13 detinguts

Vídeo | Així s’ha desmantellat a França una xarxa de tràfic de marihuana des de Catalunya

  • La plaga de la marihuana

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una operació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la policia francesa ha suposat la detenció de 13 persones que formaven part d’una banda internacional que va exportar més d’una tona de marihuana al nord de França amagada en palets que contenien recanvis de vehicle.

L’operació es va portar a terme simultàniament el 28 de febrer i l’1 de març a Catalunya i a Lilla (França), en el marc de l’Eurojust, conjuntament amb la Fiscalia francesa i en col·laboració amb la Policia Nacional i l’Oficina Antidroga (OFAST) de la Policia Judicial de la ciutat francesa, segons han informat aquest dijous els Mossos.

A Catalunya, la investigació ha sigut tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 7 de Vilanova i la Geltrú (Barcelona), que va decretar presó per a quatre dels detinguts a Catalunya i va sol·licitar a les autoritats franceses l’extradició del cap de l’organització, detingut a la part francesa de l’operació.

Cap a Bèlgica

El grup criminal desarticulat operava des de la comarca barcelonina del Baix Llobregat i transportava la droga fins a Lilla, des d’on la distribuïa cap a Bèlgica i altres països del centre d’Europa.

Els 13 detinguts estan acusats de delictes de pertinença a organització criminal, contra la salut publica, defraudació de fluid elèctric, falsedat documental i tinença il·lícita d’armes.

En l’operació es van intervenir 230 quilos de cabdells de marihuana i 60 d’haixix, tot i que es calcula que la banda podria haver enviat aproximadament una tona de droga.

Els investigadors calculen que el valor de venda al detall de la droga intervinguda al mercat il·lícit seria de més de 625.000 euros a Espanya i 1.200.000 a França, aproximadament.

La investigació es va iniciar el febrer de 2022, quan els Mossos van localitzar 42 quilos de marihuana en un traster de lloguer a Vilanova i la Geltrú.

Després del descobriment, els investigadors van descobrir que un grup de persones de diverses nacionalitats, que tenia el centre d’operacions als municipis de Castellví de Rosanes i Martorell, gestionaven diverses plantacions de marihuana, tot i que també l’obtenien d’altres plantacions i grups locals ubicats principalment a les comarques del Baix Llobregat i Alt Penedès.

Operava des del Baix Llobregat

Una vegada tenien la marihuana seca i apta per a la seva distribució en bosses d’un quilo envasades al buit, les amagaven a dins de caixes de fusta apilades en palets i les exportaven a França sota l’aparença de mercaderia lícita, amb la simulació que es tractava de caixes que contenien alternadors de vehicle.

A través d’empreses de transports internacionals feien els enviaments a una adreça de la localitat d’Halluin (França), fent-se passar per una empresa legalment constituïda amb la falsificació de la documentació, segell i firma.

Tot i que operava des del Baix Llobregat, la banda va escollir la població de Lilla, pròxima a la frontera amb Bèlgica, per distribuir la droga a altres països del centre d’Europa, on el preu de la droga pot arribar a triplicar-se.

Les vigilàncies van permetre identificar alguns possibles compradors provinents d’Holanda, que anaven acompanyats pels membres del grup investigat al lloc on s’emmagatzemava la droga, per marxar al cap d’uns dies.

Amagat en palets

El 28 de febrer, coincidint amb l’enviament d’un carregament de droga amagada en palets, efectius de l’Oficina Antidroga (OFAST) de la Policia Judicial de Lilla van detenir el principal investigat i dues persones més quan amagaven l’últim enviament de 104 quilos de marihuana i 10 d’haixix en una casa d’Halluin.

Els tres detinguts van ingressar a la presó per ordre de les autoritats judicials franceses.

L’endemà, de manera coordinada i simultània, es van portar a terme tres entrades i registres en les poblacions franceses de Marquette-lez-Lille, Wimereux i Saint-Andre-Lez-Lille, on també es va comptar amb la col·laboració d’agents de la Policia Nacional.

En aquest dispositiu, i amb la corresponent autorització judicial, es van bloquejar actius bancaris relacionats amb l’organització criminal per valor de 150.000 euros.

Nombrosos registres

A Catalunya, els Mossos van portar a terme 16 entrades i registres a nou domicilis i set plantacions interiors de cànnabis a Sant Andreu de la Barca, Martorell (4), Castellví de Rosanes (3), Sant Just Desvern, Polinyà, Vallirana, Olesa de Bonesvalls, Corbera de Llobregat, Masquefa i Torrelles de Foix, on van participar més de 300 efectius policials, que van detenir 10 persones.

Notícies relacionades

Tres dels deu detinguts tenien el paper de ‘jardiners’ i s’encarregaven de les plantacions de marihuana i els altres set portaven a terme un altre tipus de funcions, com el control d’enviaments i de logística.

El jutge d’instrucció va decretar presó per a quatre dels deu detinguts a Catalunya, mentre que el principal investigat, detingut a França, espera ser extradit a Espanya en virtut d’una ordre europea de detenció (OED) emesa per l’autoritat judicial.