Universitat

¿Qui és Ramón Flecha, el catedràtic de la UB acusat d’abús sexual per 14 universitàries?

Va impular, juntament amb altres docents, el grup de recerca CREA, que va començar estudiant les comunitats d’aprenentatge i va derivar en l’anàlisi de la violència masclista

Catorze universitàries acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual

El investigador José Ramón Flecha.

El investigador José Ramón Flecha. / LNE

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Ramón Flecha, catedràtic emèrit de 73 anys a qui 14 dones universitàries acusen d’abús sexual, era professor de les facultats d’Educació i Sociologia a la Universitat de Barcelona (UB). En la dècada dels anys 90, va ser un dels impulsors de CREA (Comunitat de Recerca sobre Excel·lència per a Tots, per les seves sigles en anglès), un grup d’investigació universitària que va començar analitzant les comunitats d’aprenentatge i va derivar en l’estudi de la violència de gènere.

La CREA va estar adscrita a la facultat d’Educació i després d’uns frecs amb el deganat, a la de Sociologia. Des del 2020 ja no pertany a la UB. «El 2020 es va fer una actualització de les estructures de recerca i CREA va deixar de constar a partir d’aquell moment a l’organigrama de la UB. No es va fer cap notificació especial perquè no es fa mai. És el procediment ordinari davant el volum d’estructures de recerca que té la universitat (més de 500 entitats)», asseguren fonts de la UB.

Flecha, que té parella i tres fills i que ja no imparteix classes com a professor a la UB tot i que continua sent investigador, es defineix en el seu perfil de Twitter (ara X) com a investigador «número u» en violència de gènere. «S’ha d’investigar la violència de gènere la faci qui la faci, no utilitzar aquest tema contra el rival», assegura.

Notícies relacionades

Després que RTVE publiqués l’acusació de les dones, aquest diari s’ha posat en contacte amb el professor Flecha, que considera els fets com un acte de venjança, perquè ell, assegura, ha acompanyat al llarg de la seva trajectòria professional moltes víctimes d’assetjament. Ell va ser, de fet, un dels impulsors del # MeToo a la universitat. Segons la seva versió, els agressors d’aquestes víctimes a qui ell va ajudar són ara els que dirigeixen «aquestes campanyes» en contra seu.

«Sempre que he recolzat una víctima [d’assetjament sexual a la universitat], els i les agressores m’han amenaçat que em destruirien inventant-se tot el que fos necessari per fer-ho», ha assegurat a aquest diari.