HUMORISTES GRÀFICS

En honor a Núria Pompeia

La segona edició de CaricArt recupera clàssics de l'humor gràfic de Catalunya a través de diverses exposicions organitzades en centres culturals i col·legis.

La il·lustradora Núria Pompeia, en una mostra de cartells, el 1996.

La il·lustradora Núria Pompeia, en una mostra de cartells, el 1996. / arxiu

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Per a la il·lustradora gràfica Núria Pompeia (Barcelona, 1931), l'humor és una defensa davant l'agressivitat. La segona edició de CaricArt li dedica fins al 17 d'octubre una retrospectiva de la seva obra a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Sola davant la vinyetaés una exposició que forma part d'una programació paral·lela repartida per diferents espais de Catalunya i organitzada per l'associació cultural Tantatinta amb l'objectiu d'acostar el llenguatge de la tira còmica i de la historieta a un ampli sector del públic. Pompeia és una ninotaire pionera en un ofici en el qual predominen els homes. «Es va guanyar un espai propi i el respecte pel seu personal estil i el seu punt de vista irònicament femení», apunta Pepe Gávez, comissari de l'exposició.

La retrospectiva recull tant la seva obra com a dibuixant per a la premsa escrita com les il·lustracions que ha creat per a llibres d'humor gràfic, entre els quals destaquenY fueron felices comiendo perdices... ,La educación de PalmiraiMujercitas.

HUMOR POLÍTIC/ La programació de CaricArt recupera fins a l'11 d'octubre la mostraEscolta, Espanya... que hi ha algú? a la biblioteca Tecla Sala, a l'Hospitalet de Llobregat. L'exposició analitza el procés de l'Estatut de Catalunya a través de la mirada de 50 humoristes. Hi participen Ferreres i Leonard Beard, d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. Les seves opinions es complementen amb paraules del poeta Joan Maragall.

Notícies relacionades

L'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (Casa de l'Ardiaca, carrer de Santa Llúcia, 1) acull fins al 30 d'octubre Cu-Cut! (1902-1912), una mostra comissariada per Jaume Capdevila dedicada al centenari de la desaparició de la revista satírica que va revolucionar l'humor gràfic català la primera dècada del segle XX. L'emblemàtica publicació va comptar amb artistes de renom com Junceda, Cornet, Apa i Opisso. La seva trajectòria va estar esquitxada de multes, censures i polèmiques.

El 19 de setembre s'inaugurarà una exposició que versa sobreLa família Ulisesa la biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.