Electricitat
Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya

Són molts els interrogants que encara giren entorn de l’apagada que la Península va patir dilluns passat. Passats uns dies des de la caiguda del subministrament elèctric a totEspanya, els focus apunten ara cap a les distribuïdores, mentre que el Govern inverteix els seus esforços a trobar el veritable desencadenant d’aquest succés, inèdit fins ara.
Per mirar de donar una mica de llum, mai millor dit, sobre aquest assumpte, l’emprenedor i creador de contingut Eric Ponce ha compartit un vídeo a través del seu canal de YouTube en què xerra distesament sobre el present que viu la xarxa elèctrica del nostre país amb dues persones de dins del sector: Óscar Santos, director general d’Audax, i Marc Farriol, director de generació de la mateixa companyia.
Entre llums i ombres: desentranyant l’apagada
Tant les autoritats com la població peninsular –als arxipèlags, així com a Ceuta i Melilla, la xarxa funcionar amb normalitat– es continua preguntant què va passar realment dilluns al voltant de les 12.33 hores del migdia, quan les llars i establiments de tot el país es van quedar sense llum. Sense donar resposta encara a aquesta pregunta del milió, envoltada de suposicions, Farriol, que encarna la perspectiva tècnica en aquest pòdcast improvisat a bord d’un cotxe, exposa el punt de partida: «Tot el que es genera en un moment donat a la xarxa s’ha d’estar consumint en el mateix moment». Per aconseguir-ho, cada dia es realitza una subhasta i es duen a terme càlculs de la demanda, amb els seus respectius marges i ajustos; un procés que per molt complicat que pugui semblar, assegura Farriol, és relativament fàcil. «El tema és l’oferta», remarca.
En l’equació entren dos conceptes clau per comprendre aquest entramat. D’una banda, hi ha la freqüència, que s’ha de mantenir en un nivell estable; si no, el sistema «peta». D’altra banda, hi ha la inèrcia, que es refereix a la capacitat d’una estructura per continuar funcionant quan la font desapareix o deixa de funcionar. Santos posa l’exemple d’una turbina hidroelèctrica, que continua movent-se per un temps encara quan l’aigua en moviment deixa d’empènyer-la. Quan hi ha desajustos en la freqüència, és la inèrcia la que permet a la resta de la maquinària continuar funcionant sense incidències. No obstant, si el desbalanç és molt pronunciat i la capacitat d’inèrcia, limitada, es produeix una desconnexió automàtica en cadena com a mecanisme de seguretat; si no fos així, els danys a la xarxa serien «molt greus», adverteix Farriol.
Nuclears, renovables... ¿Qui en té la culpa?
Si bé les primeres hipòtesis apuntaven a atacs ciberatacs i incendis com a possibles causants de l’apagada, de moment no deixen de ser tot suposicions. Els directius de l’empresa fundada per José Elías, no obstant, aposten per descartar un culpable: «Nosaltres creiem que les renovables mai són un problema», afirma Santos amb relació amb les crítiques cap al sector que ha suscitat l’apagada.
Es pot recordar que el tall del subministrament es va produir en un moment de «moltíssima» producció mitjançant centrals hidroelèctriques i fotovoltaiques, les quals flaquegen en l’apartat de la inèrcia. Per aquesta raó, el que en el passat hauria sigut «un petit sotrac» ha acabat per deixar tota la Península desconnectada. «Potser és la xarxa la que no ho suporta», han plantejat els convidats. Sigui com sigui, Farriol insisteix que el procés fins a trobar el responsable de la caiguda «no serà ràpid».
Solucions per evitar una nova apagada
Segons els dos experts, la solució d’aquesta problemàtica passa per una inversió més gran en infraestructures i «millorar les interconnexions», per a així, en cas d’una nova apagada, poder proveir-se important més grans quantitats d’electricitat dels països veïns. Per fer-ho, destaca Santos, és important que les operadores privades guanyin diners. Espanya es beneficiarà d’una xarxa més ben preparada per a casos excepcionals –«pot passar a qualsevol banda», coincideixen–, sinó que altres països europeus podran estudiar l’ocorregut per aplicar les millores convenients.
Notícies relacionadesEn aquest procés de reconstrucció també entraria una adequació dels sistemes de «peatges» (impostos) i la compra de bateries d’emmagatzematge, que permetrien tant regular l’estabilitat de la xarxa com el preu de l’electricitat a l’equilibrar l’oferta i la demanda.
Malgrat que des d’Audax estan segurs que Red Eléctrica s’encarregarà d’impedir que la situació de dilluns torni a repetir-se, la implementació de mesures és necessària i urgent: «Si no es fa res, pot tornar a passar», conclouen.
- Pensions Natalia de Santiago sobre la jubilació: «Tenim un problema si deixem els diners quiets al banc»
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Els 10 vestits més bonics (i memorables) de la història de la Met Gala
- Desenes de canals de YouTube amaguen continguts gore, fetitxistes i macabres en suposats vídeos per a infants
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Guerra comercial Catalunya s’organitza per minimitzar l’efecte dels aranzels cap a les 1.200 empreses alimentàries que exporten als EUA
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tiktok Un cuiner xinès destapa quin és el client més rendible en un bufet i el que menys