L’educació a Espanya

Subirats prioritza regular la sobreoferta de places per a mestre a fer una prova d’accés

  • Les universitats espanyoles ofereixen 40.000 places per estudiar graus d’Educació, mentre que la demanda és de 4.000 professors

Subirats prioritza regular la sobreoferta de places per a mestre a fer una prova d’accés
2
Es llegeix en minuts
EFE

El ministre d’Universitats, Joan Subirats, ha prioritzat regular la sobreoferta d’estudis que donen accés als graus per estudiar Educació Infantil i Primària a incloure unes proves d’aptitud personal (PAP) que excloguin els estudiants que no superin aquests exàmens específics. Aquesta prova ja és vigent a Catalunya i fa un any el Ministeri d’Educació va plantejar implantar una prova d’accés als graus d’Educació Infantil i Primària.

Segons ha afirmat Subirats, les universitats espanyoles ofereixen 40.000 places per estudiar graus d’Educació, mentre que la demanda és de 4.000 professors. El ministre ha fet aquestes consideracions aquest dilluns durant la seva participació al fòrum Barcelona Tribuna, organitzat per la Societat Econòmica Barcelonina d’Amics del País, al costat del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal.

A fi de corregir el «desequilibri entre l’oferta educativa de les universitats i la demanda de les empreses i del mercat», el ministre ha anunciat que es portarà a terme una prova pilot per territoris per a la qual «hi haurà recursos», tot i que no n’ha facilitat dades més concretes.

Des del 2017, Catalunya va endurir l’accés als graus d’Educació Infantil i Primària amb una prova específica per a tots els estudiants que es presenten a la selectivitat i vulguin cursar algun d’aquests estudis i que no supera el 30% dels aspirants.

La internacionalització de la universitat

D’altra banda, Subirats s’ha referit a la nova llei que regularà el sistema universitari, la Losu, que entrarà en vigor en uns 20 dies després de ser aprovada al Congrés el 22 de desembre. El ministre ha defensat que la norma servirà per «posar al dia les universitats espanyoles» i «facilitar-ne la internacionalització».

Per millorar-ne la internacionalització, Subirats ha dit que la Losu facilitarà l’entrada d’estudiants estrangers al sistema universitari i atendrà les homologacions de títols.

En concret, el ministre ha distingit entre «equivalència i homologació» de títols per dir que la primera «hauria de ser automàtica», mentre que l’homologació fa referència a professions reglades, i per això «no només s’ha de mirar el títol», sinó també que «s’ajusti als complements que el país estableix i necessita», cosa que «és més lenta».

Notícies relacionades

Per a això, Joan Subirats ha dit que «comptem amb un increment de 70 persones per tractar la muntanya de milers d’expedients» que demanen homologacions als quals, segons el decret aprovat el mes de novembre, «hi ha un compromís de sis mesos per donar resposta».

El ministre també ha instat les comunitats autònomes a millorar el finançament dels seus sistemes universitaris per millorar els ingressos al conjunt d’Espanya i tendir a l’1% d’inversió del PIB que la Losu marca per al 2030.