Habitatge
Collboni impulsarà la conversió d’edificis d’oficines en pisos
L’alcalde de Barcelona també promet "una rehabilitació a gran escala" i donar "seguretat als petits propietaris" per mirar de reduir el nombre de cases buides.

Aturar la crisi habitacional és el repte que es proposa l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant la segona part del seu mandat. Així ho va assegurar ahir durant la celebració dels primers dos anys com a alcalde. Des de l’auditori del World Trade Center, Collboni va fer balanç de les polítiques dutes a terme fins ara, fent especial èmfasi en la seguretat i presumint d’una reducció dels delictes. Alhora va assegurar que durant els pròxims dos anys anirà a totes per "acabar amb l’èxode" de barcelonins que abandonen la ciutat perquè no poden pagar el preu tan alt del lloguer o adquirir un habitatge.
En aquest sentit, l’alcalde va anunciar una "segona onada" de mesures d’habitatge, es va comprometre a "mobilitzar tots els recursos possibles" i ja va indicar tres eixos d’actuació. En primer lloc, va avançar que impulsarà la conversió d’oficines en pisos per ampliar l’oferta. Segons fonts municipals, la proposta passa per convertir sòl actualment destinat a oficines en habitatge a la zona del 22@. Aquesta mesura n’aniria acompanyada de dues més, tant l’una com l’altra destinades a ampliar l’oferta actual. D’una banda, va anunciar "una rehabilitació a gran escala" i, de l’altra, es va comprometre a donar "seguretat als petits propietaris" amb l’objectiu de reduir el nombre de "pisos buits" i promoure que surtin al mercat immobiliari.
Collboni va reconèixer que l’habitatge és una assignatura pendent, tot i que va reivindicar mesures com per exemple eliminar 10.000 pisos turístics el 2028. Malgrat això, va assegurar que, després d’haver arribat a l’alcaldia, Barcelona "llueix més neta i ordenada", una cosa que va dir que no és un "caprici" sinó "dignitat per als barris". També va assegurar que la ciutat és avui "més segura" i ho va argumentar amb xifres de criminalitat en zones especialment compromeses, com ara el districte de Ciutat Vella, on va assegurar que els delictes "han baixat un 16%". En aquest sentit, va reivindicar haver augmentat els "agents de policia" i les "comissaries", a més d’haver "millorat" la coordinació amb els Mossos d’Esquadra.
Dos anys de mandat
L’acte al moll de Barcelona va servir per celebrar els dos primers anys de mandat de Collboni, però també un any de la victòria del PSC en les eleccions catalanes del maig del 2024. Justament, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va ser l’encarregat de tancar els parlaments i va assegurar que el Govern impulsarà "mesures addicionals" en matèria d’habitatge. El cap de l’Executiu va parlar de les seves últimes propostes sobre habitatge qualificant-les de "polítiques valentes" i va assegurar que "no hi ha ningú que hagi fet tant com Barcelona i Catalunya" per mirar de capgirar aquesta situació.
"Intervenim el mercat. És el que s’ha de fer per intentar assegurar una prosperitat compartida quan es produeix una fallada del mercat", va defensar en vista de les crítiques d’alguns sectors i després d’assenyalar que l’habitatge és un "dret bàsic sense el qual no es pot construir un projecte de vida". Durant la seva intervenció, Illa també va aprofitar per assenyalar Collboni com un exemple de la mena de municipalisme que promociona el PSC i de l’aposta que fa perquè hi hagi "col·laboració" entre les administracions. "Els que comencen el partit clavant puntades de peu no guanyen", va rematar.
Notícies relacionadesMés enllà de Barcelona, Illa també va voler llançar un missatge internacional i va definir com a "política amb valors" l’anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, de promoure una proposta de resolució a l’Assemblea General de l’ONU per demanar a Israel que permeti l’ajuda humanitària a Gaza. "És per sentir-nos orgullosos del lideratge del president del Govern", va apuntar, alhora que va demanar una Europa que no toleri els "dobles estàndards" i on valgui "el mateix un mort a Ucraïna que a Gaza".
Una trentena d’obres a la Bordeta
L’Ajuntament de Barcelona ha començat una trentena d’actuacions de millora de l’espai públic al barri de la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc.El consistori hi ha fet una inversió que està valorada en més de dos milions d’euros.Tota aquesta bateria d’obres inclou alguns treballs com, per exemple, la renovació i el manteniment del paviment d’asfalt, l’enllumenat, els semàfors, la xarxa freàtica, el clavegueram, el mobiliari urbà, els jocs infantils, les voreres, la senyalització, les instal·lacions esportives i els ascensors.Entre aquest seguit d’actuacions destaca la modernització dels ascensors i les baranes del tram baix de la rambla de Badal i la plaça d’Ildefons Cerdà, i la reforma del carrer de la Constitució entre el carrer de Parcerisa i Riera Blanca.Aquest projecte de millora urbana s’emmarca en el pla de manteniment integral, la línia de treball prioritària del pla Endreça, que és impulsat pel consistori amb l’objectiu de millorar l’espai públic.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Motociclisme Un veloç Àlex Márquez s’apropia de la MotoGP a Silverstone
- Festa diürna Sis de cada 10 discoteques de Barcelona ja ofereixen sessions de tardeig
- Protecció de la infància Teófilo va abusar de la menor de la DGAIA un any abans de l’acollida
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- 6 finals en 7 anys El Barça vol engegantir el seu regnat amb la quarta Champions