El Parlament planeja transcriure els discursos
L’objectiu és subtitular en temps real les sessions plenàries i rodes de premsa

La intel·ligència artificial (IA) està cada vegada més present en la gestió pública. El Govern ja s’ha posat en marxa per incorporar aquesta tecnologia a la quotidianitat dels treballadors públics, però també ho està fent el Parlament, on des de fa mesos es treballa discretament per analitzar la seva possible implantació, segons ha pogut saber aquest diari.
La Cambra catalana s’afegeix així a un corrent global que busca adaptar les institucions democràtiques als reptes i les oportunitats d’una tecnologia que està redefinint les regles del joc. En aquest sentit, el Parlament està explorant una eina d’IA per a la transcripció automatitzada dels discursos parlamentaris, tant en directe com en diferit. Actualment, la intel·ligència artificial ja es fa servir amb supervisió humana per reproduir la literalitat dels parlamentaris en les sessions de control al Govern que es publiquen a la web.
En temps real
L’objectiu ara és aconseguir que aquesta tecnologia pugui subtitular en temps real les sessions plenàries i les rodes de premsa, sense necessitat que un empleat ho supervisi en directe, cosa que encara s’ha d’afinar al sistema. Fonts parlamentàries confirmen que la incorporació de la IA per a les transcripcions en temps real es troba en "fase d’estudi", tot i que la previsió és que, abans de l’estiu, pugui activar-se una primera fase pilot en l’àmbit intern.
Si el sistema respon favorablement, el desplegament definitiu podria arribar abans de finalitzar el 2025. "Encara hi ha molt marge de millora en les transcripcions simultànies que hem de corregir", assenyalen aquestes mateixes veus.
Notícies relacionadesPerò els usos potencials de la IA en seus parlamentàries van molt més enllà de la reproducció literal dels discursos. Aquesta setmana, el Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT) –l’òrgan que assessora la Cambra catalana en tecnologia– ha entregat al Parlament l’informe IA: reptes i oportunitats per als parlaments i els poders públics, un document que desgrana com pot aplicar-se aquesta tecnologia a l’àmbit parlamentari, quins riscos implica i quins principis n’han de guiar el desenvolupament.
L’informe identifica set grans àrees en les quals la IA pot ser útil en els parlaments: des de subtitular discursos o assistir a la redacció de lleis, fins a analitzar l’impacte de propostes legislatives, detectar desinformació o millorar l’accessibilitat de la ciutadania. El text no defuig les advertències: alerta sobre el "biaix d’automatització" i la necessitat de preservar l’autonomia humana en els processos parlamentaris.
- Anna Gatell: "Els pares han perdut l’autoritat i ignoren els perills del mòbil"
- Rescissió de contracte El sense sostre de l'aeroport de Barajas contractat per un empresari va durar tres dies a la feina: "No era el meu. Era molt dur"
- Revetlla a Catalunya Un bebè d'un mes i un home, ferits greus en una nit de Sant Joan amb un miler d'avisos als bombers
- La futura gran plaça davant l’edifici Estel contraria els veïns
- Sector bancari El Govern espanyol complica al BBVA la compra del Sabadell al prohibir la seva fusió fins d’aquí entre tres i cinc anys
- A més de les cremes solars, quins aliments podem prendre per protegir-nos del sol?
- Llengua catalana L'oficialitat del català s'ajorna de nou i s’haurà d’abordar durant la presidència danesa del Consell de la UE
- Castells Els Xiquets de Valls destapen la pugna per la gamma extra a la diada de Sant Joan
- Motor El 2026 no podràs conduir el teu cotxe si no tens això: nous requisits de la DGT
- Problema a l’alça Set agressions a sanitaris cada dia: Catalunya imposarà multes de fins a 600.000 euros als pacients agressors