SANT MARTÍ

Mestres jardiners

Un grup de jubilats gestionen un consultori sobre com tenir cura dels horts urbans

Magda Pont, a les instal·lacions on imparteixen assessorament.

Magda Pont, a les instal·lacions on imparteixen assessorament. / FABRIZIO CORTESI

2
Es llegeix en minuts
SILVIA ALBERICH / BARCELONA

Sis taules habilitades com a vivers i ubicades en una sala del centre cívic Parc Sandaru (Buenaventura Muñoz, 21) formen part d'un hort urbà on es cultiven diferents hortalisses, com ara cebes, pèsols, tomàquets o calçots, depenent de l'època de l'any. L'hort serveix com a exemple per resoldre els dubtes que qualsevol usuari pugui tenir sobre com plantar una determinada llavor o com tractar la malaltia d'una planta.

Diversos membres del Casal de Gent Gran del Parc Sandaru s'encarreguen de respondre a aquestes qüestions i d'assessorar sobre temes hortícoles i de jardineria. Ho fan el primer i el tercer dijous de cada mes, de deu a onze del matí, en una activitat que es coneix com a Consultori Hort Urbanita. Antonio Mira n'és el responsable. «Intentem respondre als dubtes dels assistents i sempre oferim solucions casolanes i ecològiques; mai amb productes químics», explica Mira, que ha fet diversos cursos, ha llegit llibres i fins i tot ha tingut un hort urbà a casa seva.

La falta de llum solar directa és el principal problema per a aquests horts, encara que s'ha resolt de manera eficaç. «La llum artificial i els focus col·locats als horts permeten que molts cultius prosperin», apunta el responsable del consultori, que fa tres anys que està en marxa. Una de les assistentes habituals, des de bon començament, és Elena Bellido. «És molt interessant i aquí he après i he descobert moltes coses», assegura. En cada consultori acostumen a regalar llavors de diferents productes i, a vegades, fins i tot planters. «Com que les llavors i l'adob són bons -continua Bellido-sabem que el que menjarem és natural».

UN MODEL PER A LES ESCOLES

Notícies relacionades

Els horts estan envoltats de plantes medicinals i aromàtiques, algunes amb flors de molts colors, que cuida amb cura Magda Pont, una altra voluntària i membre del Casal de Gent Gran. Pont resol dubtes sobre aquesta classe de plantes i fins i tot fa xerrades sobre això al centre cívic. «En les xerrades parlo de les propietats de les plantes medicinals i de com cultivar-les i tractar-les», detalla la voluntària, que ha estudiat naturopatia.

En els tres anys de consultori, els horts també han servit com a referent perquè els alumnes d'un col·legi del barri aprenguessin a cultivar i cuidar diferents plantes. «Van venir diversos dies per veure l'evolució del que havien plantant i va ser una experiència molt enriquidora», recorda Josep Maria Porta, un altre dels voluntaris del casal, que insisteix en la necessitat que els centres escolars apostin per aquesta mena d'activitats.

Temes:

Agricultura