SANT MARTÍ

La xerrada científica atrau

El Museu Blau acull cada mes tertúlies gratuïtes amb experts per divulgar coneixements

2
Es llegeix en minuts
MARTA ALCÁZAR / BARCELONA

Aforament complet. Amb aquest missatge van topar els endarrerits que van voler assistir a l'última trobada del Club dels Llunàtics, el 28 de setembre passat al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Aquestes tertúlies mensuals acosten la ciència a ciutadans corrents i se celebren una vegada al mes des del 2008, quan el museu s'allotjava al Castell dels Tres Dragons, al parc de la Ciutadella. L'octubre de l'any passat van reprendre la seva agenda a la seva nova ubicació, el Museu Blau al davant del parc del Fòrum.

L'última reunió va girar al voltant d'Els usos de les plantes. La directora de l'Institut Botànic de Barcelona, Teresa Garnatje, va ser la ponent: «No m'esperava un contacte tan directe. La gent és molt participativa», comenta al final de la tertúlia. Asseguts en semicercle, uns 40 assistents escolten les explicacions sobre etnobotànica i la base de dades que elabora el seu grup d'investigació sobre els usos ancestrals de les espècies al territori català. Aquesta base de dades es farà pública el 2019. «Recollim el coneixement tradicional i el tornem a la societat per a usos farmacològics i lingüístics», comenta Garnatje. En el debat posterior es parla sobre qüestions tan dispars com l'eficàcia de l'homeopatia o la plantació de baladres als parcs.

Les trobades del Club dels Llunàtics s'emmarquen dins de les exposicions temporals i permanents del Museu Blau. «Busquem acostar la ciència a la societat i que a la vegada coneguin el museu», explica l'arqueòleg i naturalista Jordi Serrallonga, que coordina aquestes xerrades des dels seus inicis el 2008.

AMB BERENAR / Inspirades en la noucentista Societat Lunar de Birmingham, la barcelonina es reuneix mensualment en una tertúlia que finalitza en berenar: «Hi ha gent molt fidel que repeteix cada mes i d'altres que venen segons la temàtica», explica Serrallonga. «Hem parlat sobre transgènics, amb científics i pagesos; també vam tenir un mosso aficionat a la criminologia que va explicar els assassinats històrics de Barcelona», afegeix.

La lectura del decàleg del Club dels Llunàtics marca el començament de les trobades i recorda els valors que tot participant ha d'assumir: «És important venerar els orígens siguin els que siguin, no jutjar les opinions d'altres i atrevir-se a preguntar. Cap pregunta és idiota», subratlla Serrallonga. El ponent també ha de complir unes normes com adaptar el seu tema a un públic no acadèmic i prescindir dels gastats powerpoints.

Notícies relacionades

Jerónimo Herranz és jubilat i tertulià del club. Hi assisteix cada mes juntament amb el seu cosí i el seu cunyat: «Fa un any i escaig que venim. També anem a les xerradees sobre dret del Col·legi de l'Advocacia i a les del Centre de Recerca del Genoma. El coneixement és poder», comenta després de l'últim debat.

LA PRÒXIMA, DIJOUS 26 / La pròxima tertúlia serà el dia 26 d'octubre a les 19.00 hores i aclarirà aquest interrogant: Els grans simis són en perill d'extinció? El ponent és el primatòleg Miquel Llorente. L'entrada, com sempre, és gratuïta encara que és necessari fer una reserva prèvia a la pàgina web del Museu Blau.

Temes:

Museus