Ruptura a l’entitat independentista

Dirigents crítics de l’ANC preveuen dimitir dissabte pel xoc sobre la llista cívica

Membres del secretariat que discrepen de Dolors Feliu tenen decidit abandonar el càrrec i el vicepresident de l’entitat, Jordi Pesarrodona, sospesa què fer

Dirigents crítics de l’ANC preveuen dimitir dissabte pel xoc sobre la llista cívica

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’ANC és a les portes d’obrir-se en canal. El risc de cisma que va avançar EL PERIÓDICO el 31 de gener per la decisió de presentar una candidatura electoral al marge dels partits independentistes ha arribat a tal punt que membres del secretariat –l’òrgan que governa l’entitat independentista, format per una setantena de persones– ultimen la seva dimissió en bloc al ple d’aquest dissabte. De la vintena de secretaris crítics, caldrà veure quants abandonen el càrrec finalment, però entre els que s’ho estan pensant hi ha el vicepresident de l’Assemblea, Jordi Pesarrodona, alineat amb els que assenyalen la falta de debat i l’incompliment de les resolucions pactades per part de la cúpula presidida per Dolors Feliu.

«Alguns ho tenim ja decidit i d’altres estan remenant si és més útil quedar-se dins o fora del secretariat», explica una dels veus que ha plantejat l’estira-i-arronsa a la direcció. L’objectiu dels crítics no és anar-se’n de l’entitat, sinó abandonar el secretariat, i, des de la base de l’ANC, on asseguren disposar d’un suport significatiu, recollir firmes per aconseguir la destitució de la cúpula actual i forçar unes eleccions a l’entitat.

El grau de crispació interna es va disparar a la reunió del 28 de gener, quan es va tombar –per 29 vots enfront 28– el grup de treball que es pretenia aprovar per començar a confeccionar l’anomenada ‘llista cívica’. Es necessitaven dues terceres parts de vots favorables al ple, que es va celebrar de manera telemàtica, i la proposta de Feliu no va arribar ni a la majoria simple.

Carències al debat intern

El cisma intern té a veure no tant amb la idea de presentar una llista cívica, sinó amb la manera en què aquesta s’ha defensat de portes endins i de portes enfora. Els crítics retreuen a Feliu voler imposar un pla sense prou debat i participació de tots els membres que dirigeixen l’entitat. La presidenta ha sigut la veu més bel·ligerant de l’ANC a l’hora de defensar públicament una candidatura al marge dels partits, però els seus detractors lamenten que ho faci sense haver tingut en compte que aquesta, en tot cas, ha de ser debatuda en el marc de l’estratègia general que l’entitat hauria de detallar a la conferència prevista el mes de març.

Un d’aquests membres crítics del secretariat va assegurar en un blog de ‘Vilaweb’ que l’aposta per la llista cívica s’està fent des d’una visió «estreta» en lloc d’«àmplia», perquè no s’han fet partícips d’aquest full de ruta altres entitats i perquè s’ha acabat «reduint» la llista cívica a la creació d’un «hipotètic quart espai electoral» en lloc de ser un estímul per «galvanitzar» l’independentisme. A més, va lamentar que es coartés el debat durant el ple del dia 28, al qual Feliu va assumir ella mateixa la presidència.

Notícies relacionades

Abans de veure la dimissió com a única sortida, els crítics es van organitzar en un corrent intern, el Col·lectiu Indesinenter, que la setmana passada va emetre un comunicat que venia a ser una espècie d’ultimàtum perquè el comitè permanent –el nucli dur de la dotzena de membres que comanden l’ANC– accedeixi a remodelar-se després de mesos actuant amb «centralisme i abús de poder» i amb «males pràctiques i irregularitats». D’aquest comitè permanent en formen part Feliu, com presidenta, i altres membres fidels al seu rumb, com Uriel Bertran, però, també, Pesarrodona, que discrepa d’ells.

Després d’aquest envit, part dels crítics arriben a la conclusió que no és possible reconduir la crisi interna i que l’única sortida és la seva dimissió del secretariat. El 2 de febrer ja va dimitir una secretària, Mònica Batalla, tot i que ho va fer a títol individual, mentre que les dimissions de dissabte s’estan treballant de manera col·lectiva. El ple, que arrencarà a les nou del matí al Centre Moral i Cultural del Poblenou i que té les sis de la tarda com a hora fixada per acabar, es preveu llarg, a més de tens, i pot marcar un punt d’inflexió en el mandat de Feliu.