Organització internacional

Un operatiu contra el tràfic de marihuana al Baix Llobregat acaba amb 10 detinguts

  • La banda cultivava la droga en cases que o bé ocupaven il·legalment o bé tenien llogades per després exportar-la a Europa

Un operatiu contra el tràfic de marihuana al Baix Llobregat acaba amb 10 detinguts

CLÀUDIA RAMOS / ACN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han activat aquest dimecres a la matinada un dispositiu policial contra el tràfic de drogues al Baix Llobregat (Barcelona). Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, es tracta d’una altra organització criminal dedicada a cultivar marihuana a Catalunya per a la seva posterior exportació a la resta d’Europa, una manera d’operar freqüent després del preocupant ‘boom’ cannàbic que ha convertit Espanya en un hort europeu de la marihuana.

Els Mossos han portat a terme una desena de registres en domicilis a les localitats de Martorell, Vallirana i Castellví de Rosanes. En aquests tres municipis de la comarca del Baix Llobregat els investigadors han practicat també una desena de detencions. La banda cultivava la marihuana en plantacions ocultes en cases unifamiliars d’urbanitzacions. Alguns d’aquestes residències estaven sent ocupades il·legalment però d’altres disposaven de contracte de lloguer.

Una de les detencions s’ha efectuat al bloc de pisos ubicat al número 20 del carrer de Sant Genís de Rocafort, a Martorell. El sospitós és un ciutadà espanyol d’origen marroquí que residia amb la mare en un domicili de la quarta planta. Segons les fonts consultades, hi ha membres investigats de diverses nacionalitats.

El ‘boom’ de la marihuana

El ‘boom’ de la marihuana que va començar a estendre’s per Catalunya i per la resta d’Espanya el 2015 té efectes nocius per a la salut dels consumidors –al tractar-se d’un mercat desregulat, els productors cultiven llavors hibridades amb concentracions de THC altíssimes–, per a l’economia  –també és un mercat negre que suposa una competència deslleial entre treballadors i una font de diner negre i, en conseqüència, de xarxes de blanqueig de capitals–, per a la integritat de les institucions democràtiques –un estudi dels Mossos avançat per aquest diari conclou que l’envergadura de les màfies les capacita per intentar corrompre polítics i policies– i per a la seguretat. Però també s’ha convertit en un problema de seguretat de primer ordre.

Notícies relacionades

Els Mossos van activar el 2018 el Pla d’Acció Marihuana. Dins d’aquest pla, la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) va encarregar a l’Àrea Central d’Anàlisi de la Criminalitat (ACAC) l’informe ‘El mercat de la marihuana a Catalunya’, que analitza les causes i els riscos d’aquest fenomen i que aquest mes de juliol ha sigut entregat a la Fiscalia de Catalunya. Les conclusions de l’estudi, a les quals va tenir accés EL PERIÓDICO, van avançar un escenari preocupant per a la pau social: la dimensió d’algunes estructures criminals –la majoria d’origen estranger– establertes a Catalunya i dedicades a la producció i exportació de marihuana fa témer la policia catalana que en un futur pròxim puguin mirar de corrompre els poders públics per continuar creixent.

Per als Mossos, la marihuana, ja des d’abans de la pandèmia, s’ha convertit en l’amenaça més gran per a l’estabilitat de Catalunya i preocupa que cada vegada amb més freqüència es detectin armes de foc quan s’investiguen les organitzacions.