Balanç semestral

La delinqüència baixa a Barcelona un 4% en comparació amb el 2020 i un 44% amb el 2019

  • Durant la pandèmia han crescut les denúncies per violència domèstica, maltractament masclista i delictes sexuals

  • A la ciutat actuen 111 lladres reincidents que acumulen un total de 4.500 detencions policials

Detención de un ladrón con patinete en el Paseo de Gracia

Detención de un ladrón con patinete en el Paseo de Gracia / Patricia Castan

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els habitants de la ciutat de Barcelona han patit durant el primer semestre del 2021 un total de 63.113 delictes. Això significa un 4% menys que el 2020, quan van ser 65.873 les denúncies presentades per veïns de la capital catalana, i un 42% menys que el 2019, quan la delinqüència va registrar una xifra rècord de 113.630 delictes. El 2019, anterior a la crisi de la pandèmia mundial i el més calamitós que ha patit la ciutat quant a furts, robatoris violents i homicidis, és el que els Mossos d’Esquadra han pres com a referència per valorar la marxa d’aquest primer semestre en la Junta de Seguretat Local de Barcelona, que han presidit a l’Ajuntament a l’alcaldessa, Ada Colau, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Amb aquest punt de referència, totes dues institucions veuen positivament la tendència actual. Amb «matisos», han remarcat en la roda de premsa immediatament posterior a una trobada que ha reunit per primera vegada l’equip consistorial amb un departament d’Interior en mans d’ERC. La criminalitat ha continuat descendint però els delictes contra les persones –violència a la llar, maltractament masclista, abusos i agressions sexuals– han pujat de forma sensible, en un 6,5%.

El 2019, el 2020 i el 2021 són difícilment comparables perquè són tres anys atípics. Durant el 2019 Barcelona era una ciutat infestada de turistes i de carteristes i la més violenta de l’última dècada. Un any després, a partir del 13 de març, es va decretar l’estat d’alarma per aturar el contagi de la Covid-19 i això va aturar l’activitat delinqüencial bruscament: dels 19.000 delictes denunciats l’abril del 2019 es va passar a només 3.000. I en el present 2021, hi ha hagut un toc de queda que ha tancat amb cremallera les nits fins al mes de maig i diverses restriccions severes han continuat vigents en la restauració i, sobretot, en l’oci nocturn. «La ciutat a poc a poc s’està despertant però encara no ho ha fet del tot», reconeixia el secretari general d’Interior, Oriol Amoròs

La delinqüència continua molt millor gràcies a la pandèmia i també gràcies a esforços policials com el del Pla Tremall, dissenyat per combatre la delinqüència multireincident –que cuina el gruix del pastís de robatoris i furts que es registren a la ciutat– i que ha aconseguit que un de cada cinc delinqüents violents ingressi a la presó preventivament. Una dada rellevant que sí que admet una comparació directa amb el primer semestre del 2019, quan ingressaven a la presó abans del judici un de cada deu. Entre el gener i el juny els Mossos i la Guàrdia Urbana han detingut 111 delinqüents multireincidents que acumulen 4.500 delictes. El cas més extrem és el d’un que ha sigut arrestat en 19 ocasions en aquell període. El segon més actiu ho ha sigut en 15 ocasions i el tercer, en 13. 

Notícies relacionades

Segons les dades policials, hi ha hagut 4.045 robatoris violents que s’han produït a la via pública. En tres de cada quatre incidents, la víctima no ha patit cap mal. «I la meitat de les vegades en què ha patit lesions, aquestes han sigut lleus», ha explicat l’intendent Joan Carles Granja. En total han sigut 53 els ciutadans que han necessitat un trasllat a l’hospital. El cas més greu es va donar el 4 de febrer, quan un reincident va apunyalar mortalment un veí xinès del barri del Guinardó.

Delictes contra les persones 

Les restriccions sanitàries dictades per aturar la propagació de la Covid-19 han tingut derivades més negatives. Segons els Mossos, moltes dones han hagut de quedar-se tancades amb els seus maltractadors. «Fins i tot algunes víctimes que comptaven amb ordres d’allunyament dels seus marits s’han vist obligades a conviure-hi sota el mateix sostre a causa de la pandèmia», remarca la intendenta Sílvia Catà. Aquesta situació ha elevat la tensió a les llars en comparació amb el 2019, un any previ al virus. Durant el primer semestre s’han presentat un 38,4% més de denúncies per violència domèstica que llavors. També les agressions sexuals i els abusos sexuals han augmentat: un 22%.