Fertilitat i abundància

Solstici d'estiu 2019: ¿Què és i amb quins rituals se celebra?

L'arribada de la temporada més lluminosa de l'any ha tingut un impacte transcendental en la visió mitològica i el poder diví que se li atorga al Sol

solsticio-de-verano-rituales

solsticio-de-verano-rituales

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estiu sol ser una temporada de molta llum, calor, diversió i també l’època de l’any on les vacances tenen un to molt especial, ple de festa, càntics i en alguns llocs de rituals especials. Però això no és nou, ja que el solstici d’estiu és un fenomen que ha marcat els calendaris de les cultures antigues des de fa almenys 5.000 anys.

Com a part del poder que ha tingut aquest fenomen en el desenvolupament de la humanitat, les civilitzacions mil·lenàries solien retre culte als seus déus solars durant el solstici, que succeeix cada any entre el 21 i 22 de juny a l’hemisferi nord i, en general, aquesta època de l’any s’associa amb la lluminositat, l’abundància, prosperitat i benestar en general.

¿Què és el solstici?

Aquest any, el solstici d’estiu serà el 21 de juny del 2019 les 17:54 hora espanyola (15:54 UTC) i aquest fenomen el nom del qual prové del llatí ‘solstitium’ (sol sistere, que significa sol quiet), es refereix a l’època de l’any en què el sol en la seva trajectòria aparent, es troba exactament sobre un dels dos tròpics, donant lloc a la màxima desigualtat entre el dia i la nit.

La inclinació de la Terra a l’hemisferi nord fa que s’estigui més a prop del Sol, cosa que implica que les quantitats de llum assoleixin moltíssims més llocs que en la resta de l’any, per la qual cosa en aquesta regió del planeta es presenten els dies més llargs i les nits més curtes.

Els ritus més famosos

Les interpretacions mitològiques coincideixen que en el solstici d’estiu el sol està en la màxima esplendor: està més alt, lluminós i fort.  Per tant, els antics suposaven que la terra era al seu torn més fèrtil i l’abundant energia solar, influïa de manera positiva en les persones, les collites i el benestar en general.

Moltes altres cultures han celebrat i continuen celebrant aquest fenomen còsmic perquè el Sol és per a tothom una festa, un principi de vida i la continuïtat de l’existència; per això s’ha relacionat el solstici amb rituals especials per satisfer l’estrella més lluminosa de la nostra galàxia.

Un dels llocs més famosos on es realitzen rituals en el solstici d’estiu, és Stonehenge, a Anglaterra, un lloc declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i que es va construir a inicis de l’Edat del Bronze.

Consisteix en un anell de pedres distribuïdes en quatre circumferències concèntriques que segons les investigacions, servia com a temple religiós i observatori astronòmic per conèixer l’inici de les estacions. Les pedres de Stonehenge estan alineades per marcar la sortida i la posada del sol i cada any, milers de persones es reuneixen en aquest lloc per ser testimonis de l’enginy arquitectònic d’aquest lloc que aconsegueix alinear de manera perfecta les seves construccions amb el recorregut solar.

Les fogueres

A Espanya, la festa de San Juan representa l’esotèric i el cristià i és un dels ritus més populars per atraure la sort amb el foc a través de les fogueres. Però això es remunta a la tradició religiosa en commemoració al naixement de Sant Joan Baptista, que va ser anunciat amb focs pel seu pare Zacaries. Un altre dels rituals més populars és escriure els desitjos en un paper i cremar-lo, se suposa així que es neteja l’ambient per tenir períodes de bonança i lluminositat.

Mentre que els països de l’Àfrica del nord com el Marroc i Algèria, se celebra la festa de l’Ansara el 24 de juny, que coincideix amb l’inici del solstici d’estiu i que consisteix a encendre fogueres a les places dels pobles o en llocs que consideren que necessiten purificació, i llancen al foc herbes medicinals i fumen després els seus principals estris, eines i objectes personals per netejar-los de qualsevol mal.

El ritu de virilitat

A Suècia, un dels ritus més famosos és menjar areng durant el dia del solstici d’estiu, beure molt vodka i ballar al voltant d’un pal dret anomenat Maypole, objecte que simbolitza la virilitat. Mentre que a països com Polònia, Rússia, Bielorússia, Ucraïna i Romania se celebra la nit d’Ivan Kupala, amb l’objectiu de trobar parella, i consisteix que les dones deixen anar algunes flors al riu perquè arribin als homes a l’altre costat i el ritual diu que qui recull una flor, es converteix en la parella de la dama que la va deixar anar a l’aigua.

La màgia de la cultura maia

Notícies relacionades

A Mèxic, a la zona arqueològica de Chichén Itzá, a l’estat de Yucatán, cada solstici d’estiu ocorre un dels fenòmens més impressionants del món. A l’edifici denominat “El Castillo” i per la col·locació d’aquesta piràmide respecte al sol, el costat nord i l’est s’il·luminen completament, mentre que els costats sud i oest queden totalment foscos, un fenomen que els arqueòlegs han anomenat la “bisecció”. A més, el joc de llums fa aparèixer l’ombra de Kukulkan, una deïtat maia representada per una serp emplomallada.

Amb aquest escenari, milers de persones arriben cada any per veure aquest espectacle i viure les celebracions que inclouen antigues tradicions maies. Finalment, una altra zona de rituals és la zona arqueològica de Tikal a Guatemala, una ciutat sepultada per la selva del Petén però que va ser la més poderosa de la seva regió i, segons diuen, encara absorbeix l’energia de la naturalesa que l’envolta en la celebració del solstici d’estiu.

Temes:

Estiu Vacances