Canvi d'estació

¿Quan és el solstici d'estiu 2019? Dia i hora

L'inici de la nova estació marca un canvi en la naturalesa i en l'ambient: permeten disfrutar de les activitats a l'aire lliure durant molt més temps

solsticio-verano

solsticio-verano

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estiu és una de les estacions que pot portar més bons records a les persones, perquè el clima i la temperatura arriben al màxim i és una època de vacances per disfrutar dels espais a l’aire lliure, de les meravelles naturals i on tot pren un altre color: els dies són més llargs i es viuen d’una altra manera.

Després d’una primavera que ha portat les primeres pluges i l’afloració de la naturalesa a l’hemisferi nord, l’estiu entra oficialment amb el solstici dedivendres 21 de juny del 2019, concretament a les 17.54 hora espanyola (15.54 hora GMT). A partir de llavors, la vida en aquesta zona del planeta brillarà d’una altra manera.

El fenomen del solstici

A nivell astronòmic, l’arribada de l’estiu es relaciona amb el solstici, que en el cas del’hemisferi nord sol situar-se entre el 21 i el 22 de juny. L’estació sol durar uns 3 mesos i els dies tenen més hores de sol perquè en les temporades posteriors es comença a perdre llum solar.

Per tant, durant el solstici de juny el Sol s’allunya, sembla que “puja molt alt” i per això tarda més a amagar-se, però les nits també s’escurcen.  Això passa perquè és l’època en què l’equador està més lluny del sol i provoca el dia més llarg i la nit més curta al principi de l’estació.

Astronòmicament parlant, durant el solstici d’estiu boreal, és a dir en l’hemisferi nord, el Sol arriba a la seva màxima declinació nord i màxima declinació sud respecte a l’equador terrestre. El terme “solstici” prové del llatí “solstitium” (sol sistere),  “Sol quiet”,ja que durant diversos dies gairebé no canvia l’altura del sol al migdia.

Inici de l’estiu astronòmic

Durant el solstici, i vist des de la Terra, el Sol sortirà més al nord que mai respecte a les estrelles, i just al migdia, els habitants del Tròpic de Càncer, situat a 23,5 graus al nord de l’Equador, el veuran passar exactament a 90 graus per sobre del seu cap.

El solstici marca l’inici del’estiu astronòmic, però la data i l’hora canvien cada any. El motiu és que el període orbital de la terra no és exacte, ja que tarda 365,2425 dies a fer una volta completa al voltant del Sol i això es compensa cada quatre anys amb la introducció dels anys de traspàs.

El canvi en l’ambient

S’ha comprovat que gràcies a l’augment de la temperatura i de la llum solar es multiplica notablement el poder curatiu de les plantes medicinals, per això l’estiu es vincula a la seva collita. Però també es relaciona amb el període vacacional: molt sovint s’associa l’hemisferi nord amb la platja, el mar i l’aire tropical. L’estiu és, sens dubte, la temporada ideal per disfrutar dels beneficis del sol.

No oblidem que l’estiu es caracteritza per una calor intensa i molta radiació solar, causes de les sequeres més aclaparadores de l’any. Tot i que això tampoc exclou l’arribada, en altres zones, de les tempestes estiuenques, que sovint són intenses, especialment a les regions humides de l’hemisferi nord del planeta.

La mitologia estiuenca

Notícies relacionades

En l’imaginari occidental, l’estiu s’associa amb la lluminositat, la verema, l’abundància i l’adultesa de l’ésser humà. Les civilitzacions antigues solien retre culte als seus déus solars durant el solstici, ja que solien ser les principals figures mitològiques de la seva cosmovisió i la majoria estaven relacionades amb l’astre rei.

Les interpretacions mitològiques coincideixen que en el solstici d’estiu el sol està en la màxima esplendor: està més alt, lluminós i fort.  Per tant, la terra era més fèrtil, i l’abundant energia solar influïa positivament en les persones, les collites i el benestar en general.

Temes:

Estiu Vacances