Pena a l’illa
Desbordats per l’infortuni provocat pel volcà de La Palma
Els recursos socials dels municipis més castigats pels efectes devastadors del volcà de Tajogaite reconeixen que «falten mans per a tants problemes»

El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte afronten una crisi social que està sobrepassant la seva capacitat econòmica i d’atenció psicosocial. Des que el 19 de setembre es van produir les primeres evacuacions i la lava va començar a causar danys irreparables, els seus serveis socials han hagut de treballar amb diferents realitats per donar resposta a moltes situacions que superen la capacitat dels ajuntaments.
Els responsables dels serveis socials dels tres municipis més castigats per l’erupció del volcà de Tajogaite han expressat les «grans dificultats» que tenen per la falta de personal i de mitjans, també per l’escassetat de recursos econòmics, que els impedeix atendre totes les peticions que les famílies afectades estan fent.
La regidora d’El Paso, Ángeles Fernández, destaca que hi ha 409 famílies que han demanat l’ajuda del primer municipi afectat pel volcà. Són en total més de 1.500 persones, a les quals l’ajuntament els ha donat atenció. Per desenvolupar aquesta feina, Fernández compta amb un equip de quinze treballadors públiques, integrat per treballadores socials i psicòlogues, «a més de 800 voluntaris, que desenvolupen la seva tasca en diferents àrees».
Per donar resposta a les necessitats d’aquests veïns, el municipi ja ha rebut aportacions solidàries del voltant als 650.000 euros a través de dos comptes bancaris. La regidora també assenyala que «tenim constància que a títol privat són moltes les famílies que estan fent les entregues en efectiu a altres afectades», a més de diverses associacions, que també estan aportant importants xifres, «que eleven a més d’un milió d’euros les ajudes a famílies que realment ho necessiten».
Ángeles Fernández remarca que «és veritat que des de serveis socials tenim competències en unes àrees determinades», però en aquest treball desbordant s’han vist obligats a tractar amb la Conselleria regional «per veure en quina línia de treball desenvolupem la nostra tasca», afegint que «no podem encavalcar les ajudes i hem de ser el més àgils possibles».
I és que recalca que «des del minut u estem atenent les famílies des dels serveis municipals amb aliments, amb tota mena d’estris, amb roba, però les famílies han de tenir liquiditat per atendre els pagaments del dia a dia, com pot ser un lloguer». Ara, afegeix la regidora, «estem en l’elaboració d’aquestes bases, perquè els diners arribin al més aviat possible a les famílies».
Fernández diu que són «moltes» les administracions implicades, «però hem de ser àgils i ràpids, frenar una mica la immensa burocràcia que envolta tot això, i possibilitar que els diners que tenim a les arques municipals puguin arribar a qui ho necessita ara».
Des que va començar l’emergència, fa ja 19 dies, «vam continuar tirant endavant gràcies a l’equip que teníem construït», i la regidora d’El Paso lamenta que «ens han promès que ens reforçaran a través de plans d’ocupació, però avui, per bé o per mal, continuem sent la primera porta a què truquen els afectats». També fa referència a l’operativitat de l’oficina d’atenció a la ciutadania, oberta fa uns dies a Los Llanos de Aridane, de la qual diu que «més que restar-nos feina, ens n’està donant». La regidora es refereix a la necessitat de «no parlar de municipis, ni d’administracions, ni de colors polítics», i incideix a «ser el més àgils possible».
Actualment les circumstàncies el que exigeixen és que «no ens empantaneguem amb els veïns, perquè vinguin als serveis socials i després els donem un copet a l’esquena i els diguem que se’n vagin a una altra oficina». Per això considera necessari que se centralitzin els recursos i «fer el més fàcil possible els tràmits a totes les persones que ho estan passant realment malament».
Per aconseguir-ho, l’Ajuntament d’El Paso ha posat a disposició les seves instal·lacions per al personal del Govern de les Canàries, per treballar «mà a mà», ja que Ángeles Fernández lamenta que no «ens serveix que estiguin ubicats en un altre lloc».
Allà, al centre de dia d’El Paso, «les famílies se’ns enfonsen, no fan més que plorar, no tenen forces per continuar en el dia al dia», per això no entén que «quan han decidit fer el pas d’acostar-se a nosaltres, els obliguem a estar anant d’un lloc a un altre». Per això recalca la necessitat d’«unir esforços i reconduir aquesta situació».
Jornades esgotadores
Al municipi de Los Llanos de Aridane, la responsable de serveis socials, Elena Concepción, destaca que aquests són uns dies en què es va notant el cansament tant en els treballadors com, per descomptat, en els voluntaris que ens estan ajudant des del primer moment». La regidora posa en relleu que «els dies pesen, amb torns que s’uneixen els uns amb els altres». En aquesta dinàmica de treball «atenem dissabtes, diumenges, no diferenciem tardes de matins», tot i que recalca que en els últims dies «és veritat que s’està frenant tot una mica». Actualment compta amb 46 professionals d’ajuda a domicili i treballadors de l’àrea social, que fins al moment han atès 1.000 unitats familiars.
Elena Concepción relaciona aquesta qüestió amb el fet que en els últims dies no hi ha vivendes noves afectades, «per això no han vingut més persones amb necessitat d’ajuda», però si els dies anteriors, en què diu que va venir «una allau de persones que perdia la casa o havien estat desplaçats i finalment sí que l’havien perdut».
Los Llanos han recaptat 1,2 milions d’euros, «però a més cal recalcar la solidaritat en altres sentits», amb trucades de tots els àmbits «per preguntar-nos què necessitem, tant des d’Espanya com de la resta del món».
Sobre el treball desenvolupat en aquests dies, posa en relleu que «si diguéssim que algú estava preparat per a això seria mentir», per això va mostrar el seu agraïment a l’equip humà de la regidoria per «l’esforç que estan fent».
Aquest són els diners que s’han aconseguit recaptar a través d’iniciatives municipals promogudes per Los Llanos de Aridane i El Paso per atendre les necessitats dels damnificats.
En aquesta tasca, estan comptant amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Tenerife, a més de centrar-se a fer una comptabilització tan detallada com sigui possible de les situacions per unitat familiar dels que han perdut la vivenda o estan desplaçats, «que calculem que són entorn de 5.000 a Los Llanos de Aridane», assenyala la regidora.
Aquestes dades que ara obtenen els permetran fer un estudi més exhaustiu d’aquestes unitats familiars perquè quan arribin les ajudes hi hagi un ordre i un barem en funció de la vulnerabilitat de les famílies.
Notícies relacionadesEn relació amb les donacions, destaca que «ja tenim dificultats per utilitzar els espais municipals amb roba, estris i aliments». Per això han demanat que els que puguin facin un donatiu econòmic, «que serà distribuït de forma eficaç i eficient per les institucions per fer-los arribar a les persones afectades de manera dosificada i al llarg del temps».
Sobre l’oficina d’ajudes del Govern de les Canàries, Elena Concepción assenyala que els ajuntaments «estem posant tot el nostre esforç per resoldre les necessitats més immediates dels ciutadans, atenent els requeriments bàsics». Afegeix que sí que considera que en els següents passos «seria necessària aquesta oficina unificada, per donar respostes més avançades i poder fer la determinació de l’ordre en què s’adjudicaran les vivendes», o fer anàlisi a un nivell «en què els serveis socials no estem i no podem assumir, com la pèrdua de finques i un altre tipus d’edificacions que no tenen a veure amb les llars». Elena Concepción recalca que «és cert que en el moment que estem exigeixen un cens que estem fent els ajuntaments», i conclou que «aquesta no és una desgràcia de Los Llanos, Tazacorte i El Paso», cosa que fa necessari «el Cabildo i el Govern de les Canàries».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig
- CATÀSTROFE Mazón truca a les associacions de víctimes de la dana set mesos després
- Projecte Stolpersteine Joan Riba no va anar a la División Azul: una llamborda daurada a Barcelona reconeix una víctima dels nazis
- Apunts polítics de la setmana Oposició i triperia
- Vols aprimar-te? Així influeixen les begudes vegetals davant dels lactis
- Obro fil La tècnica russa per desestabilitzar Espanya amb la dana, al descobert