Contra la cimera hispanofrancesa

Xavier Trias no anirà a la manifestació independentista del 19 i Ernest Maragall està en dubte

El candidat de Junts diu que hi aniria però que estarà de viatge | L’alcaldable d’ERC ha posposat la conferència que havia de fer aquell dia

Xavier Trias no anirà a la manifestació independentista del 19 i Ernest Maragall està en dubte

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

A poc a poc es va coneixent la previsió de primeres espases polítiques que assistiran a la manifestació independentista del 19 de gener contra la cimera hispanofrancesa a Barcelona. Una convocatòria que aspirava a ser «unitària» però que amenaça de dividir-se en dos per la fractura interna del sobiranisme, encarnada en la pugna entre Junts i ERC.

Els alcaldables de les dues formacions, Xavier Trias i Ernest Maragall, per ara no s’endinsen en aquesta divisió... per omissió: no està garantida l’assistència de cap dels dos. L’alcaldable de Junts, Xavier Trias, no anirà a la manifestació però no per falta de ganes, ha dit, sinó perquè estarà de viatge. «Tenia programat un viatge de 8 dies amb amics a Múrcia, no de comiat però gairebé, per veure’ns abans que comenci la campanya electoral», ha explicat aquest dijous a Ràdio Estel. «Si estigués [a Barcelona] hi aniria, perquè dir que la cimera és el final del procés és una provocació innecessària», ha asseverat.

Notícies relacionades

L’assistència d’Ernest Maragall, que aquest dijous ha anunciat la seva renúncia com a diputat per centrar-se en les municipals, està en dubte de moment. El dia 19 a la tarda havia d’oferir una conferència a l’auditori Axa, acompanyat del president Pere Aragonès. Fonts del partit al consistori apunten que s’ha «reprogramat» l’acte per al 31 de gener. Tampoc estan definits els seus nous plans per a aquell dia: «Cal mirar agenda i valorar-ho», apunten fonts d’ERC.

El que sí que està garantit és que hi haurà presència de les cúpules nacionals dels dos partits. Carles Puigdemont va incitar explícitament a manifestar-se contra la trobada de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, de manera que s’espera que acudeixi a la cita la plana major de Junts. Per part d’ERC, el president del partit, Oriol Junqueras, ha confirmat la seva intenció d’acudir a la protesta, tot i que la interpreta com una mobilització per «l’amnistia, l’autodeterminació i la república». Pere Aragonès, que assistirà a la trobada hispanofrancesa, ha recolzat la mateixa tesi en una entrevista radiofònica aquest dijous: «Esquerra no es manifesta contra la cimera». No s’espera que cap dels consellers del Govern, ara en mans només d’ERC, assisteixi a la protesta.