Homicidi a Sant Gervasi

Tres crims en 15 dies en atracaments a comerços disparen les alarmes

El noi, cocaïnòman, va explicar als Mossos que necessitava els diners per comprar droga

L'assassí de la fornera, sense antecedents i en tractament, declara que era el seu primer assalt

4
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / Barcelona

Aquest octubre negre a Catalunya va sumar ahir la mort violenta número 15 del mes. I la tercera en atracaments a negocis en 15 dies, fet que ha disparat les alarmes. La Mercè, la fornera de la botiga Bopan del carrer de Muntaner, va morir dijous a la nit apunyalada per un noi sense antecedents que en un rampell de violència sense sentit li va clavar tres punyalades en una cama que li van seccionar la femoral, per on se li va escapar la vida a aquesta estimada dona de 58 anys. Era el seu primer atracament. En tractament, necessitava diners per a cocaïna. No fa ni 15 dies que Zósimo va ser assassinat en un atracament a la seva joieria a Sant Martí, i la setmana va començar amb un assalt a un banc a Cambrils (Baix Camp) en el qual va morir la caixera per un tret en principi fortuït.

¿Què passa? Les estadístiques diuen que a la ciutat de Barcelona res de nou. Al contrari, el flagell de les faltes i delictes de furt s'ha reduït, i sí que s'ha detectat un petit repunt dels delictes amb violència. «Hi ha més armes al carrer», va assegurar la regidora de seguretat, Assumpta Escarp. Una afirmació que va ratificar el secretari de Seguretat de Catalunya, Joan Delort, que va destacar la coincidència en poc temps d'episodis violents amb resultats tràgics, sense connexió entre ells, i amb elements fortuïts. Però que generen una «comprensible» sensació d'«angoixa i inseguretat» en la ciutadania.

L'episodi de Sant Gervasi, per exemple, és un atracament que trenca el motllo de l'assalt tradicional a un comerç. Ángel, de 27 anys, veí de Barcelona, on viu amb els seus pares a l'Eixample, es va armar d'un ganivet de grans dimensions i va decidir entrar a robar en un forn. Era el primer cop que ho feia. Però no el primer que hi entrava. Hi havia estat altres cops, consumia i se n'anava sense pagar. Ahir a la tarda va declarar als Mossos que necessitava els diners. En tractament psiquiàtric, era consumidor habitual de cocaïna, que combinava amb fàrmacs i alcohol. Un còctel salvatge.

BROTS PSICÒTICS / Ángel, que va reconèixer a comissaria haver matat la dona, encara que va dir que aquesta no era la seva intenció, no va saber explicar què li va passar. En el seu historial, fins ahir només tenia un antecedent per una alcoholèmia. Això sí, els seus brots psicòtics li havien fet intervenir en algunes baralles a Barcelona i el seu nom apareixia en els atestats policials d'aquestes baralles. En els últims temps no treballava.

Cap a les nou del vespre, va entrar al forn. La Mercè no estava sola. Encara quedava algun client i hi havia treballadors a l'obrador de la part posterior. No es va fixar en els testimonis. Va entrar embogit, es va dirigir a la dona, la va arraconar contra una paret i primer li va acostar el ganivet al coll mentre li cridava «la caixa, la caixa, la caixa». La fornera no va tenir temps ni de moure's, el noi la va apunyalar fins a tres cops a la cama, mentre li seguia demanant els diners. Tot va passar molt ràpidament. La Mercè es va desmaiar sagnant abundantment, i l'assaltant va fugir a empentes del lloc, perseguit per empleats, clients i transeünts. Una patrulla de la Guàrdia Urbana va presenciar la persecució i va detenir el noi, que no s'hi va resistir.

Notícies relacionades

El crim, i molt especialment, la coincidència en el temps de massa morts violentes, va provocar les lògiques reaccions. Algunes d'esperades, com la de la Fundació Barcelona Comerç, que va sol·licitar una reunió amb els responsables de seguretat de la ciutat, als quals va exigir més «seguretat» i va convocar una concentració per al migdia d'avui davant la botiga. O la de l'electe president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, que va assegurar que «no hi ha motiu d'alarma social». Algunes de previsibles com la del líder de CiU, Artur Mas, que va alertar del «deteriorament de la seguretat». I també hi va haver reaccions incomprensibles, com la del conseller d'Interior, Joan Saura, que no va elegir millor dia per presumir d'estadístiques i assegurar que els delictes han baixat el 0,97% a Catalunya. I segurament és cert, però 15 crims redueixen molt l'espai per treure pit.

Hi va haver un altre gest que tampoc va passar desapercebut. Els propietaris del forn van denunciar la tardança de l'ambulància i no van descartar presentar una denúncia. El Servei d'Emergències Mèdiques va respondre que va trigar 10 minuts. Això sí, l'obrador no va tancar en tota la nit, malgrat el dol.