La pluja de cendra del volcà fa perillar un poblat aborigen d’interès arqueològic a La Palma
Les 83 cabanes del Barranco de les Ovejas, en el municipi d’El Paso, estan cobertes de gairebé 10 centímetres de pols volcànica

Els gairebé 10 centímetres de pols volcànica que han cobert les 83 cabanes del Barranco de les Ovejas, en el municipi palmer d’El Paso, fan perillar la conservació d’aquest conjunt arqueològic i etnogràfic, que va ser habitat des de l’època aborigen fins a començaments del segle XX.
Per aquesta raó, les cabanes del Barranco de les Ovejas estan sent documentades digitalment de forma preventiva, segons explica l’àrea autonòmica de Cultura en un comunicat, pel Govern de les Canàries i el Cabildo de La Palma, després d’analitzar els béns que poguessin veure’s afectats per la cendra del volcà en La Palma.
L’empresa especialitzada Tibicena. Arqueologia i Patrimoni s’ha ofert a realitzar, de manera altruista, un aixecament fotogramètric i modelat 3D de tot el conjunt arqueològic i etnogràfic amb aquest objectiu.
El volcà deixa una capa de cendres a Las Manchas
El poblat de cabanes del Barranco de les Ovejas constitueix un dels assentaments més interessants de La Palma, no només per la quantitat de construccions que encara es mantenen dretes sinó també perquè va ser habitat des de l’època aborigen fins a començaments del segle XX.
La cava de l’arrel de falguera en aquesta zona de la pineda era molt comuna per fer gofio o farina, per la qual cosa el personal especialitzat creu que aquestes cabanes van ser ocupades amb aquesta finalitat.
Des de fa diversos anys la Direcció General de Patrimoni Cultural, la Conselleria de Cultura i Patrimoni Històric i l’Ajuntament d’El Paso han portat a terme diferents actuacions per posar en relleu aquest enclavament com la neteja de la vegetació i el pinillo, la delimitació del conjunt, la col·locació de diversos plafons explicatius i la realització de diversos sondejos estratigràfics.
Segons María Antonia Perera, directora general de Patrimoni Cultural, la seva àrea «tenia dins dels seus objectius treballar aquest jaciment per fer-ho visitable però hem hagut de retardar-lo per la incidència del volcà», assegura.
No obstant, l’important «ara és centrar-nos en garantir-ne la conservació amb aquesta reproducció digital» ja que es troba molt pròxim al volcà, explica.
Parc arqueologicoetnogràfic
L’inspector de Patrimoni Històric del Cabildo insular, Jorge Pais, considera que aquest enclavament «té uns valors suficients per ser un parc arqueologicoetnogràfic», però fins aleshores és necessari realitzar una «documentació preventiva de tot el conjunt de tal manera que tinguem una informació detallada no només del poblat sinó de cada una de les estructures».
Al començament de l’erupció, Tibicena. Arqueologia i Patrimoni va oferir els seus serveis gratuïts al Govern de les Canàries per realitzar qualsevol tasca que se’ls pogués encomanar en aquestes circumstàncies excepcionals a La Palma.
Amb aquesta actuació es crea una foto fixa i de 360 graus en una extensió independentment de la situació volcànica, o sigui, «una memòria de com és aquest espai», sosté el director, Marco Moreno.
«Podem monitoritzar el jaciment, si es degrada per la cendra, aquesta imatge ens permetrà tenir un punt d’arrencada per reconstruir el conjunt en el cas que fos necessari», avança.
Fa dues setmanes, les dues administracions públiques van coordinar el trasllat dels béns mobles de l’Església de San Nicolás de Bari a causa de la proximitat del volcà a aquesta zona de Las Manchas.
Notícies relacionadesDe forma complementària, es va realitzar també un aixecament 3D de l’ermita i el seu retaule, de fet «s’ha estudiat la manera més correcta de traslladar-lo si les circumstàncies empitjoren», remarca Perera.
Davant aquest panorama, la inspecció regional i insular mantenen el contacte directe i estret per a futures intervencions urgents.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig