Setge al coronavirus

L'èxit de l''app' de rastreig espanyola depèn de 3.000 habitants de La Gomera

L'aplicació començarà a funcionar a l'illa colombina des de dilluns fins al 13 de juliol

El Govern central crearà un entorn fictici a La Gomera en què 300 'betatesters' actuaran com contagiats

Un sanitario realiza un test de covid-19 a un hombre en la zona habilitada en el Hospital de Basurto en Bilbao, el 9 de junio.

Un sanitario realiza un test de covid-19 a un hombre en la zona habilitada en el Hospital de Basurto en Bilbao, el 9 de junio. / EUROPA PRESS / HOSPITAL DE BASURTO

3
Es llegeix en minuts
Verónica Pavés (El Día)

L’èxit de l’‘app’ de rastreig de casos de Covid-19 que pretén implantar el Govern estatal depèn que almenys 3.000 habitants de La Gomera se la descarreguin i la utilitzin correctament durant 15 dies. Així ho van confirmar fonts de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, que van assenyalar que, des del 29 de juny fins al 13 de juliol, es crearà un entorn fictici a l’illa en el qual 300 ‘betatesters’ actuaran com contagiats. «D’aquesta manera simularà una pandèmia de penetració en el 10% de la població», van explicar fonts de la Secretaria d’Estat a ‘El Dia’, del mateix grup editorial que ‘El Periódico de Catalunya’.

L’objectiu d’aquesta experiència pilot a Espanya és comprovar que l’aplicació és útil i pot ser una eina fiable que complementi el rastreig de contactes tradicional de cara a la pròxima onada epidèmica. Aquelles dues setmanes de prova seran avaluades minuciosament per la Secretaria d’Estat i el Ministeri de Sanitat, que valoraran, una vegada culmini, si s’han complert els objectius del desplegament.

Si tot va bé, l’aplicació estaria disponible per a la resta del territori espanyol l’octubre, com va confirmar l’Administració estatal. Aleshores s’espera que altres països de la Unió Europea hagin integrat a les seves societats les seves pròpies aplicacions de rastreig que avancen per ser compatibles amb l’espanyola. De fet, actualment els centres d’investigació tecnològica més importants d’Europa estan treballant a l’uníson per crear un protocol comú que permeti establir una interoperatibilitat entre les diferents plataformes. Els turistes que arribin des d’altres regions, se’ls convidarà a descarregar-se l’aplicació una vegada arribin a Espanya, a través de campanyes de difusió en aeroports o altres transports.

En el cas que alguna cosa falli o no es compleixi algun dels requisits necessaris perquè sigui totalment funcional es procedirà al seu redisseny. Entre les condicions per al seu correcte funcionament la Secretaria d’Estat avaluarà el percentatge de falsos positius que pugui donar, les descàrregues que es realitzin, si l’usuari té una bona experiència després del seu ús i la fiabilitat del rastreig de contactes.

L’àmbit geogràfic de la prova quedarà delimitat a l’illa de La Gomera, ja que s’ha de fer en un sistema «controlat». I és que, per exemple, no reportaria res al testeig de l’aplicació que se la descarregués una persona a Madrid, ja que mai tindria interacció amb la resta d’usuaris. Això sí, des de la Secretaria de l’Estat ja tenen previst que se simulin turistes durant aquesta experiència que, a més, seran visitants reals que acudiran des d’altres illes a La Gomera. L’elecció de les Canàries per a aquest pilotatge ve per la implicació de l’Administració autonòmica, però també per la «dimensió turística» de les Canàries, com va assenyalar la Secretaria d’Estat de Digitalització.

Des de la Direcció General de Modernització de la Conselleria d’Administracions Públiques, Justícia i Seguretat, ja s’ha començat a difondre a la població de La Gomera la necessitat que es descarregui l’aplicació de cara al pilotatge. El responsable de l’àrea, Pablo Hernández, va assenyalar que «una part important de la mostra» seran els empleats públics de l’illa, que ja s’han mostrat a favor de ser partícips en aquesta important tasca.

Quant al percentatge de participació ideal, tot i que hi ha literatura científica que parla que ha de ser utilitzada pel 60% de la població, la Secretaria d’Estat advoca per dividir la participació per grups de risc. De manera que, tot i que la participació global sigui més reduïda, el seu funcionament sigui adequat. En tot cas, de manera paral·lela al pilot, es durà a terme una modelització del nivell d’adopció que s’ha de donar per part de cada sector poblacional.

Salvaguarda de les dades

L’aplicació mantindrà fora de perill les dades dels seus usuaris. «No captarà el teu número de telèfon, només una identificació efímera que s’utilitzarà per saber amb quines persones has tingut contactes de risc», van assenyalar fonts de la Secretaria d’Estat.

Notícies relacionades

Un contacte de risc, en aquest sentit, serà aquell que es prolongui durant més de 15 minuts a menys de dos metres de distància, com ha determinat el Ministeri de Sanitat. Durant el desenvolupament d’aquesta aplicació, coliderat per l’empresa tecnològica Indra, s’ha aconseguit també augmentar la funcionalitat del Bluetooth. 

De fet, s’ha creat un protocol perquè aquesta funcionalitat mòbil pugui també mesurar distàncies; d’aquesta manera, s’evita l’ús de la geolocalització, que xocava de cara amb la normativa de protecció de dades europea.