Hivern 2022-23

Barcelona sanciona una proveïdora pel retard dels llums de Nadal de Via Laietana

La Via Laietana, l’excepció en la nit d’encesa de l’enllumenat nadalenc

El passeig de Sant Joan de Barcelona tindrà enllumenat nadalenc per primera vegada aquest any

Barcelona obre la convocatòria d’ajudes per posar llums de Nadal al carrer

Barcelona sanciona una proveïdora pel retard dels llums de Nadal de Via Laietana

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’Ajuntament de Barcelona ha sancionat l’empresa responsable dels llums de Nadal a la Via Laietana, que es van encendre amb 11 dies de retard aquest hivern. Es tracta d’un tipus de penalització que forma part de les clàusules de garantia d’aquests contractes, que s’adjudiquen per concurs públic cada any. El govern dels Comuns i el PSC ha aprovat la mesura en una de les últimes reunions executives del mandat, celebrada el 18 de maig.

La «penalitat contractual» en aquest cas ascendeix a 2.258,22 euros, per «incompliment i demora» del lot 3 d’aquest mega contracte. La proveïdora és Ximénez Catalunya, filial d’una de les principals empreses especialitzades del sector. Fonts municipals aclareixen que el retard va afectar tota la Via Laietana, des de la plaça Urquinaona fins al passeig de Colom, que havia d’encendre l’enllumenat especial el 24 de novembre i no va poder fer-ho fins al 5 de desembre, passat el pic de vendes del Black Friday.

Però el retret municipal va més enllà de la demora: «A aquest incompliment s’hi ha de sumar que l’ornamentació col·locada inicialment no era l’estipulada. Finalment es va substituir per la pactada en les especificacions del contracte». El relleu en la decoració va passar pràcticament inadvertit per a la ciutadania, però no va agradar en absolut al consistori.

L’empresa, contactada per aquest diari, ha preferit no fer declaracions. En la mateixa comissió de govern en què es va aprovar aquesta penalització també es va donar llum verda a les subvencions per als llums de Nadal de l’hivern que ve, que per primera vegada il·luminaran el passeig de Sant Joan amb al·lusions als còmics manga que es venen a moltes botigues d’aquesta artèria.

No va ser per les obres

Precisament aquest retard, que va avançar El Periódico la nit d’obertura dels llums a tota la ciutat, va ser atribuït inicialment a la reforma de la Via Laietana. Fonts municipals consultades per aquest diari van assegurar llavors que la causa eren les obres i que l’encesa es produiria en pocs dies. Tampoc van poder obrir puntualment l’enllumenat del Carmel i la Teixonera, per culpa d’un accident laboral, ni al passeig Maragall per problemes amb l’adjudicatari. En aquests casos eren contractistes escollits directament pels comerciants de la zona i no mitjançant el contracte anual de l’ajuntament.

Els comerciants, farts de «greuges»

Notícies relacionades

L’associació de veïns i comerciants de la Via Laietana, molt crítica amb la reforma i les afectacions viàries, lamenta que la campanya de Nadal d’aquest any hagi sigut tan accidentada i no veu l’hora d’acomiadar-se d’una vegada de les obres. «És un greuge la situació en conjunt, entre les obres i el retard en els llums, va ser un inici de campanya comercial sense la potència ni l’atractiu que necessitàvem», defensa David González, president de l’entitat.

A més, es mostra sorprès al saber que s’hi van instal·lar uns llums erronis: «Si ens van posar un disseny que no era, primera notícia.» L’associació es va acollir a la fórmula centralitzada d’enllumenat, estrenada aquest mandat, una via que permet als comerciants delegar la contractació en el consistori en comptes d’haver de tramitar-la sols i després abaratir-la amb la subvenció del 75% que ofereix el municipi. El peatge és que es delega la burocràcia, però també la capacitat de decisió: «Estaria bé poder participar en la tria dels dissenys tot i que ens acollim al sistema delegat», proposa.