Usurpacions i violacions de vivendes

Interior ordena millorar els atestats policials per facilitar desallotjaments cautelars d'ocupes

Les denúncies per ocupació il·legal s'han incrementat un 5,3% en el primer semestre de l'any

Un nou protocol del ministeri recorda als agents que la segona vivenda és també domicili

undefined53392981 12 de mayo del 2020  ocupacion en la calle de miquel angel  200917004833

undefined53392981 12 de mayo del 2020 ocupacion en la calle de miquel angel 200917004833

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

La secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior ha distribuït entre la Policia i la Guàrdia Civil un protocol d’actuació davant les ocupacions il·legals d’immobles per «millorar la resposta» contra aquests delictes, afirmen fonts del departament.

L’objectiu principal del protocol és que els agents policials que atenguin una denúncia per ocupació il·legal elaborin atestats prou complets per facilitar a la fiscalia i als jutges de guàrdia a instar desallotjaments dels ocupes com a mesura cautelar. «Si un atestat és fluix, i li falta informació, el jutge s’inclinarà perquè l’assumpte denunciat s’aclareixi en un procés, i no en aquell moment», expliquen aquestes fonts.

La pressió per les dilacions en la resposta a aquest tipus de delictes es traslladarà cada vegada més als jutges: el protocol policial es distribueix dos dies després que la Fiscalia General de l’Estat emetés una instrucció instant els fiscals a demanar als jutges el desallotjament com a mesura cautelar. 

Al ministeri han apreciat un increment del 5,3% de les denúncies d’ocupació arribades a les forces de seguretat en el primer semestre d’aquest any. No ho consideren una pujada «important ni rellevant», si bé sí que admeten que «existeix una percepció subjectiva d’inseguretat en la societat, o alarma social».

En aquest sentit, sostenen fonts del departament que dirigeix el ministre Fernando Grande-Marlaska, «preocupen molt» els «fenòmens d’autodefensa», en al·lusió a la formació en localitats de Catalunya de patrulles o partides ciutadanes que s’enfronten als ocupes.

Com s’ha de procedir 

El protocol d’Interior no busca, segons les mateixes fonts, «promoure desallotjaments immediats», sinó acabar amb certa confusió entre els agents policials sobre com procedir davant casos d’ocupació il·legal, i quines dades han d’obtenir de la víctima i dels veïns i altres testimonis de la usurpació de vivenda o violació de domicili perquè els informes policials arribin a l’autoritat judicial tan complets i incontestables com sigui possible.

L’ordre fixa un itinerari d’actuació que aclareix quins elements recollir en l’atestat, en quins supòsits procedir al desallotjament immediat i quina informació recollir de la víctima perquè la seva denúncia i l’actuació posterior siguin tan efectives com sigui possible.

El text, titulat ‘Protocol d’Actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat en l’ocupació il·legal d’immobles’, recorda als agents que tant la primera com la segona vivenda que el propietari utilitzi es consideren domicili, i per tant l’ocupant comet un delicte de violació de domicili. En aquest cas, diu la instrucció, els policies podran desallotjar l’ocupa, identificar-lo i fins i tot detenir-lo sense necessitat de demanar permís judicial.

Dependrà, no obstant, del que continua sent el forat negre legal en aquest fenomen: si el delicte és o no flagrant. En aquest sentit, el protocol se sosté en la jurisprudència del Tribunal Suprem, que basa la seva percepció de la flagrància en la immediatesa del fet, la presència del delinqüent i la necessitat urgent d’intervenció policial.

El protocol mira d’acabar amb el mite de les 48 hores com a període a partir del qual és impossible l’actuació policial, molt estès entre els agents. Era també un procediment estès, admeten fonts del ministeri, que els agents atenguessin les denúncies per ocupació sense obtenir prou dades que facilitessin l’actuació judicial.

App Alertcops

El protocol, firmat pel secretari d’Estat, Rafael Pérez, informa que, si no és possible detectar la usurpació en el moment en què es comet, no és possible desallotjar l’immoble si no ho acorda així el jutge. Però sí que insta a una tasca d’investigació més detinguda, apreciar danys causats, recollir declaracions del veïnat i prestar atenció als delictes connexos, com el de defraudació de fluid elèctric, l’extorsió o l’amenaça.

Interior modificarà l’aplicació de mòbil Alertcops –que es descarrega voluntàriament i permet avisar les forces de seguretat de delictes in situ i immediatament– per afegir-hi una pestanya nova i específica per a les ocupacions il·legals, en què podran carregar-hi fotos o altres proves. La pestanya, afirmen al ministeri, ajudarà precisament a acreditar la flagrància del delicte.

Notícies relacionades

Així mateix, el protocol insta comissaries i casernes a realitzar tasques d’investigació preventiva per a un mapatge del risc de noves ocupacions il·legals i extensió de màfies de l’ocupació. Per a això, els agents policials hauran de recollir la informació que puguin proporcionar associacions de veïns, vigilants privats, agències immobiliàries i altres entitats amb ulls sobre el sector.

El nou protocol insta els guàrdies i policies a informar immediatament els serveis socials municipals quan, en el seu procediment davant un delicte d’ocupació il·legal, vegin «situacions de veritable vulnerabilitat entre els ocupants» perquè se’ls doni una solució habitacional. «No són desallotjaments sense empara», aclareixen fonts del ministeri.