Sánchez insisteix a "salvar el vaixell" però perd un altre peó
Salazar, pròxim al líder del PSOE i cridat a tenir un lloc a l’equip d’Organització, renuncia al ser acusat d’«assetjament sexual»
El president del Govern central anuncia una desena de mesures per evitar la corrupció interna
La majoria dels barons tanquen files amb el cap de l’Executiu, excepte Emiliano García-Page

El Comitè Federal del PSOE convocat per encarar la nova etapa després de la dimissió de Santos Cerdán va començar ahir de la pitjor manera possible. Francisco Salazar, estret col·laborador de Pedro Sánchez, actual secretari d’Acció Electoral i cridat a integrar-se també a l’equip coral d’Organització nomenat per encarregar-se de les funcions de l’exdirigent navarrès, es va veure obligat a renunciar als seus llocs de treball després de ser acusat per diverses dones d’"assetjament sexual". Per a molts socialistes, es tracta d’una prova més que Sánchez, que tantes vegades s’ha recuperat contra tot pronòstic, ha perdut en aquesta ocasió "la seva màgia" i la legislatura ja no dona per més.
Però el president del Govern central i líder del PSOE es va oposar a aquesta visió davant els prop de 300 membres de l’organisme. Durant un discurs molt preparat de 45 minuts en el qual va anunciar les noves mesures de control intern per tapar l’escàndol de corrupció, va tornar a afirmar que no pensa dimitir perquè la seva "responsabilitat" li ho impedeix i sobretot es va bolcar en intentar revertir el baix estat d’ànim en el seu partit. No ho va aconseguir. En part, pel nou cop que suposa la sortida de Salazar. Però també perquè els canvis en l’Executiva socialista i el discurs en si mateix de Sánchez no van suscitar especial entusiasme. La impressió més estesa en el partit és que aquesta ha sigut una oportunitat fallida, a falta de la compareixença que protagonitzarà el cap de l’Executiu aquest dimecres al Congrés.
"Farem tot i més. La decepció és gran, però la responsabilitat que Espanya continuï avançant és encara més gran", va assenyalar Sánchez, que també va confessar que tenia el "cor tocat" després de l’ingrés a presó de Cerdán, qui va ser el seu número tres en el partit fins fa un mes, un dirigent a qui se li va encarregar portar les regnes del PSOE i protagonitzar les negociacions amb Junts i Bildu, però que també, segons la investigació judicial, va construir una trama amb José Luis Ábalos i Koldo García per adjudicar obres públiques a canvi de comissions.
"És l’hora del compromís, de la resiliència, de l’optimisme, de mostrar-li a la dreta de què estem fets els socialistes. Soc ben conscient del meu deure com a capità d’aquest vaixell. I el capità no se’n desentén quan hi ha mala mar. Es queda a capejar el temporal, a salvar el rumb i guanyar el port. I ho fem i ho faig per una paraula, només una paraula: responsabilitat", va insistir al principi d’una llarga trobada, de més de set hores de durada, en la qual tots els barons van tancar files amb ell. Tots, tret del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, com era previsible.
Les mesures
Així que d’avenç electoral, com demana el PP, res. Sánchez està determinat a resistir, portant la legislatura fins al 2027, malgrat que nombrosos dirigents del PSOE, inclosos diversos barons, consideren molt difícil, gairebé impossible, aconseguir aquest objectiu. A l’espera de conèixer l’opinió dels socis parlamentaris, que fins ara no li han retirat el suport, en la compareixença al Congrés que protagonitzarà dimecres vinent, el president del Govern central va anunciar al partit les noves mesures de control intern preses al caliu del cas Cerdán. Sánchez, que va reconèixer que es tracta d’una matèria "molt tècnica", va passar per sobre d’aquestes iniciatives. Entre d’altres, establir "contrapoders" per evitar les "excessives concentracions de poder" del secretari d’Organització, una posició que ara passarà a ocupar la valenciana Rebeca Torró amb dos adjunts més, que havien de ser tres fins a la renúncia de Salazar. Agilitzar la tramitació dels expedients informatius i disciplinaris dins del partit. Portar a terme controls aleatoris del patrimoni dels dirigents socialistes. Establir un protocol antifrau. I per últim, una mesura ja anunciada. Després de conèixer-se els àudios entre Ábalos i García en què es reparteixen dones en situació de prostitució, el PSOE canviarà el seu codi ètic perquè els militants puters siguin expulsats.
Notícies relacionadesUn partit en xoc
"Vull demanar-vos perdó un cop més. Em vaig equivocar al dipositar la meva confiança en persones que no la mereixien. Però no fallarem a l’hora d’aconseguir la regeneració democràtica que persegueix el nostre país des de fa dècades. No som com la dreta i la ultradreta. Ni som com els corruptes que han tacat les nostres sigles. Que no intentin barrejar-nos-hi. Aquest partit està fet de gent bona, que mai ficaria la mà a la caixa. Actuarem amb la més gran de les contundències com sempre hem dit. No fem els ulls grossos, no entorpim l’acció dels Cossos i Forces de Seguretat", va insistir Sánchez davant un partit que segueix en xoc i no espera recuperar-se a curt termini.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Apunt Una vergonya absoluta
- Lloc de somni El poble de cinema a 40 minuts de Girona on van rodar 'Joc de Trons'
- És legal ficar el teu gos en una gàbia 8 hores al dia? L’advocat Xavi Abat et treu de dubtes: "Una abominació"
- LLIBRES La Barcelona dels prodigis literaris
- Patri Guijarro: "Ja em sento més jo a la selecció, com al Barça"
- Victòria del campió d’Europa (2-0) El Madrid topa amb Luis Enrique