Preus rebaixats

Ni Lidl ni Carrefour: aquest és el supermercat 'low cost' que arrasa a Espanya

Ven producte de primeres marques a preus més baixos de l'habitual

Un carro de la compra en un supermercado.

Un carro de la compra en un supermercado. / Freepik

1
Es llegeix en minuts
Pedro Sanjuán

La pujada de preus dels productes dels supermercats segueix sense aturar-se. L'últim informe de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), publicat a finals de 2024, recull la major pujada de preus dels aliments en dècades.

Aquest encariment de productes alimentaris -un 14% de mitjana el 2024 entre tots els supermercats- ha obligat molts clients a canviar de supermercat. No obstant això, la inflació no ha afectat a tots els establiments per igual, ja que les variacions de preu depenen dels acords que cadascun té amb els fabricants.

Aquestes pujades de preus, a les quals els grans supermercats s'ajusten, donen l'oportunitat de créixer a noves companyies que ofereixen productes a un preu més assequible.

Un supermercat diferent

Primaprix és el clar exemple d'aquesta tendència i, amb una estratègia diferent, ha aconseguit estendre's per tota Espanya i França. "No existeix cap secret, sinó un treball amb les marques de fabricants de tota Europa per comercialitzar els excedents, liquidacions de stock o canvi de disseny en el 'packaging' dels productes", explicava Carlos Villar, director general de la companyia, el 2017.

Amb aquest mètode, Primaprix aconsegueix vendre productes de primeres marques a preus molt per sota de l'habitual. Després de triomfar a Madrid i altres zones d'Espanya, a finals de 2020 va obrir el seu primer supermercat a Barcelona. Ara, ja hi ha fins a 49 establiments a tot Catalunya. Primaprix és un 'outlet' de primeres marques de gran consum, tot i que també compta amb productes poc coneguts per als més curiosos.

Descomptes de fins a un 70%

Aquest supermercat no compta amb marques blanques -que en supermercats com Mercadona o Lidl tenen una gran importància-, sinó que basa un catàleg en productes de marca amb descomptes del 20-30% o, fins i tot un 70% si es tracta d'ofertes 'flash'.

Notícies relacionades

Per això, l'oferta és inestable i els productes poden variar en cada visita. Aquest assortiment rotatiu en què es basa Primaprix crea un efecte d'urgència en els clients, ja que el que troben a l'establiment pot canviar d'un dia per l'altre.

Aquest model de compra d'excedents i productes descatalogats és similar al que utilitzen altres cadenes emergents com Family Cash o Sqrups -tot i que a Catalunya la més estesa és Primaprix-. En altres sectors, el model s'assembla al que utilitzen Ale-hop i Flying Tiger Copenhagen.