LICITACIÓ
Tres bars amb terrassa a les Glòries
Els preus de sortida van dels 7.413 als 9.884 euros de cànon econòmic anual
L’Ajuntament de Barcelona treu a concurs la gestió d’un popular baret al carrer de Cartagena i dos nous negocis al futur parc. Els locals oferiran lavabos públics –un d’adaptat i tres d’estàndards– d’accés lliure.
PLAZA GLORIES quioscos bar
El futur parc de la plaça de les Glòries tindrà tres petits bars al seu perímetre. Seran quioscos amb terrassa, que permetran als usuaris picar i beure alguna cosa sense haver d’allunyar-se de la zona verda. Els establiments a peu de carrer queden una mica distants del nou epicentre d’activitat. A més, punt clau, els barets oferiran lavabos públics –un d’adaptat i tres d’estàndards– d’accés lliure.
L’àrea de Parcs i Jardins de l’ajuntament va treure a concurs a l’abril les tres concessions per via exprés, després de sotmetre els plecs al corresponent període d’exposició pública. Els preus de sortida van de 7.413 a 9.884 euros de cànon econòmic anual, el contracte és de quatre anys i el breu termini per licitar acabava dimecres passat.
Un dels tres bars ja existeix i li toca renovar contracte. Es tracta del popular quiosc de la rambla dels Encants, al tram final del carrer de Cartagena. La seva proximitat a un gran parc infantil amb macrotobogans i tres escoles als voltants garanteixen l’afluència de públic familiar. Els altres dos també estaran ubicats a prop d’elements tractor del nou parc. Un estarà al costat de la pista esportiva del carrer de la Independència, molt utilitzada per adolescents i joves, i una nova superàrea de joc infantil, a l’altura de la Farinera. El tercer bar oferirà avituallament a la nova Àgora Sensorial Berta Cáceres. Estarà al tram final de la rambla dels Encants, ara en construcció, davant del mercat de Meridiana. Aquest espai de 2.500 metres quadrats envoltat d’una corona de bambús gegants tindrà ús polivalent i podrà acollir espectacles de petit format i també exercir d’oasi tranquil amb hamaques quan no hi hagi programació.
Cadascun dels tres barets ocuparà entre 12,5 i 20 metres quadrats, més 25 per a una terrassa amb 10 taules i 40 cadires. Podran ampliar el vetllador si Parcs i Jardins ho accepta, amb el corresponent increment del cànon. L’horari d’obertura, de 10.00 a 19.00 hores amb dues hores extres vespertines de l’abril a l’octubre, és de compliment obligat. No són les úniques condicions de la concessió, que és molt exigent. El titular ha de fer front al manteniment del quiosc, inclosos desperfectes per vandalisme. I se li demanen "control i/o limitació" de botellons, venda ambulant, música de carrer, barbacoes i incivisme en general. Per contra, ha d’oferir wifi gratis i ha de netejar els lavabos un mínim de cinc vegades al dia amb productes biodegradables. El mobiliari, d’alumini. I els para-sols, sense publicitat.
L’oferta gastronòmica la decideix cada empresa, però la cuina, no: només s’admet "una planxa elèctrica per a entrepans calents", un "forn microones" i aparells elèctrics com ara cafeteres. Res de fogons, ni tan sols fregidora. Per això, el més freqüent serà que la carta es limiti a aperitius freds, a tapes sense cocció i a begudes. Tot això s’haurà de servir en vaixella, coberts i gots reutilitzables, aquests sota fiança d’un euro per unitat. El disseny serà diferent per a cada bar, perquè no hi hagi retorn creuat.
Les tres de Glòries no són les úniques concessions de quiosc que estrenarà Barcelona. El consistori en té una dotzena més en perspectiva, tot i que la majoria fa molts mesos que estan a l’espera. L’última concessió, de fet, va ser l’agost del 2022 al parc de les Rieres d’Horta. "Els últims cinc anys, Parcs i Jardins ha treballat de manera intensa per posar al dia la seixantena de concessions que gestiona a la ciutat", defensen portaveus municipals.
Notícies relacionadesAssignacions pendents
La demora en l’assignació d’alguns quioscos, al·leguen, "és fruit de retards importants en la contractació de subministraments, especialment l’elèctric". En d’altres, "s’han detectat instal·lacions de fa molts anys, que han quedat obsoletes i s’han d’actualitzar abans de reprendre el servei amb un nou titular". Les adjudicacions més madures són el singular bar del parc de la Barceloneta (sense alcohol i gestionat per una associació d’exalcohòlics), el xiringuito amb zona de pícnic del Poblenou i un lot de dos quioscos al parc i la rambla de les casernes de Sant Andreu. Quatre més consten com a desertes des del 2023 i una desena publicades entre el 2022 i el 2023 figuren com a expedients "en avaluació".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- investigació Més de 15.000 euros per viatge, 1.000 per avisar en cas de perill
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"