LA LLUITA CONTRA EL CORONAVIRUS

La Generalitat recomana ara l'ús de mascaretes per anar a comprar

Trilla ha apuntat que tot i que els arguments científics «no són clars», portar-la pot prevenir contagiar tercers

Protecció Civil també suggereix utilitzar guants per tocar els aliments i portar bossa per anar a comprar i carretó propis

mascara-buch / periodico

2
Es llegeix en minuts
ACN

Canvi en les recomanacions a la població general quant a les mesures davant el coronavirusProtecció Civil recomana ara l’ús de mascaretes per part de tota la població, no només malalts o personal sanitari, quan se surti al carrer, a comprar o similars. És una actualització del document de preguntes i respostes sobre les restriccions durant l’estat d’alarma.

Així, Protecció Civil suggereix que tothom porti mascareta i recomana també utilitzar guants per tocar els aliments i portar una bossa o un carretó d’anar a comprar propis, a més de rentar-se les mans tot just s’arriba a casa. En aquesta nova remesa de consells, plantegen que abans d’agafar un carretó d’anar a comprar al supermercat, es netegi amb desinfectant la part per on s’empeny el carretó.

Concretament a la pregunta ‘¿Què es recomana per anar a comprar?’, Protecció Civil assenyala: «Portar el nas i la boca tapats (mascareta o similar); utilitzar guants per tocar els aliments; portar una bossa o carretó propis; rentar-se les mans al tornar a casa. Abans d’utilitzar-lo, netejar amb desinfectant la part per la qual s’empeny el carretó del supermercat».

Evitar contagiar tercers

Sobre la recomanació de l’ús de mascaretes per sortir al carrer s’ha pronunciat aquest divendres el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, que ha remarcat que els arguments científics sobre l’ús de mascaretes «no són clars» però que, en tot cas, eviten contagis a tercers.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla ha explicat que científicament «no té gaire sentit» portar mascareta si ets a l’aire lliure i no t’acostes a ningú a menys de dos metres. No obstant, ha apuntat que com que no saps si pots estar contagiat o no, és bo posar-se-la per evitar contagiar ningú. Ha afegit que quan s’entri en una fase de relaxació del confinament, «es recomana» utilitzar-la. 

En les últimes hores s’havia reactivat el debat sobre si les mascaretes les ha de portar tothom o no. Tot i que l’OMS afirma que no és necessari, alguns experts apunten que el fet que tothom les porti pot ajudar a evitar la propagació del virus. Atenent als segons, països com Israel, la República Txeca o Eslovàquia n’han decretat el seu ús obligatori.

D’altra banda, el document incorpora la prohibició de les vetlles en tota mena de llocs, públics o privats, així com en domicilis particulars, independentment de la causa de la mort. I especifica que aquestes mesures són d’aplicació en tots els municipis de Catalunya.

Reparacions d’urgència, activitat essencial

Dins del capítol d’activitats essencials, s’hi incorpora les reparacions d’urgència de serveis bàsics com ara subministrament elèctric, calefacció i gas, aigua i telecomunicacions. No està autoritzada l’obertura del local comercial al públic però sí l’assistència per a reparacions d’urgència.

Notícies relacionades

També especifica que les plantacions hortícoles poden obrir per als professionals, es pot treballar en una explotació forestal i també està permesa la venda de bombones de butà com a servei bàsic.

Finalment, apunta que les parades d’alimentació, begudes, productes higiènics i d’alimentació animal dels mercats poden obrir sempre que compleixin les mesures per prevenir contagis i que s’evitin les aglomeracions.