Amenaça creixent

Els 5.000 quilos d’haixix confiscats a Mataró assenyalen la costa catalana com a porta d’entrada de la droga a Europa

Quan la policia va irrompre al port, la partida, una de les més grans interceptades a Catalunya, ja ers a terra i a punt per ser traslladada en un camió 

Els 5.000 quilos d’haixix confiscats a Mataró assenyalen la costa catalana com a porta d’entrada de la droga a Europa

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un avís rebut a la matinada d’aquest diumenge ha permès als Mossos d’Esquadra sorprendre 15 persones que havien descarregat unes cinc tones d’haixix al port de Mataró. Es tracta d’una nova alarma que s’encén al litoral català i que avisa que cada vegada més xarxes criminals utilitzen aquesta costa per introduir haixix procedent del Marroc al continent europeu, aprofitant la proximitat de Catalunya amb França.

El 2022, els cossos policials ja van arrestar tres pescadors de Tarragona que havien començat a treballar per a la màfia de l’haixix i van desmantellar una xarxa d’armadors nàutics de Girona que fabricaven narcollanxes per encàrrec. El ‘boom’ de la marihuana continua sent la principal amenaça, però cada vegada preocupa més el creixement de grups que trafiquen amb haixix, com van demostrar aquests episodis o el d’aquest cap de setmana a la capital del Maresme.

Embarcació ‘nodrissa’

Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, els traficants sorpresos durant la nit de dissabte a diumenge havien descarregat els farcells d’haixix junt amb una drassana de l’empresa Varador 2000. Disposaven de llanxes amb què, segons tots els indicis, havien anat a recollir-los a una embarcació nodrissa que els havia transportat des del Marroc. Aprofitant la foscor de la nit havien fet diversos viatges entre aquesta nau i el port de Mataró fins a reunir una quantitat que, segons fonts policials, ronda els 5.000 quilos, una de les partides més importants que s’han fet d’aquesta droga.

Quan els Mossos es van presentar al port, alertats per un avís que havia detectat una activitat estranya a aquella hora de la nit, la mercaderia ja era a terra i a punt per ser traslladada en un camió.

La ràpida actuació dels agents de la comissaria de Mataró va permetre arrestar 15 persones que en aquell instant havien format part de l’operació. Segons Mataró TV, aquest dilluns dos de les llanxes que utilitzava aquesta banda es troben custodiades per policies catalans al veí Port Balís de Sant Andreu de Llavaneres.

Investigació en marxa

La Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos s’ha fet càrrec d’un cas que ha arrencat al revés de com ho fan habitualment: amb els arrestos dels membres de la xarxa i amb la intervenció de la droga. Els detinguts són d’origen estranger i no estaven sota el radar policial, i s’ignora si aquesta era la primera vegada que movien tant haixix o, per contra i com se sospita, ho han fet amb èxit en ocasions anteriors. La DIC confia que els interrogatoris i la inspecció d’embarcacions i del lloc en el qual van descarregar –els Mossos van estar durant hores al port– permetin saber més detalls del funcionament d’aquesta trama quan passin a disposició judicial aquest dimarts o dimecres.

«No és freqüent que els traficants s’arrisquin a descarregar dins d’un port com el de Mataró, el normal és que recorrin a platges menys vigilades», va aclarir una font policial. Per aquest motiu, zones com el delta de l’Ebre i els seus voltants, que ofereixen una extensió de molts quilòmetres de platja despoblada, s’han convertit en un punt ideal per als traficants d’haixix. Si aquests grups opten per descarregar en un port, l’habitual és que reclutin treballadors sense antecedents perquè siguin aquests els que carreguin l’haixix a alta mar i l’introdueixin amagat en embarcacions que no aixequen cap sospita. Així ho va fer la xarxa que ‘va contractar’ tres pescadors adscrits a la confraria del port de Cases d’Alcanar i que van ser detinguts fa pocs mesos després de moure 1.380 quilograms d’haixix.

Fase ‘parasitària’

Notícies relacionades

Les autoritats adverteixen que les organitzacions criminals de trànsit d’haixix, com fan des del 2015 altres màfies dedicades al cultiu i exportació de la marihuana, han començat a activar també la seva fase «parasitària». Aquesta fase, segons els analistes de la policia catalana, consisteix a corrompre ciutadans normals perquè treballin per a ells. Tal com com va passar amb els pescadors de Tarragona. O amb els armadors d’Empuriabrava (Girona) detinguts a la tardor, que havien començat a treballar per a narcos construint les narcollanxes per encàrrec. En aquesta operació conjunta de Mossos i Guàrdia Civil en col·laboració amb l’Agència Tributària,  es va detenir 19 persones i hi havia almenysdos propietaris de negocis de lloguer o reparació d’embarcacions implicats i també un mecànic, que era qui armava les semirígides.

La investigació oberta després de l’operació d’aquest cap de setmana a Mataró ha d’esbrinar si hi ha treballadors o empreses al port que col·laboraven amb els detinguts.