El compte dels directius va tenir un ingrés d’una empresa que treballa per al Barça

Només sis mesos després de l’ingrés de 350.000 euros de la companyia nord-americana ISL en el compte on es pagaven les despeses de l’aval de la junta blaugrana, el Barcelona li va atorgar l’organització de dos partits amistosos.

El compte dels directius va tenir un ingrés d’una empresa que treballa per al Barça

TONI FRIEROS

7
Es llegeix en minuts
TONI FRIEROS

ISL Futbol Limited Liability Company, empresa nord-americana de màrqueting esportiu amb seu fiscal a Charlotte (Carolina del Nord) i oficina central a Miami (Florida), va ingressar 350.000 euros (401.135 dòlars) en un compte del Banc Sabadell el 22 de novembre del 2021 i que està a nom de Joan Laporta, president del Futbol Club Barcelona, i de tots els membres de la seva junta directiva: Rafael Yuste, Antonio Escudero, Elena Fort, Juli Guiu, els dimitits Eduard Romeu i Jordi Llauradó, Josep Cubells, Ferran Olivé, Josep Maria Albert, Xavier Barbany, Miquel Camps, Alfons Castro, Josep Ignasi Macià, Aureli Mas, Xavier Puig, Àngel Riudalbas, Joan Solé i Joan Soler. També a nom de Francesc Pujol, un empresari de Lleida que va pagar la campanya electoral i que va avalar la candidatura de Laporta a la presidència del FC Barcelona i en l’últim sospir no va poder entrar com a directiu al comprovar-se que no complia el requisit estatutari de tenir un mínim de cinc anys d’antiguitat com a soci.

L’esmentat compte corrent solidari va ser obert el 15 de març del 2021, només dos dies abans que Joan Laporta prengués possessió oficial del seu càrrec com a president del FC Barcelona. Un dia després, aquest compte va rebre dos ingressos: un de 750.000 euros procedents de JBM Investments 2014 SL, propietat de l’empresari israelià Morris Moshe Benisty, i un altre de 700.000 euros de Capital Planet SL, que té com a administrador únic Xavier Laporta, germà del president del FC Barcelona. Gràcies a aquesta forta injecció d’efectiu va ser possible que els directius blaugranes poguessin fer front al primer pagament de les comissions i despeses de l’aval, que van ascendir a prop de 900.000 euros i que van ser abonats dies més tard.

De matinada

L’únic i exclusiu objectiu d’aquest compte corrent era satisfer al Banc Sabadell els interessos meritats del cost de l’aval subscrit per Laporta i els membres de la seva junta directiva, que es va formalitzar la matinada del 17 de març a la notaria Ariel Sultán Benguigui, en el número 550 de la Diagonal de Barcelona. L’esmentat aval va ascendir a un total de 124.651.950 euros i va ser el que es va presentar posteriorment davant la Lliga de Futbol Professional (LFP), complint-se així el que llavors obligava la llei de l’esport, una garantia bancària del 15% del pressupost de despeses de la temporada en curs, en aquest cas, la 2020-2021.

L’interès aplicat pel Banc Sabadell per aquests 124,6 milions d’euros va ser al voltant del 2% anual, cosa que deixava una mitjana de 124.000 euros per directiu. L’aval es va formalitzar i es va presentar hores abans que expirés el termini reglamentari, aquell mateix dia 17 de març abans de les 21.00 hores. És a dir, hi va haver un risc latent que es repetissin les eleccions a la presidència.

De fet, alguns juristes dubten sobre la legalitat d’aquesta presa de possessió, ja que més de la meitat dels diners que es van aportar com a aval van arribar a través de persones que no van formar part de la candidatura ni eren membres de la junta. Per exemple, Jaume Roures, a través de la seva empresa Orpheus Media SL, va garantir 30 milions d’euros al Banc Sabadell amb una pòlissa i l’empresari José Elías en va avalar 40 milions més. Segons aquestes mateixes opinions, les eleccions s’haurien pogut repetir si les hagués impugnat algun dels dos contrincants electorals de Laporta en els comicis del 2021, Víctor Font i Toni Freixa.

És vox populi en el si del FC Barcelona que la gestió d’aquest compte i del pagament dels interessos de l’aval ha generat moltíssim malestar i controvèrsia entre els directius. De fet, ha sigut un dels poquíssims temes que han provocat serioses discrepàncies en les juntes directives, sobretot perquè, al final, hi ha hagut greuges econòmics molt grans. Hi ha directius que han hagut de pagar molts diners entre el cost de la campanya electoral i els interessos dels avals, i altres que han aportat molt poc o gairebé res.

Enuig per la tardança

El primer a mostrar el seu enuig per la tardança a abonar aquests diners va ser el mateix president Joan Laporta, cansat d’anar darrere d’alguns dels seus companys de junta directiva perquè fessin front al pagament de les despeses. Laporta va designar el directiu Ferran Olivé, tresorer de l’entitat i de facto CEO de l’entitat des de la sortida de Ferran Reverter, el 8 de febrer del 2022, perquè gestionés aquest compte corrent del Banc Sabadell i es coordinés amb els seus companys de junta perquè complissin les seves obligacions. Al final, la quantitat a pagar l’entitat bancària ascendia a gairebé dos milions i mig d’euros. En teoria, només en teoria, aquests diners havien de dividir-se entre 20 directius, és a dir, uns 124.000 euros per directiu. És evident que si alguns d’ells no han aportat aquesta quantitat, d’algun lloc ha hagut de sortir.

Canvi en la llei de l’esport

En l’actualitat, i malgrat haver desaparegut l’obligació d’avalar després de la modificació de la llei de l’esport del 10 de gener del 2023 (queda subjecte al que decideixin els socis dels clubs que no són societat anònima esportiva), l’Agència Tributària ha iniciat un procés d’investigació d’aquest aval. Entre altres qüestions, Hisenda vol saber la identitat de totes les persones que van avalar i l’import que van aportar. L’empresari José Elías, que va ser qui més va avalar, ja ha acudit a Hisenda a donar el seu testimoni.

En el moment de realitzar ISL Futbol LLC aquesta transferència de 350.000 euros, l’esmentada empresa nord-americana era llicenciatària del FC Barcelona. ISL, així com ISL Agency, treballen amb el club blaugrana des del 2015, ja sota la presidència de Josep Maria Bartomeu. Aquell any, ISL va obrir les primeres escoles i campus del FC Barcelona als EUA, concretament a Raleigh, Charlotte, Richmond Cincinnati i Louisville. Des d’aleshores, i també amb l’arribada a la presidència de Joan Laporta, el seu negoci no ha deixat de créixer. ISL compta actualment amb escoles a Charlotte, Austin, Northern Virginia, San Diego, Chicago, Columbus, als EUA, i la de San José a Costa Rica. A més, cada estiu organitza l’anomenat soccer camp a nombroses ciutats del país nord-americà. L’últim estiu del 2023, es van celebrar a 35 emplaçaments diferents.

La gira estiuenca

Només sis mesos després d’aquest ingrés de 350.000 euros, el maig del 2022, el FC Barcelona va anunciar de manera oficial que ISL LLC seria l’empresa encarregada d’organitzar dos partits amistosos del primer equip blaugrana als Estats Units aquell estiu. ISL va ser responsable d’una part de la gira blaugrana, concretament de dos enfrontaments; el primer, el 19 de juliol contra l’Inter Miami al DRV PNK Stadium i el segon, el 30 d’aquell mateix mes, contra el New York Red Bulls al seu estadi. Aquell estiu el Barça va disputar dos partits més als Estats Units, enfrontant-se al Reial Madrid a Las Vegas el dia 24 i a la Juventus a Dallas el dia 27, si bé aquests dos amistosos els va organitzar una altra empresa nord-americana. La gira, els quatre partits, va resultar un gran èxit de públic.

Al capdavant d’ISL LLC i ISL Agency hi ha dos joves empresaris catalans, Àlex Isern (cofundador i CEO) i Marc Segarra (managing partner), que van començar des de zero als Estats Units el 2015 amb les escoles del FC Barcelona i avui gestionen una pròspera empresa. No només dirigeixen escoles de futbol, també organitzen campus, gires i partits amistosos, han obert una oficina de representació de jugadors i són especialistes en patrocinis. A més, són presents a Barcelona amb una oficina ubicada al passeig de Gràcia.

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO ha pogut contactar amb els representants d’ISL i admeten que aquests 350.000 euros van ser "un préstec", al mateix temps que volen recalcar que l’organització d’aquests dos partits amistosos no va ser cap contraprestació i sí el resultat del seu ardu treball de tots aquests anys als Estats Units i de l’ampli coneixement del mercat d’aquest país, per això desvinculen una cosa de l’altra.

A aquest diari li consta també que el FC Barcelona, més ben dit els directius de l’entitat blaugrana, no han tornat encara aquests 350.000 euros a l’empresa ISL en tot el temps que fa que el compte corrent és obert, una mica més de tres anys, una cosa que sí que ha fet, per exemple, amb el germà de Joan Laporta.