La cimentera de Montcada segueix oberta malgrat diverses sentències

La cimentera de Montcada segueix oberta malgrat diverses sentències

ZOWY VOETEN

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’últim any s’han acumulat diverses sentències desfavorables a la fàbrica de ciment de Montcada i Reixac (Vallès Occidental), l’antiga Aslan, ara en mans de l’empresa Lafarge-Holcim. Fa 50 anys, un grup de veïns va començar una lluita judicial que continua viva i que implica tant la companyia com la Generalitat. Aquest contenciós va donar un tomb el 2023 i la balança es va decantar cap al costat dels veïns del barri de Can Sant Joan, que han guanyat les últimes batalles (parcials), amb Albert Calduch, advocat mediambiental, al capdavant.

En dos dels pronunciaments de la justícia, tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com el Tribunal Suprem han dictat que s’ha de tancar la fàbrica. Tot i això, en el dia d’avui la planta continua produint ciment i incinerant.

¿Com s’explica? Principalment per la negativa d’Holcim i del Departament d’Acció Climàtica a encarrilar el tancament, que deixaria diversos treballadors sense ocupació. Empresa i Administració van presentar un recurs de cassació que encara s’ha de resoldre. A més, la conselleria, el març del 2023, va concedir una altra autorització ambiental a la cimentera. Fonts d’Acció Climàtica asseguren que, mentre no es resolguin els recursos, la planta ha de tenir l’oportunitat de seguir en marxa.

Pròximes resolucions

Notícies relacionades

I no només això, el Departament es va escudar en el fet que en tots els procediments judicials oberts no s’havien detectat incompliments ambientals. El principal problema que el jutge i el fiscal atribuïen a les autoritzacions concedides era un defecte de forma. De tota manera, és cert que, com destaca l’advocat que defensa els veïns, consisteix en un defecte de forma repetit en múltiples ocasions per part del mateix excàrrec de la Generalitat: Emili Dragone.

En els pròxims mesos haurà de declarar Dragone, com a investigat, i també altres excàrrecs de la Generalitat, en aquest cas en qualitat de testimonis. Aquesta vista tindrà lloc durant el primer semestre del 2024. En aquesta causa, la justícia mira d’investigar si la Generalitat, i Dragone en concret, van donar tracte de favor a la cimentera, donant el vistiplau a permisos ambientals que no corresponien.