Els lladres de coure evolucionen cap a bandes organitzades

Els lladres de coure evolucionen cap a bandes organitzades

Mossos

1
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

En aquests últims mesos, la policia ha detectat una evolució en els lladres de coure: són bandes cada vegada més especialitzades en aquest tipus d’assalts. Són més selectives en els seus cops i intenten aconseguir el màxim cablatge possible en incursions planificades. En la seva actuació, intenten esquivar la pressió policial.

Aquestes bandes sembla que estan formades principalment per lladres multireincidents. De fet, els Mossos sospiten que darrere del robatori de Montcada que va desencadenar el caos a Rodalies hi ha una banda de lladres de l’Europa de l’Est amb múltiples antecedents i que ha estat molt activa a la zona de Montcada. Segons dades dels Mossos, un 72% de les 186 persones que van acabar detingudes per robatoris de coure el 2023 tenien antecedents per delictes similars.

Notícies relacionades

Fonts policials han explicat a aquest diari que en els primers mesos del 2024 –en els quals hi ha hagut 46 assalts– no ha augmentat el nombre de robatoris respecte a l’any passat, però el que sí que han notat és que són cops més planificats que pretenen emportar-se més quantitat de coure d’una sola vegada. A més, els lladres actuen en zones menys vigilades, ja que el gruix del patrullatge policial, ja sigui amb drons o amb efectius uniformats, es concentra en els anomenats punts negres dels robatoris. Aquests són, segons Adif, l’entorn de Castellbisbal, Cerdanyola i la zona del Vallès Oriental, on s’estan executant les obres de desdoblament de via de l’R3 de Rodalies. I el tram Terrassa-Manresa, on es realitza la implantació del Sistema Europeu de Gestió del Trànsit Ferroviari.

El 2023 es van comptabilitzar 143 robatoris o intents de robatori en la infraestructura de Rodalies a tot Catalunya, la majoria concentrats el segon semestre, enfront els 70 assalts del 2022; xifres que suposen un increment del 104%. Des que va començar el 2024 s’han produït 46 robatoris en instal·lacions de Rodalies, segons dades d’Adif.