El Periódico de Tarragona

Tarragona

El moment del vi

Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya

Amb la primavera arriben les primeres exhibicions enològiques: propostes molt variades que busquen reivindicar el producte i les varietats autòctones

ENTREVISTA | Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"

VILAFRANCA | La joia enoturística del Penedès que atreu a milers d'amants del vi cada any

5
Es llegeix en minuts
Jan Magarolas

Aquesta setmana Falset es converteix en el centre d'atracció de tot el Camp de Tarragona i part del sud de Catalunya amb la celebració de la Fira del Vi, en una de les comarques, el Priorat, amb més tradició i projecció del panorama vinícola. Des del divendres 2 de maig i fins a aquest diumenge, dia 4, es preveu la visita de desenes de milers de persones, amants del vi o simples curiosos, per a conèixer millor la valuosa oferta enològica i cultural que atresora una de les comarques catalanes menys poblades. Amb la 30a edició de la seva Fira del Vi, Falset i el Priorat han inaugurat una rica temporada de fires i mostres a Catalunya, amb més d'una desena de propostes en les pròximes setmanes.

L'assistència d'unes 35.000 persones en la passada edició permet a l'organització de la Fira ser optimistes per a enguany, amb la previsió de vendre més de 60.000 tiquets de consumició entre els visitants. Les xifres rècord romanen estables en els últims anys i mantenen el fràgil equilibri que pot assumir en tres dies una comarca com el Priorat, que té en la Fira del Vi de Falset la millor carta de presentació per a ensenyar la seva inacabable oferta: la gastronomia, capitanejada pel bon vi i l'oli, paisatges espectaculars i un paradís per als apassionats de l'escalada, el ciclisme o l'autocaravana.

El Priorat i la primavera han vestit de gala a les seves vinyes per a rebre als visitants de la Fira amb la seva millor versió. "Ara, amb el brot de la vinya, el paisatge està espectacular i la Fira coincideix amb el millor moment per ensenyar al món el que som", explica la presidenta de la denominació d'origen (DO) Montsant, Pilar Just. Per a Salustià 'Salus' Álvarez, president de la DO qualificada Priorat, la Fira resulta "un acte social entre viticultors, elaboradors i clients en la festa major de la comarca amb un producte estrella, el vi". Amb 56 cellers de totes dues denominacions d'origen, la Fira de Falset atreu gent de tot el Camp de Tarragona però també de les Terres de l'Ebre, Lleida, Barcelona i de tot Catalunya, sense oblidar el mercat nacional i internacional.

Unes 35.000 persones van visitar la Fira del Vi de Falset l'any passat. /

Fira del Vi de Falset

Desenes de propostes, com a tastos de vi, concerts i música en directe, presentacions, exposicions, gegants i castells, distribuïts per tota la comarca però especialment a la seva capital, representen "un escenari perfecte perquè elaboradors i experts transmetin els seus coneixements i les seves inquietuds". La Fira "no és un projecte d'individualitats ni de competitivitat, sinó de col·lectiu", reivindica Álvarez. "És com el nostre mode de reivindicar que continuem aquí, després dels problemes de la sequera i els dubtes de les exportacions i les vendes", comenta el president de l'única DO qualificada de Catalunya.

Per a Just és també "una oportunitat per a consumir un producte de proximitat, d'un immens prestigi i que busca el convenciment de la gent del territori, de Tarragona i de Catalunya". Que els vins catalans estiguin més a les taules dels restaurants i de les cases també ho reclama el director de la Fira del Vi i alcalde de Falset, Carlos Brull, en aquesta entrevista amb EL PERIÓDICO.

La primera fira de moltes

Amb la 30a mostra de vins DOQ Priorat i DO Montsant, Falset inaugura la temporada primaveral de les fires vinícoles de Catalunya, amb diverses propostes per tota la geografia i per a tots els gustos. S'agrupen en tot just un mes i mig, ja que la majoria es realitzen entre principis de maig i mediats de juny, aprofitant el bon temps. Pobles, ciutats i DOs organitzen tot tipus de fires, festes i mostres relacionades amb els productes de la vinya, com el vi, l'oli, el vermut i el cava, i a vegades, centrades en una sola varietat autòctona.

Arrels del Vi 2024 a Sant Martí d'Empúries /

Basili Gironès / DDG

Aquest mateix mes de maig destaquen la Fira del Vi de La Canonja (10 de maig), la Fira Vins rebels de Vilobí del Penedès (10 i 11 de maig), la Fira Miravet (31 de maig) i la Fira DO Tarragona (del 30 de maig a l'1 de juny). A principis del mes que ve hi haurà una explosió de propostes per molts territoris. El primer cap de setmana complet de juny tindrà lloc la Reus Viu el Vi (del 6 al 8 de juny), la Fira del Vi Rock & Wine de Platja d'Aro (6 i 7 de juny), la Vi-Ba Fira del Vi del Bages a Manresa (6, 7 i 8 de juny), la Fira Tastavins de Juneda i la Primavera Wine de Balaguer (ambdues el 7 de juny) i la Fira Arrels del Vi a Sant Martí d'Empúries (7 i 8 de juny). Ja a finals de mes, Barberà de la Conca celebrarà la Festa del Trepat (28 i 29 de juny), dedicada a una varietat local.

Vi-Ba Fira del vi del Bages 2022, a Manresa /

ALEX GUERRERO / RG7
Notícies relacionades

Aquesta, amb permís de la Barcelona Wine Week (amb milers d'assistents i celebrada el febrer passat), es tracta de la primera tanda anual de fires enològiques. En els mesos d'octubre i novembre celebraran el segon torn, amb propostes tan importants com les de Sitges, Gandesa, Porrera (Priorat), Sant Joan Despí, Sant Sadurní d'Anoia o la Fira del Vi Novell de Tarragona

Un territori, que, cal afegir, està d'enhorabona perquè tres de les seves denominacions d'origen vitivinícoles celebren aquest 2025 els seus aniverarios: la DO Tarragona, de les més antigues, compleix 80 anys; la DO Empordà celebra els 50; i la DO Conca de Barberà, els 40. Totes elles preparen activitats per a reivindicar les seves trajectòries i apostar per la qualitat i les pròpies varietats locals. Catalunya, terra de vins (i de fires vinícoles).