CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Sanitat no descarta recomanar l'ús general de les mascaretes

L'OMS, fins ara escèptica, ahir va dir que «no són una mala idea» per prevenir els contagis

Protecció Civil de Catalunya aconsella utilitzar-les per sortir al carrer i comprar, igual que els guants

zentauroepp53020541 coronavirus200403203208

zentauroepp53020541 coronavirus200403203208 / Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La pandèmia del coronavirus comportarà molts canvis en la nostra societat i un serà la manera en què la ciutadania interactua entre si. Almenys, a curt i mitjà termini. El Ministeri de Sanitat no descarta aconsellar l’ús generalitzat de les mascaretes a la població. «Probablement aquesta és una de les mesures que recomanarem, però no vull anticipar res fins que ho tinguem decidit i ho puguem comunicar», va respondre ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, quan els periodistes li van preguntar si l’Executiu faria aquest suggeriment.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), que fins ara se’n mostrava escèptica, ahir es va mostrar favorable a l’ús de les mascaretes (tot i que siguin casolanes) en persones asimptomàtiques. «Utilitzar les mascaretes per protegir-nos no és una mala idea», va dir el director executiu del Programa d’Emergències Sanitàries de l’OMS, Michael Ryan. Alguns països, com Israel, la República Txeca i Eslovàquia han fet obligatori utilitzar-les. A la Xina, es recomana fer servir la mascareta al sortir de casa, i als EUA s’ho estan plantejant.

En la mateixa línia que Illa, tot i que no de manera tan clara, s’havia posicionat unes hores abans el director del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón, que va suggerir que una de les alternatives per seguir a partir d’ara podria ser «reduir» la forma que la gent interactua entre si per evitar la transmissió del virus. Aquesta última opció implicaria, en la seva opinió, «aprendre» de les societats orientals com la japonesa, el Govern de la qual, davant brots de grip, demana als malalts que utilitzin la mascareta i, per tant, acostumar-se a utilitzar «equips de protecció personal en la mesura que estiguin disponibles en grans quantitats».

«Hem d’aprendre a reduir els contactes de risc i, si es considera necessari evitar qualsevol tipus de contacte perquè els mecanismes per reduir el risc no són suficients, entenem que caldrà continuar amb algunes d’aquestes mesures durant algunes setmanes més», va afirmar Simón.

L’escassetat mundial de mascaretes, per la competència entre països, és un factor que marca el debat.

El cert és que les comunitats autònomes també comencen a fer passos en aquest sentit. Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya, que ha canviat les seves recomanacions a la població general quant a les mesures davant el coronavirus, ara aconsella l’ús de les mascaretes no només per als malalts o el personal sanitari, sinó també a tothom que surti al carrer, a comprar o similars. Es tracta d’una actualització del document de preguntes i respostes sobre les restriccions durant l’estat d’alarma.

Però Protecció Civil va més enllà i suggereix també portar guants per tocar els aliments, així com una bossa o carretó de comprar propis, a més de rentar-se les mans tot just arribar a casa. En aquesta nova remesa de consells planteja que, abans d’agafar un carretó de comprar al supermercat, es netegi amb desinfectant la part per on s’empeny. No obstant, entre els mateixos experts hi ha tot un debat sobre utilitzar o no les mascaretes. La seva escassetat mundial, a causa de la forta competència entre els països en el mercat, és un altre factor que marca el debat.

Sense evidències científiques

«Aquesta no és una decisió científica, sinó política, que depèn dels objectius que es tenen», diu Ildefonso Hernández, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (Sespas), una entitat que, matisa, «no té una actitud oficial» sobre la utilització de les mascaretes. «De moment, s’advoca pel seu ús per part de tots els professionals dels hospitals, però potser en algun moment sigui necessari utilitzar-les fora, no tant per no contagiar-se, sinó per no contagiar els altres», afirma Hernández. Si bé no hi ha evidències científiques que les mascaretes protegeixin dels virus els que les porten, sí que se sap que evita que les persones, en cas d’estar infectades, els transmetin als altres.

«Podria recomanar-se en persones asimptomàtiques, que faciliten molt la transmissió. I si en algun moment hi ha una disponibilitat absoluta d’aquestes mascaretes, serà una mesura a tenir en compte», diu el portaveu de la Sespas. «Per facilitar la tornada a la normalitat [el desconfinament, en què ja treballa el Govern], seria bo que es fessin servir», opina.

Els experts no veuen malament utilitzar-les en persones asimptomàtiques per facilitar la «tornada a la normalitat»

Notícies relacionades

I ¿com serà aquesta tornada a la normalitat? «Gradual. Imagino que caldrà mantenir un tipus de distància, que s’establiran horaris perquè els nens o les persones amb mobilitat reduïda puguin sortir al carrer. Però necessitem informació estratègica que encara no tenim [com conèixer el nombre real de persones contagiades, que són moltes més de les 117.710 registrades per Sanitat ahir]. Si els nens i adolescents s’han infectat molt, és més fàcil tornar a obrir els centres, perquè estaran immunitzats. Esperem que aquesta immunitat duri temps», afirma Hernández.

«Des d’un punt de vista científic, no hi ha dades sòlides que sustentin l’ús de les mascaretes. Només el malalt l’ha de portar per no disseminar el virus a altres persones quan tussi o esternudi», diu per la seva banda Magda Campins, especialista del servei d’Epidemiologia i Medicina Preventiva de l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona). «Però és lògic que, en una situació de pandèmia, se suggereixi el seu ús en persones que són en un lloc públic o tancat, a distàncies de menys d’un metre i mig, tenint en compte que el virus continua circulant». Per a Campins, en aquest últim cas, seria bo utilitzar-les com a «mesura preventiva».