Col·lectius vulnerables

Desallotjades les barraques de Vallcarca per haver-hi "risc imminent" d’incendi

La Guàrdia Urbana troba 13 persones al campament durant l’operació. Els activistes presents denuncien que "no hi ha hagut voluntat de donar solucions", si bé l’Ajuntament assegura que estudiarà cas per cas.

En una anterior intervenció es van detectar 18 habitants a l’assentament

Els serveis municipals han ofert places al Centre d’Urgències Socials

Desallotjades les barraques de Vallcarca per haver-hi "risc imminent" d’incendi
3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Sembla que hi hagi una guerra". Així reaccionaven alguns veïns del barri de Vallcarca, atònits, davant el fort dispositiu policial que ahir va desallotjar l’assentament de barraques que estava situat en un solar entre l’avinguda de Vallcarca i els carrers d’Argentera i Cambrils. Al voltant d’una quinzena de furgons i un centenar d’agents dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van envoltar el campament de barraques des de les cinc del matí per portar a terme el desnonament.

Uns cinquanta veïns i activistes del barri es van concentrar per protestar contra l’actuació policial i donar suport als residents de l’espai. Hi va haver moments de tensió i algunes empentes quan la Guàrdia Urbana els va apartar de l’entrada del recinte. No obstant, amb el desnonament ja executat, els veïns i famílies van marxar poc abans de les deu del matí. Al cap de pocs minuts, les màquines excavadores van destruir les barraques.

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme i regidora de Gràcia, Laia Bonet, va comparèixer per explicar el desallotjament. Va remarcar que l’incendi que es va declarar a l’assentament dimecres a la matinada i el posterior informe redactat pels Bombers van precipitar la intervenció. Una persona va resultar ferida a causa del foc i evoluciona favorablement, va afirmar l’edila. "L’informe conclou de manera molt clara que hi havia un risc imminent per a la seguretat de les persones, en la mesura que es podia produir un nou incendi", va justificar Bonet. A més, va precisar que es van trobar 13 persones al campament durant l’operació. La Guàrdia Urbana no hi va trobar cap menor. La població era "oscil·lant", va dir Bonet. En una intervenció anterior, es van detectar 18 habitants al lloc.

La regidora va afegir que els serveis municipals han ofert places al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i cinc persones de l’assentament les han acceptat. La possibilitat de trasllat a l’alberg es manté per a la resta de pobladors identificats, que, per ara, l’han rebutjat o no van ser localitzats ahir al matí. Les estades al CUESB solen ser breus, de tan sols un dia, sovint. Bonet va avançar que els serveis socials analitzaran les circumstàncies dels desallotjats per valorar si se’ls ofereixen altres allotjaments. La tinenta no va explicar de quin tipus podrien ser i quant temps podrien establir-s’hi.

"No s’esfumaran"

En les files de l’oposició, Jordi Martí (Junts) va celebrar el desallotjament i va lamentar que no es produís "molt abans". Daniel Sirera (PP) el va atribuir a la "pressió dels populars". Jordi Coronas (ERC) va opinar que la intervenció era necessària, però que no es dona solució per a "res" als acampats: "No s’esfumaran, senzillament tornaran o aniran a un altre lloc". Marc Serra (Barcelona en Comú) va dir que el desnonament "no és la solució" i va reclamar aclariments sobre "on aniran les persones desallotjades i quin tipus de recursos se’ls ha ofert".

Notícies relacionades

Unes 700 persones es van manifestar a la tarda a Vallcarca per protestar contra el desallotjament. Florina Droso, de 42 anys, és una de les desnonades. Visiblement abatuda, va explicar en declaracions a aquest diari que es va veure sorpresa quan dotzenes d’agents dels Mossos es van presentar davant la porta de l’assentament "sense avís previ" i a una hora molt primerenca. La Florina feia cinc anys que estava a les barraques i compta amb una paga de 700 euros. Assegura que ha intentat buscar un pis, però que no ha pogut trobar res. "Ningú em llogava, perquè soc gitana", va denunciar. Diu que, ara, l’única solució que li ha donat l’Ajuntament és aquesta estada de 24 hores al CUESB, però que, després, no disposa de més opcions.

Per la seva banda, Aran Llivina, portaveu de l’Associació de Veïns Som Barri, de Vallcarca, va criticar l’actuació policial i el paper del consistori en l’atenció a les famílies afectades. "No hi ha hagut voluntat de donar solucions", va recriminar, i va acusar d’"hipocresia" Bonet. "Després de l’incendi d’ahir ja pensàvem que això podia passar", va afegir. A més, va asseverar que, en els últims anys, l’"únic suport" a les famílies de l’assentament han sigut les entitats veïnals de Vallcarca i que el desallotjament simplement suposa "traslladar un problema d’un lloc a un altre". Altres sectors del barri advocaven perquè el campament es desmantellés. En aquest sentit, l’Associació de Veïns Gràcia Nord-Vallcarca va donar suport al desallotjament, al produir-se una "situació insostenible d’inseguretat i insalubritat".