Entendre-hi més

La xocolata no és dolenta per a la salut: baixa el colesterol i ajuda a aprimar-se

La xocolata és un aliment molt nutritiu que aportar la major part de la quantitat diària recomanada de minerals i té un efecte cardioprotector

La xocolata no és dolenta per a la salut: baixa el colesterol i ajuda a aprimar-se
3
Es llegeix en minuts

Malgrat el que la majoria de les persones pot pensar, la xocolata té innombrables beneficis per a la salut, i ha adquirit tanta importància que avui és present en la majoria de les dietes del món.

Púding de xocolata. /

Shutterstock

I tot i que és veritat que la xocolata és un aliment molt calòric (100 grams de xocolata negra amb 99% de cacau conté 520 calories) no és menys cert que aporta beneficis importants:

      Segons explica el doctor Francisco J. Sánchez-Múñiz, del Departament de Nutrició i Bromatologia de la Universitat Complutense de Madrid, en un estudi publicat a la revista Nutrición Hospitalaria:

          Acció antioxidant

          El cacau té una gran capacitat antioxidant que permet protegir els nostres teixits de l’estrès oxidatiu. I per això el seu poder antioxidant juga un paper fonamental a l’hora de reduir el mal oxidatiu de les cèl·lules. 

          Per això, assenyala la investigació que:

          Després del consum diari de xocolata amb llet contenint 168 mg de flavanols, els marcadors d’estrès oxidatiu canvien favorablement i aconsegueixen:

              Ajuda a aprimar-se

              Un estudi de la Universitat de Múrcia, dirigit per la catedràtica Marta Garaulet i el doctor Frank A.J.L. Scheer, del Brigham and Women’s Hospital (Estats Units), suggereix que la xocolata, a més, té efectes sobre el metabolisme segons l’hora en què es pren.

              I com ressalta la principal autora de la investigació:

                Tot el que has de saber sobre el colesterol bo i dolent, ¿quines són les xifres normals? /

                Després d’analitzar un grup de dones postmenopàusiques durant 14 dies (alternant el consum de xocolata al matí o a la nit), s’ha arribat a una conclusió:

                  I com apunta una altra de les investigadores, Teresa Hernández-González:

                    Molt nutritiu

                    La xocolata és un aliment que aporta fòsfor, magnesi, ferro, potassi, calci, vitamines A, B1, B2, B3, C, E, zinc i manganès.

                    Per exemple, consumir 100 grams de xocolata negra (el que es recomana consumir, amb un percentatge de cacau superior del 70%) cobreix una part molt important de la quantitat diària de minerals necessaris:

                                Colesterol

                                Una altra investigació, publicada a The Journal of Nutrition, recalca que el seu consum diari ajuda a reduir els nivells de colesterol de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL) i que tots coneixem com a colesterol dolent. 

                                FILE PHOTO: Empoyees of xocolata and cocoa product maker Barry Callebaut prepari xocolates in Zuric /

                                ARND WIEGMANN

                                La seva ingesta també s’associa amb:

                                «Una reducció significativa de la pressió arterial sistòlica. És important destacar que aquests beneficis es van observar sense un efecte advers sobre el pes corporal», remarquen els investigadors.

                                No obstant, els resultats d’aquest estudi indiquen que:

                                  Estimulant

                                  La teobromina és un compost molt desconegut, molt similar a la teofil·lina i la cafeïna, i que és present a la xocolata.

                                  És una alternativa a la cafeïna o la teïna tradicional, amb un efecte estimulant menys perjudicial i, el que és més important, amb una acció més prolongada que si es consumeix cafè o te.

                                  Però la diferència més gran és que no produeix cap tipus d’addicció, com sí que pot passar amb la cafeïna. Això la converteix en una opció més saludable i amb els mateixos efectes. 

                                  Notícies relacionades

                                  No obstant, perquè la xocolata ens aporti tots els beneficis, hem d’optar perquè tingui un percentatge de cacau superior al 70%. I tot i que pugui resultar una mica amarg, podem ‘educar’ el nostre paladar augmentant a poc a poc la quantitat de cacau que conté. 

                                  Però això no impedeix que puguem donar-nos un caprici i disfrutar de la xocolata amb llet o blanca de tant en tant. Això sí, sempre amb moderació, ja que aquestes alternatives contenen una quantitat més elevada de sucres lliures, és a dir, afegits durant el seu processament.