TAL COM ÉREM' A LA DRETA DE L'EIXAMPLE

Retrats de la memòria

Una mostra de retrats fotogràfics explica els orígens i la importància del gènere a Barcelona a principis del segle XX. L'exposició es pot veure a la Casa Elizalde.

Dues fotografies familiars que es poden veure a la mostra.

Dues fotografies familiars que es poden veure a la mostra. / finestres de la memòria

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Resulta gairebé inimaginable en el nostre món digital, però fa només un segle anar a l'estudi fotogràfic a fer-se un retrat era tot un ritual. Un esdeveniment a l'altura de batejos i comunions. I la dreta de l'Eixample era el centre neuràlgic del gènere del retrat fotogràfic a Barcelona. Una exposició a la Casa Elizalde recupera algunes d'aquestes imatges, cedides pels mateixos veïns.

Notícies relacionades

La mostra es titula Tal com érem. Retrats de veïns i veïnes de la dreta de l'Eixample i s'emmarca en el projecte Finestres de la memòria, que treballa per la recuperació col·lectiva de la memòria històrica del barri. Comissariada per Núria Rius, l'exposició reuneix fotografies d'entre els anys 1890 i 1955. «Són imatges que tenen un gran valor patrimonial perquè ens expliquen la nostra pròpia història», destaca Rius.

Hi ha fotos dels Estudis Napoleón. Un retrat d'Apel·les Mestres. Imatges capturades pels anomenats minuters, que tenien parades fixes en llocs transitats i feien instantànies de revelat ràpid. I, més endavant, les realitzades per fans de la Leica, que caçaven la gent en moviment, passejant, i els oferien enviar-los la fotografia.