ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

Espanya prendrà mesures contra el coronavirus en ports i aeroports

Sanitat donarà a conèixer aquest dimarts les noves ordres després de reunir-se amb les comunitats autònomes

«Estem ultimant fullets informatius per a passatgers que arriben d'altres països», diu Salvador Illa

salvador illa coronavirus / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Espanya estendrà les mesures preventives contra el Covid-19 (el nou coronavirus xinès que, a 24 de febrer, ja ha causat més de 2.600 morts al món) als ports aeroports del país. Aquestes mesures es donaran a conèixer demà a la tarda, després de la reunió del Consell Interterritorial en la qual el Ministeri de Sanitat i les diferents comunitats autònomes dirimiran què cal fer per contenir l’expansió d’un virus que ja ha arribat a Itàlia: sis persones han mort i se n’han detectat uns 220 casos en aquest país veí. «S’han de reforçar totes les mesures de detecció precoç en ports i aeroports», ha dit aquest dilluns el ministre de Sanitat, Salvador Illa. [Seguiu aquí EN DIRECTE totes les notícies relacionades amb el coronavirus.]

Segons ha explicat Illa després de la reunió del comitè espanyol d’avaluació i seguiment del coronavirus, també està previst (tot i que encara no decidit) que Espanya ampliï les zones de risc: si actualment la zona de risc és la província xinesa de Hubei, on es va originar l’actual brot, és possible que més països (com ara Itàlia, Corea del Sud i l’Iran) passin a engrossir la llista. La qualificació de «zona de risc» no implica un tancament de fronteres, sinó que als passatgers que arriben d’aquestes regions se’ls informa sobre què han de fer si desenvolupen determinats símptomes (trucar al 112 i aïllar-se) i als serveis mèdics se’ls indica quines persones han de considerar sospitoses. «Això es discutirà demà amb les comunitats autònomes, un agent clau», ha assegurat Illa.

Notícies relacionades

«S’està ultimant també la repartició de fullets informatius [sobre el coronavirus] als passatgers que arriben d’altres països. Els experts no aconsellen que se’ls prengui la temperatura», ha dit el ministre. L’eficàcia d’aquesta última mesura ha sigut qüestionada per diverses veus expertes, ja que una persona pot tenir el virus sense presentar simptomatologia.

Segons ha explicat Illa, en les últimes hores a Espanya ha detectat nou possibles casos de coronavirus que finalment han sigut descartats, si bé actualment hi ha tres possibles casos «en estudi». «Transmeto un missatge de confiança en el nostre sistema nacional de salut i dels professionals. Els casos que hi ha hagut fins ara s’han solucionat amb un altíssim nivell de competència», ha reivindicat. Sanitat, ha dit, continua guiant-se pels quatre criteris establerts des del principi: «Seguiment diari de la informació, presa de decisions basades en l’evidència científica, coordinació amb les comunitats autònomes i els socis europeus, i una total transparència informativa amb tota la ciutadania. Aquests criteris continuen sent la nostra guia d’actuació», ha insistit.