Manifestacions ecologistes

Científics, empresonats per les seves protestes per la inacció climàtica

Una quinzena de membres de Scientist Rebellion han sigut detinguts a Alemanya després d’una protesta a la seu de BMW de Munic

Científics, empresonats per les seves protestes per la inacció climàtica

Scientist Rebellion

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Una quinzena de científics i activistes ecologistes han sigut empresonats per les seves protestes contra la crisi climàtica. Es tracta de membres de l’organització Scientist Rebellion (un moviment ecologista liderat per científics, investigadors i acadèmics d’arreu del món) que dissabte passat van irrompre a la seu de BMW de Munic, es van apropar a un cotxe d’exposició i van desplegar una pancarta contra la inacció climàtica.

Entre els detinguts, ara en presó preventiva, hi ha almenys cinc espanyols: els enginyers Fernando Rojas i Joseba Sáenz de Navarrete, l’artista Marta Moreno Muñoz, l’ambientòleg Victor de Santos i el doctor en física i matemàtiques Mauricio Misquero. «Som enmig d’una de les crisis més grans que ha patit la nostra civilització: pots quedar-te de braços plegats fins que t’afecti a tu també o pots actuar ara», declara Fernando Rojas, un dels científics detinguts aquesta setmana. Segons afirmen des de l’organització de Scientist Rebellion, la majoria dels detinguts es mantindran en presó preventiva fins divendres. 

Actes de desobediència civil

Notícies relacionades

Fa tan sols uns mesos, Victor de Santos i Mauricio Misquero, en una entrevista amb EL PERIÓDICO, van justificar aquestes protestes com a «actes de desobediència civil no-violenta» per exigir mesures més urgents i contundents contra la crisi climàtica. «Som davant l’emergència més gran a què s’ha enfrontat mai la humanitat. No podem continuar actuant com si res quan el món se’n va a la merda», van apuntar aquests ‘científics de bata blanca’ convertits en activistes.

No és la primera vegada que els científics que protesten contra la crisi climàtica acaben a la presó. A l’abril, per exemple, diverses desenes d’acadèmics espanyols van llançar sang falsa davant el Congrés dels Diputats per «visibilitzar el crim que impliquen dècades d’inacció climàtica». Després de la protesta, 14 manifestants van ser retinguts temporalment per un suposat delictes de danys a les institucions. L’actuació, liderada per la brigada antiterrorista, va ser descrita com una «anomalia desproporcionada, abrupta i inhumana» pel científic Fernando Valladares, segons va explicar l’acadèmic en declaracions a ‘La Climática’.