AlertCops

Interior llança una 'app' antiokupes

La lluita contra l'ocupació il·legal de vivendes té una nova eina, el telèfon mòbil

alertcops car 1200

alertcops car 1200

4
Es llegeix en minuts
Ujué Foces

L’aplicació AlertCops de Policia Nacional i Guàrdia Civil inclou una nova alerta per comunicar de forma immediata casos d’ocupació il·legal de vivendes. Qualsevol usuari podrà alertar de forma immediata a les Forces de Seguretat si es produeix l’aplanament o usurpació d’un immoble. La nova versió amb aquesta alerta està disponible ja als mercats oficials d’aplicacions. L’‘app’ se suma a altres alertes en vigor, com la de robatori i atracaments, assetjaments escolar, agressions i baralles, agressió sexual, delictes d’odi, violència masclista, perduts o desapareguts, radicalismes i persones sordes.

AlertCops, l’aplicació gratuïta de seguretat ciutadana per a dispositius mòbils que comparteixen Policia Nacional i Guàrdia Civil, que permet enviar una alerta de delicte o situació de risc de la qual s’és víctima o testimoni, inclou des d’ahir una alerta antiokupa. Aquesta funció se suma a una altra desena que permeten denunciar diversos delictes a cop de clic: violència masclista, desapareguts, robatoris... Això facilita una resposta ràpida i eficaç de les forces de seguretat.

La nova funció està disponible des de dimecres als mercats oficials d’aplicacions. Afectats, propietaris, veïns o qualsevol altre usuari que detecti un cas d’ocupació il·legal d’immobles pot posar de forma immediata i de manera discreta els fets en coneixement de les forces de seguretat, que podran desallotjar l’immoble.

L’aplicació arrenca la seva etapa de forma paral·lela al nou protocol d’actuació establert per la Secretaria d’Estat de Seguretat davant les ocupacions il·legals d’immobles, que homogeneïtza i millora la resposta policial. Coincideix també amb les noves directrius de la Fiscalia per aturar el problema. 

Icona ocupació il·legal de vivendes. 

L’usuari haurà de prémer aquesta icona de l’‘app’ tant si és víctima com testimoni d’això. Igual com passa amb la resta de funcions d’AlertCops, es podran adjuntar fotos o vídeos sobre el fet.

Les alertes es remetran al centre policial més pròxim de l’usuari on s’activarà el protocol d’Interior. En cas de delicte flagrant, Policia Nacional i Guàrdia Civil poden procedir al desallotjament sense sol·licitar mesures judicials. Els agents també oferiran assessorament a les víctimes d’aquest tipus de delictes.

Robatori, atracament i assalt. 

Un sol clic facilita denunciar o ajudar víctimes de robatoris, atracaments o assalts, així com alertar sobre actes vandàlics. El xat de l’aplicació AlertCops permet contactar amb les forces de seguretat i enviar fotos i vídeos. La resposta policial és immediata.

Assetjament escolar. 

Un botó específic permet alertar sobre assetjament escolar, posant a disposició dels menors i de les seves famílies, així com de qualsevol altre usuari que tingui coneixement d’un cas d’assetjament escolar, una eina molt senzilla de denúncia.

Agressió, baralla. 

Els testimonis o víctimes d’agressions o baralles tant a la via pública com en llocs tancats, compten amb una funció especial en l’‘app’ policial per alertar immediatament i denunciar aquest tipus de fets. En tenen prou amb prémer la icona per avisar del que passa als cossos i forces de seguretat.

Agressió sexual. 

Al seleccionar aquest tipus d’alertes envia la posició geogràfica exacta a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, que gestionen la situació de risc. A fi de protegir la víctima, una vegada que l’alerta es tanca per part de les Forces de Seguretat, no queda cap rastre al terminal de l’usuari.

Botó SOS per a violència de gènere i personal sanitari. 

Aquesta icona està destinada a reforçar la protecció de dos col·lectius específics: les víctimes de violència de gènere i el personal sanitari. Davant una situació de risc, els afectats poden enviar una alerta urgent juntament amb la seva posició així com una gravació de 10 segons d’àudio del que està passant.

Per a això, només hauran de prémer aquest botó repetidament cinc vegades en menys de sis segons. Tot això sense accedir a l’‘app’, ja que aquesta icona serà accessible des de la pantalla d’inici del seu mòbil. A partir d’aquell moment, les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat gestionen la situació de risc i es posen en contacte amb l’usuari, per xat o per via telefònica, alhora que mobilitzen efectius.

Delictes d’odi. 

Aquesta alerta inici la seva etapa el mes de juliol passat. La icona es troba al menú principal de l’‘app’ i permet comunicar casos de discriminació física o verbal dels quals hagin sigut víctima o testimonis. S’inclouen els delictes motivats per racisme, LGTBIQ+fòbia, religió o creences, discapacitat, ideologia, entre d’altres. És recomanable aportar tota la informació que pugui ser rellevant, des de manifestacions i vestimenta del presumpte autor, fins a símbols, tatuatges o anagrames.

Stop radicalismes. 

Dins el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) s’ha creat el Centre de Coordinació d’Informació sobre Radicalització (CCIR) on el ciutadà podrà aportar informació sobre possibles casos de radicalització i ajudar a prevenir, detectar i neutralitzar brots o focus de radicalisme violent.

Perdut, desaparegut i funció guardià. 

Aquesta alerta permet avisar Policia Nacional i Guàrdia Civil en cas de desaparicions o desorientacions. No fa falta esperar 24 hores per denunciar la situació, sinó que la recerca ha d’iniciar-se al més aviat possible.

Notícies relacionades

L’‘app’ AlertCops inclou també una funció guardià que permet compartir la posició amb altres persones –un màxim de tres– o amb serveis de rescat, per la qual cosa en casos d’emergència l’actuació dels cossos de seguretat és més ràpida i necessita.

Persones sordes. 

AlertCops incorpora al seu menú principal la icona específica «persones sordes» amb l’objectiu de facilitar el seu accés als serveis d’emergència a tot el territori nacional. Un sistema visual facilita l’accés de persones amb discapacitat auditiva a tots els serveis d’emergència necessaris en cada moment i a tot el territori nacional: Policia, bombers o assistència mèdica.