ALERTA SANITÀRIA

El coronavirus a Itàlia posa en alerta València per la Champions i les Falles

Els turistes italians són àmplia majoria entre els estrangers que visiten la ciutat en la seva setmana gran

El dia 10 s'esperen milers de seguidors de l'Atalanta, el club de Bèrgam, la ciutat d'origen de la quarta víctima

undefined52464512 valencia 21 2 2020  sociedad  fallas   coronavirus  el coron200224181039

undefined52464512 valencia 21 2 2020 sociedad fallas coronavirus el coron200224181039 / A Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La ràpida expansió del coronavirus a Itàlia ha posat en alerta València, on en qüestió d’una setmana arrencaran oficialment les Falles, en les quals els turistes d’aquest país són els més nombrosos entre els visitants estrangers, i on el dia 10 de març està previst que arribin milers de seguidors de l’Atalanta, l’equip de la ciutat de Bèrgam, on vivia la quarta víctima del virus en aquell país.

L’atractiu que suposa la setmana de Falles té un efecte arrossegament que fa que el març sigui, des del seu inici, el mes en el qual més turistes arriben a la ciutat i dels estrangers, els italians són clara majoria, en part per la bona connexió aèria que existeix amb aquest país, que tradicionalment es reforça aquest tercer mes de l’any. El fet que hi hagi molts estudiants Erasmus, també són majoria en això, reforça les visites.

La subdirectora general d’Epidemologia de la Generalitat, Hermelinda Vanaclocha, ha assenyalat en una compareixença que «en aquests moments amb la informació que hi ha no hem de prendre cap mesura de cara a Falles ni a cap fira però ningú pot prometre res perquè el risc no és zero».

«En aquests moments no, la situació d’Itàlia és com la de la província xinesa de Wuhan, que com a ciutadans ens sembla que és lluny però Itàlia la tenim al costat i hi ha moltes persones que van i venen. Però en aquests moments només a les persones que viuen en una zona molt concreta de Llombardia els faríem una actuació especial, a la resta de la població no», ha dit.

En qualsevol cas ha admès que estan «pendents d’una reunió amb tots els ministeris europeus i el centre de coordinació de malalties infecciosa perquè les mesures siguin coordinades a tot Europa.

Pròxim cap de setmana

El pròxim cap de setmana arrencaran les festes amb les primeres grans aglomeracions. Dissabte dia 29 se celebrarà la ‘mascletà’ vertical de la Marina, que l’any passat va reunir cent mil persones, i el diumenge 1 es dispararà la primera ‘mascletà’ tradicional a la plaça de l’Ajuntament al migdia i a la tarda se celebrarà la ‘Crida’, l’acte en el qual la Fallera Major dona inici oficialment a unes de les festes més internacionals d’Espanya.

Segons un estudi basat en ‘big data’ presentat fa unes quantes setmanes per l’Ajuntament de València, més de quatre milions de persones van visitar la ciutat entre l’1 i el 19 de març de l’any passat, dels quals gairebé vuit-cents mil van ser estrangers.

Dels 268.724 estrangers que van estar a les Falles a la ciutat, el 33%, 91.111 segons aquest informe, eren italians, cosa que confirma el pes que tenen en les arribades a la ciutat en aquestes dates. El percentatge va doblar el d’alemanys, que va ser la segona nacionalitat majoritària.

La Champions

Però, a més, en aquesta ocasió s’espera que la xifra s’incrementi perquè el dia 10 l’Atalanta juga a València el partit de tornada dels vuitens de final de la Champions amb el club de Mestalla.

La UEFA reserva un 5% de l’aforament en cada partit per a l’afició visitant, cosa que en el cas de l’estadi valencià suposa que oficialment se’ls reservin 2.500 localitats per a aquest enfrontament.

La llarga tradició de desplaçaments del club italià, el 4-1 de l’anada i la proximitat de les Falles fan preveure que poden copar aquestes entrades i, fins i tot com és habitual, que molts aficionats viatgin sense elles per intentar adquirir-les a la taquilla directament o simplement per viure l’ambient i visitar la ciutat.

Pròleg a Milà

Aquest desembarcament té un pròleg en el sentit contrari i és que la setmana passada, a l’habitual moviment de persones entre la capital valenciana i Itàlia es va afegir el viatge de 2.300 seguidors del club de Mestalla a Milà a presenciar el xoc d’anada d’aquesta eliminatòria continental.

La ciutat italiana és ara una de les ‘zones zero’ del coronavirus en aquest país el que ha portat les autoritats a tancar la Scala o a suspendre per exemple el partit entre l’Inter i la Sampdoria que s’havia de disputar a l’estadi de San Siro, on el València i l’Atalanta es van enfrontar dimecres per ser el camp en el qual l’equip de Bèrgam disputa els seus partits en la Champions. També la trobada de la Lliga entre l’Atalanta i el Sassulo que s’havia de disputar a la mateixa Bèrgam va ser suspesa.

Vanaclocha ha explicat que els seguidors que van ser-hi, com els que van ser en una recent fira del calçat a Milà, rebran una carta amb algunes recomanacions. 

Notícies relacionades

«No s’han de fer cap prova. L’únic que ha de fer aquesta població és un full informatiu, que els farem arribar per mitjà del club, en què si es posen en malalts els direm on han de trucar i quines mesures haurien de prendre, però tenint en compte que han estat a Milà dimecres i dijous el risc és molt baix», ha apuntat.

Això sí, la directora general va admetre que no sap si aquest partit del dia 10 es podrà disputar. «No sé ni tan sols si podran venir, d’aquí al 10 de març passaran molts dies. Es valorarà amb els clubs i amb el ministeri de Sanitat», ha advertit. 

Temes:

Coronavirus