Campanya 2023-2024

¿Per què pica al coll l’oli d’oliva verge extra? La teva salut et dona la resposta

El secret es troba en un polifenol amb propietats antioxidants i antiinflamatòries natural i un demolidor efecte anticancerigen

L’oli no caduca, però les seves beneficioses qualitats es van perdent per l’oxidació, avisa Víctor Pérez, en plena recollida de les olives verdes de Finca La Torre

¿Per què pica al coll l’oli d’oliva verge extra? La teva salut et dona la resposta
3
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Una alimentació saludable és un factor fonamental de la medicina preventiva. Una alimentació prudent, i en certs casos personalitzada, pot combatre amb eficàcia part de la nostra herència genètica favorable a tenir malalties com l’obesitat, la diabetis, el càncer o les malalties cardiovasculars. 

Menjar de forma saludable també juga el seu paper quan un ja està malalt, assegura José María Ordovás, l’ideòleg de la nutrigenòmica, la ciència que facilitarà una alimentació a la mesura de cada individu a partir de l’estudi del seu genoma. Ordovás enalteix els beneficis ja demostrats científicament de l’oli d’oliva verge extra, elaborat sense tractaments tèrmics o químics per a la seva extracció. Els més amargs i amb certa picor són els millors olis per a la salut, però depèn de l’any i de la collita, avança Víctor Pérez, enginyer agrònom, en plena recollida de les olives verdes de Finca La Torre amb què elabora els seus premiats monovarietals: arbequina, hojiblanca, cornicabra i morruda a les mateixes terres malaguenyes on aquest or líquid es fabrica des de fa més de 2.000 anys.

És l’oleocanthal d’aquestes olives el responsable d’aquesta picor al coll. Es tracta d’un polifenol amb propietats antioxidants i antiinflamatòries natural i un demolidor efecte anticancerigen, segons un estudi científic de la Universitat de Rutgers a Nova Jersey i del Hunter College de Nova York que recull la revista ‘Molecular and Cellular Oncology’.

Només en els olis d’excel·lent qualitat

Aquesta molècula que rasca el coll es troba únicament en els olis d’oliva verge extra (OOVE) d’excel·lent qualitat, obtinguts després d’una elaboració cuidada i minuciosa. «És important tenir en compte que l’oleocanthal és molt vulnerable a la descomposició per l’exposició a l’oxigen i a la llum», avisa Pérez, que recomana que el consum d’aquest oli es faci en un màxim de 12 mesos després de la seva extracció al trull. L’oli no caduca, però les seves beneficioses propietats es van perdent per l’oxidació cada setmana que passa.

OOVE filtrat, a la dreta, i sense filtrar de Finca La Torre. /

Epc.

La falta de pluja i la sufocant calor d’aquest estiu tornaran a fer baixar aquesta temporada fins a un 52% la producció oliverera i mantindran el preu de l’oli d’oliva pels núvols, però Víctor Pérez continua enterrant a Finca La Torre d’Antequera (Màlaga) banyes de vaca apuntant al cel per captar l’energia còsmica i elaborar un dels millors olis d’oliva verge extra (OOVE) del món. «Aquí es fa tot tenint en compte el calendari lunar», explica, envoltat d’oliveres en un terreny de 380 hectàrees, on els romans ja extreien el preuat líquid.

Borja Adrián tasta un OOVE de Finca La Torre acabat d’esprémer. /

Epc.

De les oliveres centenàries de la finca i d’altres de més joves en surt un suc verd i exquisit ple de beneficiosos polifenols.

Aquest tipus d’oli extra verge conté antioxidants i nutrients antiinflamatoris que enforteixen el sistema immunològic, redueixen el colesterol dolent, combaten els radicals lliures, eviten l’envelliment prematur i retarden o frenen el deteriorament mental vinculat a malalties com l’Alzheimer. Els seus greixos monoinsaturats i l’àcid oleic són un bàlsam contra les malalties coronàries. 

Notícies relacionades

L’oli d’oliva també facilita la transformació dels aliments i impedeix l’absorció de greixos i sucres nocius.

A cullerades (se’n recomanen tres al dia), en amanides o amb pa, l’oli d’oliva verge extra és el millor aliat per a la salut i la bellesa, un producte natural típicament espanyol, diu Borja Adrián, comercial de la marca, molt preocupat per la sequera d’una zona en la qual fa pràcticament tres anys que no plou, circumstància que ha obligat a avançar dos mesos la recollida del fruit.