Estat dels embassaments avui, 5 de maig, a Catalunya: Sau, Foix, Susqueda i la resta de pantans
Consulta el nivell dels pantans catalans, segons les últimes dades de l'Agència Catalana de l'Aigua
Catalunya inicia el mes de maig amb els embassaments de les conques internes per sobre del 70% de la seva capacitat, una xifra que suposa un increment de més del 20% respecte a la mitjana dels últims 5 anys. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), encarregada d'actualitzar aquestes dades, publica diàriament diversos informes que recullen l'estat dels embassaments. D'una banda, hi ha disponible un informe diari sobre tot el territori català; per altra, existeix un registre específic per al sistema Ter-Llobregat.
Nivell dels pantans avui, 5 de maig L'estat de les conques internes de Catalunya se situa avui, 5 de maig, en un 72,98% de la seva capacitat total. Aquesta xifra situa el territori català fora de la situació de sequera, el llindar de la qual se situa en el 60%. Cal recordar que va ser fa tot just unes setmanes quan es va superar per primera vegada des de març de 2022 la marca del 56% de capacitat dels pantans a la comunitat catalana.
L'entramat Ter-Llobregat abasteix sobretot les províncies de Barcelona i Girona i la comarca lleidatana del Solsonès. Consisteix en una xarxa de plantes, dipòsits i altres instal·lacions que consta de cinc embassaments: Sau (Vilanova de Sau, Osona), Susqueda (Osor, Selva), la Baells (Cercs, Berguedà), la Llosa del Cavall (Navès, Solsonès) i Sant Ponç (Clariana de Cardener, Solsonès).
A ells cal sumar altres quatre pantans que es troben fora d'aquest sistema: Darnius Boadella (Darnius, Alt Empordà), Foix (Castellet i la Gornal, Alt Penedès), Siurana (Cornudella de Montsant, Priorat) i Riudecanyes (Baix Camp).
Recuperació dels pantans Fa tot just uns mesos, els efectes de la sequera van colpejar durament Catalunya, obligant el Govern a prendre mesures. Així, si comparem les dades amb les de l'any anterior, els resultats són positius: tots els embassaments estan millor que fa un any. I no només això. El nivell dels embassaments durant la primera setmana de març de 2025 va duplicar àmpliament al del mateix període de 2024.
Amb tot, és important subratllar que aquestes dades es troben cada vegada més a prop dels registres corresponents a l'època prèvia a la sequera. L'any 2019, per exemple, va arrancar amb pràcticament tots els embassaments (a excepció del de Siurana) per sobre del 80% de la seva capacitat, tal com reflecteixen les dades de l'ACA.
Aquest és l'estat actual dels pantans de les conques internes de Catalunya, segons les últimes xifres disponibles:
Últims episodis de pluja importants Catalunya va viure durant l'any 2024 diversos episodis de pluja importants a la primavera i a l'estiu. No obstant això, l'episodi més contundent es va produir durant l'última setmana d'octubre i la primera de novembre. Aquestes van ser les dues setmanes més plujoses des de gener de 2020, amb més de 100 litres per metre quadrat a la majoria de comarques i més de 200 en sectors de la meitat sud del litoral i prelitoral.
Aquestes precipitacions van permetre que les conques internes comencessin el 2025 amb les reserves d'aigua al 33,57%, un percentatge més alt que el 2023 i 2024.
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Tres ferits en caure part de l'estructura de l'escenari d'un festival de jotes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada
- Catalunya registra la tercera taxa més alta de dones mortes a mans de la parella o exparella el 2024
- ENERGIA El Govern nega a les grans elèctriques participar directament en la investigació de l’apagada
- Trobada a Barcelona Sánchez i Illa es reuneixen en plena polèmica per l'opa al Sabadell i l'apagada
- Esmena a la totalitat Junts presenta un veto a la reducció de jornada i complica que s’aprovi al Congrés
- Projecte científic Hypatia II: es busquen tripulants per a una nova ‘expedició’ a Mart el 2025