Compareixença al Parlament

Illa anunciarà el redisseny de les telecomunicacions per guanyar una autonomia davant una altra possible apagada

El president explicarà la manera de garantir 48 hores d’autonomia elèctrica en infraestructures clau, l’extensió de la xarxa Rescat als alts càrrecs de l’Executiu i un nou edifici per al sistema d’emergències 112

El Govern aposta per noves interconnexions elèctriques i centrals reversibles per evitar apagades

¿Hi va haver una ‘apagada política’ a Catalunya? Tot el que va fallar (i el que no) després del zero elèctric

El president de la Generalitat, Salvador Illa, en el Parlament

El president de la Generalitat, Salvador Illa, en el Parlament / Jordi Borràs / ACN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern es posa en marxa per respondre davant una altra possible apagada. Després que Espanya i Portugal detectessin un zero elèctric dilluns de la setmana passada, el president de la Generalitat, Salvador Illa, anunciarà, com va avançar EL PERIÓDICO, que està redissenyant la xarxa de telecomunicacions per garantir una autonomia de 48 hores a les infraestructures clau –com ho són els hospitals, escoles, comissaries, hospitals i edificis governamentals–, que estudia estendre la xarxa Rescat a tots els alts caps de Catalunya per lligar les comunicacions en cas de crisi, i la creació d'un nou edifici per al sistema d'emergències 112.

El comitè de crisi tenia redactat un decret per requisar combustible a les 14.30 hores, ja que el pronòstic de Red Eléctrica era que l’apagada es podia allargar fins a 10 hores. Els serveis d’atenció bàsica estaven garantits pels generadors –van reforçar l’atenció enviant ambulàncies davant dels centres d’atenció primària– i els telèfons d’emergència estaven actius gràcies a la xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya (Rescat), que és la que dona cobertura als cossos implicats en la seguretat i les emergències.

Però ara, després de veure les conseqüències d’aquesta apagada, el Govern vol estendre aquesta xarxa a tots els membres del Govern, els alts càrrecs i els presidents dels grups parlamentaris per garantir que se’ls pugui informar al minut, malgrat estar sense subministrament elèctric, i de poder emprendre una acció coordinada. També s’explora la creació d’un gabinet específic de crisi centrat en la comunicació, que pugui ser diligent en l’atenció als periodistes.

Les crítiques de l’oposició

A l’espera de conèixer les causes del tall de subministrament elèctric, el cap del Govern exposarà a partir de les 15 hores el minut a minut de la seva gestió de la crisi elèctrica per defensar-se de les crítiques de l’oposició, que li retreu no haver comparegut fins a vuit hores després del tall que es va registrar a les 12.33 hores.

Notícies relacionades

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha dit que espera que Illa doni explicacions i assumeixi «la seva gestió lenta i erràtica». «Va estar desaparegut i amagat durant els moments més crítics. Va tardar vuit hores a comparèixer quan el Govern havia d’aportar serenitat i no oferir més desorientació», ha etzibat des del Parlament, criticant la «falta de lideratge» i acusant-lo d’estar «supeditant la Generalitat a la Moncloa».

En la mateixa línia, però per part de la CUP, el diputat Dani Cornellà, ha criticat que Illa sortís «tard i amb els papers mullats». Si bé ha dit que espera que el president doni les respostes pertinents, ha dubtat que pugui exposar les causes de l’apagada perquè «el Govern pateix una manca de sobirania», tot i que ha insinuat la possibilitat que el partit miri d’impulsar al Parlament una comissió d’investigació sobre el tall de llum. Davant la reobertura del debat públic sobre les nuclears, Cornellà ha insistit que no són una solució i n’ha defensat el tancament.