Crítiques a la gestió del conseller Cambray

Un miler de persones surten al carrer en defensa de l’educació pública catalana i escalfen motors per a les vagues de maig i juny

  • La resolutòria del TSJC que obliga a impartir el 25% de classes en castellà tensa encara més la comunitat educativa

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Unes 1.100 persones, segons dades facilitades per la Guàrdia Urbana, de diversos sindicats de docents, el Sindicat d’Estudiants (SE) i l’Associació de Federacions de Famílies de Catalunya (aFFaC) han sortit al carrer aquest dissabte a Barcelona per manifestar-se en defensa de l’educació pública catalana i en contra de la gestió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

Una manifestació que servirà per escalfar motors de cara a les jornades de vaga convocades pels dies 17 i 25 de maig i del 2 i 9 de juny, amb les que els professors busquen forçar el Departament d’Educació a acceptar algunes de les seves reivindicacions.

La comunitat educativa arriba a aquesta manifestació després d’una setmana marcada per la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dona al Departament d’Educació 15 dies (el termini venç el 30 de maig) perquè doni instruccions a les escoles perquè apliquin la sentència que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà.

En aquest escenari politicojudicial, una de les reivindicacions dels convocants de la manifestació tindrà especial pes: l’exigència a Educació que assumeixi la seva responsabilitat en la defensa de la immersió lingüística i que doni cobertura legal a tot el personal dels centres educatius. El professorat està inquiet i espera que el conseller Josep Gonzàlez-Cambray doni indicacions clares del que s’ha de fer. Molts d’ells confiaven que la modificació de la llei de política lingüística permetria esquivar la sentència, però el desmarcatge de Junts ha deixat el pacte lingüístic encallat de moment. A l’espera que el Parlament desembussi el projecte i que Educació doni instruccions, Òmnium Cultural ha activat la via judicial per evitar l’execució de la sentència. «No deixarem sols els professors, alumnes i famílies», deia el president de l’entitat, Xavier Antich.

No és la defensa del model lingüístic l’única de les reivindicacions de la mobilització d’aquest dissabte. Altres demandes són la inversió del 6% del PIB en educació, revertir les retallades de l’última dècada, el desplegament del decret d’escola inclusiva, la retirada de l’ordre del calendari que avançarà l’inici del curs, el rebuig dels nous currículums i la retirada progressiva dels concerts –el desacord en aquest punt ha provocat que alguns sindicats s’hagin desmarcat d’aquesta protesta–.

En aquest sentit, la presidenta de l’aFFaC, Belén Tascón, ha criticat durant la manifestació d’aquest dissabte que el Departament d’Educació els deixi al marge de l’organització de les extraescolars de setembre i ha dit que «sense les famílies, les escoles no funcionen».

Notícies relacionades

La manifestació ha sortit a les 12 del migdia de la plaça Universitat per iniciar un trajecte que finalitza al parc de la Ciutadella. Els convocants han organitzat una jornada ludicoreivindicativa que inclourà una paella popular i, a partir de les 16.30, activitats infantils i xerrades de docents.

Serveis mínims de les vagues

La primera de les jornades de vaga convocades unitàriament pels sindicats de docents serà el dimarts 17 de maig. Serà una aturada parcial, de 8 a 10 del matí, igual que el del 2 de juny. Les aturades del 25 de maig i del 9 de juny seran completes. El Departament de Treball ha fet ja públics els serveis mínims per a aquests dies. En tots els centres educatius hi haurà d’haver:

  • Una persona de l’equip directiu (director, coordinador, cap d’estudis, secretària) i, en el cas de les escoles bressol, un membre del claustre.

  • En infantil, primària i ESO, un docent per cada tres aules

  • En escoles d’educació especial, el 50% de la plantilla del centre

  • A les escoles bressol, el 50% de la plantilla del centre.

  • Per al complex educatiu de Tarragona, el 50% del personal de menjador i cuina, una persona de manteniment per tanda i manteniment del servei habitual en infermeria i vigilància.