Nova maniobra

Òmnium activa la via judicial per frenar l’execució del 25% de castellà a les aules de Catalunya

  • L’entitat es personarà com a part afectada davant el TSJC per intentar blindar la immersió lingüística

Òmnium activa la via judicial per frenar l’execució del 25% de castellà a les aules de Catalunya

Òmnium

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Òmnium Cultural vol parar l’execució de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) personant-se com a part interessada. El president de l’entitat, Xavier Antich, ha anunciat aquest divendres aquesta maniobra de l’entitat que pretén superar les tensions entre partits, incapaços d’acordar una resposta conjunta després del despenjament de Junts del pacte lingüístic pactat al costat d’ERC, el PSC i comuns.

«Les institucions i les organitzacions socials no poden cometre l’error de deixar sols els alumnes davant l’ofensiva contra la llengua catalana. Òmnium es personarà com a part interessada al TSJC contra la interlocutòria que obliga a executar el 25% del castellà a les aules», ha assegurat, i ha defensat que l’activació d’aquesta via judicial pretén «frenar el procediment i impugnar la doctrina que imposa percentatges de llengües a l’escola».

Notícies relacionades

Des de la plaça del Canòdrom de Barcelona, on Òmnium celebra la Festa Sambori que aplega docents i alumnes, Antich ha apostat per «exhaurir totes les vies legals» per blindar la immersió lingüística. El tribunal va donar 15 dies a la Generalitat perquè executés la resolució, però encara no hi ha acord al Govern per traçar una línia conjunta, ja que el decret que va prometre el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, necessita un any perquè vegi la llum. Junts, per la seva banda, va dir ahir que presentaria una proposta a ERC, però no va donar més detalls de com parar l’execució de la sentència a les aules.

«La llengua ha de seguir sent un element vertebrador d’aquesta societat, amb l’objectiu de garantir la cohesió social, la convivència i la igualtat d’oportunitats [...] Davant aquesta ofensiva dels tribunals espanyols tenim clar que ens hem d’organitzar per donar una resposta clara i contundent. Estem davant una vulneració molt greu de drets a Catalunya», ha conclòs Antich.