Conflicte lingüístic

El TSJC dona 15 dies al Govern per aplicar la sentència del 25% de castellà a totes les escoles

  • El tribunal també requereix l’Alta Inspecció Educativa, dependent del ministeri, que verifiqui el compliment de la sentència

El TSJC dona 15 dies al Govern per aplicar la sentència del 25% de castellà a totes les escoles

ACN / JORDI PUJOLAR

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat la Conselleria d’Educació que executi en un màxim de 15 dies la sentència que obliga a impartir almenys un 25% d’hores lectives en castellà a tots els centres educatius de Catalunya.

El TSJC ha explicat aquest dilluns que ha requerit al conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, que «dicti les instruccions i estableixi garanties de control» perquè tots els alumnes del sistema educatiu català rebin almenys el 25% d’hores de classe en castellà. El tribunal ha pres aquesta decisió després de la petició que va fer l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) per forçar l’execució de la sentència a què, vista la interlocutòria, reconeix la legitimitat. El tribunal no ha reconegut la legitimitat a Vox i a diversos diputats del Parlament, que també van requerir-ne l’execució forçosa.

Així, en la seva resolució, el tribunal ordena a Cambray que «en un màxim de 15 dies dicti les instruccions i estableixi garanties de control» perquè a «tots els alumnes» se’ls imparteixi, de manera «efectiva i immediata», ensenyament mitjançant «l’ús vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determinin, que no podran ser inferiors al 25% en els dos casos».

Assignatura troncal

Apunta el tribunal que aquesta ordre inclourà «com a mínim la docència de la mateixa llengua i la d’una altra assignatura o matèria de caràcter troncal o anàleg». Això significa que, a més de l’assignatura de llengua castellana, les escoles hauran d’impartir una altra assignatura en castellà, i haurà de ser troncal. En primària, les troncals, al marge de les llengües, són Ciències Socials, Ciències Naturals i Matemàtiques. A l’ESO són Matemàtiques, Física i Química i Geografia i Història. I reclama al Departament d’Educació que informi el tribunal quan ja s’estiguin executant les mesures i del seu grau de compliment.

En la interlocutòria, el tribunal especifica que la sentència «reconeix la llibertat» de la Generalitat per «determinar els mitjans que consideri oportuns per fer efectiu l’ús vehicular de les llengües oficials». Adverteix que el que importa és «el resultat» i que el que es condemna és la «inactivitat en el dictat d’instruccions». Així, conclou que «l’elecció del mitjà per garantir el resultat establert en la sentència és facultat de la Generalitat, però el que no té és la llibertat de no actuar i permetre una situació contrària al mandat constitucional».

El TSJC o només es dirigeix a Educació. També a l’Alta Inspecció Educativa, organisme dependent del Ministeri d’Educació al qual requereix que verifiqui el compliment de la sentència i informi el tribunal.

«Una escola nova»

«Una escola nova»Des de l’AEB han acollit amb «emoció» la decisió del tribunal. La presidenta de l’entitat, Ana Losada, ha remarcat que aquest requeriment és «el final d’un llarg camí, de gairebé tres dècades de vulneració de drets lingüístics», i ha valorat que ara Catalunya tindrà «una escola nova». «Tindrem una escola de tots els catalans, on es respectaran els drets de tots els alumnes, que podran estudiar en català i castellà. És un canvi molt gran», ha assenyalat.

Losada ha expressat la seva satisfacció perquè els nens i nenes catalans aprendran en una escola bilingüe. Ha advertit que l’AEB serà molt a sobre que les escoles apliquin la sentència.

La Ustec crida a desobeir

Notícies relacionades

A l’espera del posicionament del conseller, que té previst comparèixer a les 17.00 hores, el sindicat de professors Ustec, majoritari a l’escola pública catalana, ha fet una crida a no acatar la sentència. La seva portaveu, Iolanda Segura, ha assenyalat que «acatar la sentència no és una opció». «El que ha de fer el conseller és no acatar. L’única opció és la desobediència».

«No podem permetre que els tribunals decideixin la política lingüística de Catalunya i de les seves escoles», ha advertit Segura, que opina que si s’aplica la sentència «serà la mort de la immersió i de la vehicularitat del català».