim vins que han viatjat per tot el planeta i amb unes crítiques molt bones. El Priorat és l'interior de les comarques de Tarragona i la Costa Daurada, que dona un plus a la història romana i al turisme de platja. Ara estem preparats per a donar aquest plus.

Sembla que encara falta un punt de convenciment perquè la ciutadania i els establiments de restauració demanin vi de proximitat.

No pot ser que molts restaurants no tinguin vi català, que locals de Tarragona o de tot Catalunya no ofereixin Priorat, Conca de Barberà o Terra Alta. Es fa molta feina però encara hem de fer més. A casa cal consumir el nostre producte, ha de ser un salvavides per al sector quan tinguem les produccions en estoc pels problemes en les exportacions. Fer molta pedagogia, la Fira del Vi som com una escola que ensenya com provar el vi i decidir si t'agrada o no. I educar en el vocabulari: alcohol, vi àcid, garnatxa, carinyena, syrah i totes les varietats.

Parades de la Fira del Vi de Falset, el 2024. /

Fira del Vi de Falset

També hi ha prescriptors internacionals, recuperats a l'edició de 2024.

Volem que la Fira estigui oberta a tothom. Els prescriptors treballen sempre amb els cellers i les denominacions d'origen, les marques ja es preocupen de tenir 'influencers' del vi i la Fira està per ensenyar el producte a les nostres comarques veïnes però també a la resta de l'Estat i a nivell internacional.

La Fira del Vi de Falset, la pionera, compleix 30 anys. Com ha canviat el Priorat? I el vi català?

El món del vi no es podria haver imaginat al seu moment l'efecte que la Fira ha tingut. Al final s'ha demostrat l'èxit d'aquesta cita per al sector del vi i de l'oli: havíem d'apostar per això i ho vam fer. Canvis? Ara tenim dues denominacions d'origen: la DOQ Priorat i la DO Montsant. Quan es va crear la Fira, la primera encara no era qualificada i la segona ni existia. Teníem 20 cellers i ara n'hi ha més de 160, per fer-se una idea. I en general, el vi català està més estructurat i elaborat, més pensat. Cada vegada la gent vol fer millor les coses, amb molta recerca que fa que tinguem vins més bons i millors productes. Aquesta és la línia que hem de prendre: molta qualitat i no tanta quantitat, un equilibri que ens permeti viure i tirar endavant projectes col·lectius, de comunitat i de país. Treballar amb l'exigència de fer un bon vi, aquesta és l'aposta del Priorat.

Ara tenim la DOQ Priorat i la DO Montsant. Quan es va crear la Fira, la primera no era qualificada i la segona ni existia

La 30a edició arriba en plena sortida d'una sequera històrica.

Incertesa és la paraula clau. El dubte està a tot arreu. Com aniran les exportacions? Com es reduirà la producció de vi degut a l'estrès hídric brutal? Això fa quatre anys que ho patim i afecta molt al sector, igual que alguns missatges que es llancen a la societat. Per exemple, sobre el consum: evidentment que cal tenir un consum moderat, però busquem un equilibri, perquè una copa de vi no és mortal. Hem d'aprofitar la riquesa agroalimentària del país: és extraordinari que en un lloc tan petit s'arribi a produir un producte tan bo. Hem de procurar que la nostra gent consumeixi el nostre producte, sempre sota la màxima de buscar la qualitat per sobre de la quantitat.

La Fira del Vi de Falset compleix 30 anys des de la seva creació. /

Joan Revillas
Notícies relacionades

Ja podem dir que el sector ha superat la sequera?

No, hi ha brots verds, amb infraestructures que comencen a veure la llum, ha plogut... Suposo que amb això garantim que la collita no pateixi enguany. Però els embassaments no s'han omplert del tot i aquesta aigua s'ha de quedar aquí perquè la necessitem. La sequera va fer molt de mal, va provocar la mort de gran part de les vinyes o directament que no es plantessin, va fer perdre prop de la meitat de la producció. Ens recuperarem, segur, com sempre hem fet al Priorat i el sector vitivinícola, però necessitem la comprensió i la complicitat de molts territoris i institucions.