A l’edifici històric

Acampada d’estudiants a la UB en protesta per la «passivitat» davant la crisi climàtica

  • El grup End Fossil exigeix que les universitats trenquin relacions amb empreses molt contaminants

  • El rectorat ofereix a l’alumnat una via de diàleg, però els insta a posar fi a l’ocupació de l’edifici

Acampada d’estudiants a la UB en protesta per la «passivitat» davant la crisi climàtica

ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una vintena d’estudiants del moviment juvenil End Fossil han acampat aquest dimecres en un dels patis de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) per denunciar la «passivitat» de la institució davant la crisi climàtica. A més, tres persones s’han encadenat a l’escalinata que condueix al rectorat. Els estudiants exigeixen que la universitat trenqui relacions amb empreses molt contaminants i retiri les càtedres que impulsen conjuntament. També demanen que els alumnes rebin formació en transició ecològica. Des del setembre, estudiants de tot el món estan ocupant altres centres educatius amb l’objectiu d’expressar el malestar cap a l’economia fòssil. Els estudiants demanen reunir-se amb el rector.

Al crit de «¡Què volem, justícia climàtica!», una vintena d’estudiants han acampat als jardins de l’edifici històric de la UB amb la idea de passar la nit i mantenir la protesta durant uns dies o fins que obtinguin respostes de la universitat, segons han explicat. Tres d’ells s’han encadenat entre ells a l’escalinata que porta al rectorat i, juntament amb cinc persones més, es troben tancats en aquest vestíbul. Segons han explicat, la universitat ha tancat l’accés a aquesta zona.

La intenció dels estudiants és entregar una carta al rector de la universitat, Joan Guàrdia, amb les reivindicacions i reunir-se amb ell. «Demanen a les universitats que estiguin a l’altura del moment en què ens trobem», ha afirmat Sara Santana, una de les portaveus del moviment, en declaracions als mitjans de comunicació.

«Educació ecosocial» en el currículum

Els estudiants critiquen que la universitat digui que està «compromesa amb el medi ambient i la sostenibilitat» d’una banda i, d’altra banda, «allotgi empreses fòssils, com Repsol, amb una càtedra, o el Banco Santander, el banc que més ha finançat els combustibles fòssils a Espanya», ha dit Santana.

El moviment demana que la universitat trenqui relacions amb aquestes empreses i, també, que conscienciï sobre l’emergència climàtica a través del currículum acadèmic i ensenyi als alumnes alternatives als models econòmics actuals. Per a End Fossil, no té sentit que la universitat no doni una «educació ecosocial» en el context de crisi climàtica.

«Formar-se en competències bàsiques relacionades amb la transició ecològica no pot ser un assumpte exclusiu de científics ambientals o una opció d’una minoria d’estudiants sensibilitzats. No té sentit que graus com Economia continuïn fomentant el creixement il·limitat del capitalisme, que va en contra del context actual», afirmen els estudiants en un comunicat.

Contra el capitalisme

El moviment alerta de la «crisi estructural provocada pel capitalisme» i denuncia «un sistema que promou un creixement infinit basat en l’ús de recursos finits, com són els combustibles fòssils». Els estudiants denuncien en el comunicat un col·lapse que inclou «tothom» i de què responsabilitzen les empreses que actuen dins dels centres universitaris.

D’aquesta preocupació neix el col·lectiu End Fossil, un moviment internacional liderat per estudiants que convida a ocupar les universitats i centres educatius. Destaquen ocupacions com la de la Universitat de Pennsilvània (Estats Units) i la de Göttingen (Alemanya).

El rectorat ofereix diàleg

En un comunicat, el rectorat de la UB valora positivament que l’alumnat expressi les seves demandes, «mobilitzant-se com a ciutadans responsables, crítics i compromesos» i ha anunciat la seva disposició a reunir-se amb una representació dels estudiants per escoltar els seus plantejaments i «obrir, si convé, un procés de diàleg per arribar a punts d’entesa».

Notícies relacionades

Adverteixen, tanmateix, que les reivindicacions i protestes «han de ser compatibles» amb el funcionament ordinari de la institució universitària. El rectorat considera que l’acampada genera uns «costos econòmics i personals» per a la UB i que «entorpeix la tasca dels seus integrants». És per això que demana als estudiants que «no condicionin el procés negociador a la continuïtat de l’acció» de protesta.

La UB recorda que l’emergència climàtica és «una de les prioritats de govern recollida en el Pla UB2024» i que els seus primers efectes es recullen a l’informe de sostenibilitat del curs 2020-21 acabat de publicar.