El Govern central congela el diàleg amb Junts a l’espera de Puigdemont

La Moncloa no preveu noves reunions de la taula amb la Generalitat fins després de l’estiu, quan es resolgui la investidura

El Govern central congela el diàleg amb Junts a l’espera de Puigdemont

JUAN RUIZ SiERRA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern central insisteix que les negociacions per a la investidura a Catalunya les portarà només el PSC, però considera que en tot el procés estarà presidit per la "calma". Primer, per la imminent campanya dels comicis europeus del pròxim 9 de juny. I després, perquè el Parlament no es constitueix fins a un dia més tard: el 10 del mes que ve. Aquesta mateixa absència de presses també l’aplica la Moncloa a les seves relacions amb el Govern català i amb Junts, congelades des que Pere Aragonès va anunciar l’avanç electoral.

"Hi ha coses que no colen"

Fonts de l’Executiu central expliquen que no preveuen en principi reunions de la taula de diàleg amb la Generalitat fins després de l’estiu. Tampoc noves cites a Ginebra (Suïssa) amb els postconvergents, que, com els republicans, resulten indispensables perquè el Govern central aprovi les seves iniciatives al Congrés dels Diputats.

El motiu és similar en els dos casos i té a veure amb les conseqüències dels comicis catalans. El més "lògic" seria mantenir les relacions en suspens fins que "s’aclareixi" l’escenari de la governabilitat i "esperar a veure qui seran els altres interlocutors", assenyalen els col·laboradors de Pedro Sánchez.

Carles Puigdemont va anunciar que deixaria la primera línia política si no aconseguia ser investit president de la Generalitat. Segons la Moncloa, no tenen cap recorregut els moviments del líder de facto de Junts perquè el PSC, malgrat haver guanyat amb enorme claredat les eleccions de diumenge passat, s’abstingui i permeti la seva tornada al Palau de la Generalitat. "Hi ha qüestions que no colen. No les compra ningú. Els catalans han parlat amb profunda claredat", va assenyalar ahir la portaveu del Govern central, Pilar Alegría, després del Consell de Ministres. Així que l’Executiu vol veure primer si Puigdemont compleix el seu compromís, amb el convenciment que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, serà el nou president.

Notícies relacionades

Quant a la taula de diàleg de l’Executiu central amb el Govern català, al trobar-se aquest en funcions, a la Moncloa consideren que no tenen sentit de moment noves trobades. Però els socialistes anticipen que aquest espai, que es va constituir la legislatura passada a petició d’ERC, continuarà si l’exministre de Sanitat aconsegueix la investidura.

A la Moncloa insisteixen que la governabilitat a Catalunya no interferirà en la legislatura. Això és, en les seves relacions amb Junts i ERC. En el Govern central entenen que els resultats de diumenge passat són incontestables. "Ara s’ha d’atendre aquest missatge clar que han traslladat els ciutadans per demanar obrir una nova etapa", va dir Alegría. Sense entrar a valorar pactes postelectorals, però donant a entendre que l’única alternativa passa per Illa i el PSC, la portaveu del Govern central va negar qualsevol ruptura amb els socis d’investidura perquè es portarà a terme la legislatura. "Hi haurà govern a Catalunya i tres anys més de legislatura a Espanya", va dir.