Assumptes interns

Els mossos corruptes de Girona cuidaven la marihuana d’un traficant de vacances

  • Les converses punxades entre els agents de Santa Coloma de Farners mostren com impedien la destrucció de la marihuana que es quedaven o la confiança que mantenien amb un camell

Els mossos corruptes de Girona cuidaven la marihuana d’un traficant de vacances

ACN/ MARINA LÓPEZ

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació de la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos d’Esquadra va recollir durant mesos nombroses proves que tres agents de la comissaria de Santa Coloma de Farners (Girona), segons el fiscal Enrique Barata, actuaven com un grup criminal estable dedicat a revendre marihuana que havien confiscat prèviament a altres traficants.

Les converses entre els tres investigats per corrupció, que es van obtenir a través de punxades telefòniques o de micròfons amagats a dos cotxes policials, descriuen situacions tan difícils d’aclarir en un judici com quan es vanten que una droga que han intervingut altres companys acabarà a les seves mans, o quan expliquen com impedir que es destrueixin 3,5 kg de marihuana que pretenen furtar o fins i tot quan acudeixen a cuidar la plantació de marihuana del traficant amb qui presumptament col·laboren perquè aquest es troba de vacances a Menorca.

Droga per revendre

El 30 de juliol del 2020 els Mossos d’Esquadra van escorcollar un domicili de Santa Coloma de Farners en el qual un veí d’origen estranger amagava una plantació de marihuana. Al capdavant d’aquella inspecció hi havia Salvador M. (‘Salva’) i Óscar F., que junt amb Joan Francesc P. (‘Kiko’) serien arrestats per la DAI al final d’aquell primer estiu de pandèmia. Però aquell dia encara exercien de policies, i aparentaven que lluitaven sense concessions contra el tràfic de marihuana que s’expandeix per la comarca de la Selva. 

Com a veterà responsable de l’àrea de delictes contra la salut pública de la Unitat d’Investigació de Santa Coloma, el Salva era el més pròxim a un referent antidroga a la seva comissaria. El registre del traficant va començar a dos quarts de cinc de la tarda i es van intervenir 1.216 plantes de marihuana i 3,5 quilograms de cabdells, els brots en els quals es concentra el principi de THC. En l’atestat policial en el qual el Salva consta com a instructor i l’Óscar com a secretari es fan constar les dues quantitats. Consten també tant les plantes com la caixa amb els 3,5 kg de cabdells en el document que es va elaborar després de pesar la droga. En l’ordre que redactada per destruir la droga no apareixen, no obstant, els 3,5 kg de cabdells. 

Els telèfons del Salva i l’Óscar estaven punxats per assumptes interns, que van captar la següent trucada del cap al seu agent un dia després de l’operació contra el traficant rus. Per als policies de la DAI aquest diàleg és una prova que mostra com el Salva dona instruccions a l’Óscar perquè expliqui al jutge o als caps, en cas que preguntin què ha passat amb la caixa de cabdells de la qual es parla en l’atestat, que el contingut d’aquesta ha sigut barrejat amb les bosses de les plantes pendents de destruir perquè es podreixi. El Salva s’expressa en aquests termes: 

Salva: Si el Manolo diu alguna cosa el jutge diu alguna cosa, [li dius que] ho vam barrejar tot dins d’un sac. Que ho vam pesar i que ho vam ficar dins d’un sac. Barrejat amb diferents sacs. ¿Ho entens? Ja ningú ho buscarà.

Óscar: Bé...

Salva: ¿M’entens o no?

Óscar: Sí.

Salva: Si diuen alguna cosa... [dius que] per no deixar la caixa allà, es va agafar, es van obrir, dues o tres bosses, es van barrejar dins... perquè així, de la mateixa podredura... ¿saps què vull dir? Es podrirà 

Óscar: A tu et creu, però a nosaltres no ens creu...

Salva: [… Que entri i les busqui, perquè no estan numerades [...] I que busqui. ¿I què passarà? Quan obri i vegi tota la merda. T’ha quedat clar això, ho recordaràs, ¿no?

Óscar: Sí. 

Salva: D’acord. Primer que ho demanin i segon: ‘hosti’, això ho vam pesar i ho vam ficar allà perquè es destruís perquè clar, això és un perill deixar-ho allà, la caixa [...] que ja sap que sempre li va dir això. 

A cura de les plantes del traficant

EL Kiko era qui s’encarregava de tractar amb els traficants per revendre la droga que el Salva i l’Óscar desviaven del circuit de destrucció. El Kiko negociava amb un, sobretot. Tenia tal grau de confiança amb Albert B. (‘Pitu’), un traficant local, que el Kiko també cuidava la plantació de marihuana que aquest tenia amagada al seu domicili quan es trobava fora de casa.

Notícies relacionades

La conversa telefònica que mostra el policia Kiko, un agent de 52 anys, acorda com cuidar les plantes de marihuana del traficant Pitu, un veí de Santa Coloma de Farners de 45 anys, va tenir lloc el 24 d’agost del 2020, una setmana abans del seu arrest. El Pitu es trobava aquell dia amb la seva parella passant uns dies a Menorca i li va demanar al Kiko, que disposava d’un joc de claus de casa seva, que acudís en la seva absència a activar el sistema de ventilació del cultiu: «Em pots obrir l’aire a dos quarts de tres?», va sol·licitar el traficant. «D’acord, passo un moment per casa teva i obro l’aire», va respondre el policia. 

El fiscal Barata sol·licita més de dotze anys de presó per a cadascun dels policies investigats. A més de les punxades i els micròfons instal·lats als cotxes policials, assumptes interns disposa d’una gravació en la qual apareixen el Salva i l’Óscar traient marihuana de la comissaria. Gràcies als seguiments, els policies de la DAI van comprovar que els policies van traslladar aquesta droga a casa del Kiko, que després la van entregar al Pitu. Els tres mossos van ser detinguts l’endemà, 3 de setembre del 2020, i des d’aleshores tenen prohibit acostar-se a menys de 300 metres de la comissaria de Santa Coloma de Farners.