prendre exemple del japó

Sanitat avisa que «probablement» caldrà portar mascareta pel carrer

Illa assenyala que és una de les mesures que estan estudiant però que encara no està del tot decidit

Simón defensa mantenir algunes restriccions unes «setmanes més» mentre hi hagi risc de contagi

simon / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat aquest divendres que «probablement» en els pròxims dies el Govern aconsellarà portar mascaretes pel carrer, els transports o els centres de treball. Si bé ha avisat que és una mesura que «no està decidida encara» i es comunicarà quan es prengui. Referent a això, Pedro Sánchez, després de reunir-se amb el comitè de gestió de la crisi i l’òrgan assessor de científics, informarà dissabte l’oposició de si s’allarga l’estat d’alarma durant 15 dies més.

Fernando Simón, assessor principal del Govern en la gestió de la crisi del coronavirus, ha admès aquest divendres que caldrà mantenir unes «setmanes més» algunes de les restriccions imposades fins a la data per frenar els contagis entre la població, després d’admetre que la decisió de prolongar l’estat d’alarma més enllà del 12 d’abril «no depèn dels tècnics». A més, Simón ha posat per primera vegada sobre la taula l’opció de portar mascareta pel carrer si es relaxa el confinament.

«A partir d’ara podem mantenir aquesta mateixa línia [amb referència a les mesures restrictives] o assegurar-nos que la manera com contactem eviti la transmissió», ha explicat. Aquesta última opció implicaria, en la seva opinió, «aprendre» de societats orientals com la japonesa, el Govern de la qual, davant de brots de grip, demana als malalts que utilitzin mascareta i, per tant, acostumar-se a utilitzar «equips de protecció personal en la mesura que estiguin disponibles en grans quantitats».

Notícies relacionades

«Hem d’aprendre a reduir els contactes de risc i, si es considera necessari que s’ha d’evitar qualsevol tipus de contacte perquè els mecanismes per reduir el risc en aquests contactes no són suficients, ja entenem que caldrà continuar amb algunes d’aquestes mesures durant unes quantes setmanes més», ha conclòs.

Les paraules de Simon es produeixen just després que Protecció Civil recomani ara l’ús de mascaretes per a tota la població, no només malalts o personal sanitari, quan se surti al carrer, a comprar o similars.