Polèmica a l’entitat independentista

Risc de cisma a l’ANC per la decisió de presentar-se a les urnes

Membres del secretariat es plantegen dimitir per la falta de debat intern i les formes amb què s’ha plantejat la llista cívica que encapçala la presidenta, Dolors Feliu

Risc de cisma a l’ANC per la decisió de presentar-se a les urnes

Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Risc de cisma a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). La controvèrsia té a veure amb la decisió de presentar una candidatura electoral al marge dels partits independentistes. En concret, per la falta de debat que una part del secretariat assenyala i les «irregularitats reglamentàries» que atribueixen a la presidenta, Dolors Feliu, i cinc membres més de la cúpula. La tensió va escalar decibels en la reunió d’aquest dissabte, en què es va tombar –per 29 vots contra 28– el grup de treball que es pretenia aprovar per començar a confeccionar l’anomenada llista cívica. Ara una vintena de membres estudien presentar la dimissió i recollir firmes per aconseguir la destitució de l’actual direcció i forçar unes eleccions a l’entitat.

Es necessitaven dues terceres parts de vots favorables en el plenari, que es va celebrar de manera telemàtica, i la proposta de Feliu no va arribar ni a la majoria simple. El cisma intern té a veure amb posicions molt bel·ligerants sobre les formes i el fons del lideratge de Feliu, a qui retreuen voler imposar un pla sense prou debat i participació de tots els membres que dirigeixen l’entitat. Fa mesos que la presidenta aposta clarament, en les seves declaracions públiques, per la llista cívica. Així ho va plantejar des de l’escenari de la manifestació de l’última Diada, de la qual es va desmarcar ERC.

L’ANC no pot, per estatuts, competir directament en les eleccions, però sí que pot impulsar, promoure o fomentar determinades opcions. És el que va fer, per exemple, quan el PDECat i ERC van forjar la llista de Junts pel Sí. Però una decisió d’aquest calibre ha de passar per uns cursos, motiu pel qual una vintena de secretaris nacionals de l’ANC havien plantejat una esmena a la totalitat a la resolució sobre la llista cívica en el plenari. De fet, fonts dels crítics amb Feliu relaten com en el ple ordinari del 14 de gener es va arribar a una entesa perquè la llista cívica fos debatuda en el marc d’una estratègia general d’«embat contra l’Estat».

I és que, malgrat tenir un full de ruta fixat, aquest sector reivindica que no entra en detalls i que cal parlar tant d’estratègia de l’independentisme com de viabilitat de l’entrada en escena d’un nou actor electoral. «En absolut desestimem la llista cívica, només demanem que es faci un debat ampli per detectar què està faltant en el moviment, que és una estratègia», defensen.

L’acord el dia 14 implicava la convocatòria del ple extraordinari de dissabte passat, en el qual assenyalen que Feliu «es va arrogar» la presidència desbancant aquell que ho havia de fer, que era precisament un dels defensors d’aquest debat més ampli. Afegeixen que l’ordre del dia no va incloure la resolució acordada en el ple anterior i que, a més, se’n va excloure l’esmena que tenia relació sobre aquesta demanda i «es van restringir» els torns de paraula perquè «no s’admetien crítiques».

Una d’aquestes veus crítiques amb la cúpula, el membre del secretariat Josep Pinyol, ha publicat la intervenció que no va poder fer en el seu blog de Vilaweb, un escrit en el qual adverteix que el plantejament de la llista electoral es fa des d’una visió «estreta» en lloc d’«àmplia» perquè no s’han fet partícips d’aquest full de ruta altres entitats i perquè s’ha acabat «reduint» la llista cívica a la creació d’un «hipotètic quart espai electoral» en lloc de ser un estímul per «galvanitzar» l’independentisme. A més, lamenta que es coartés el debat durant el ple.

Dimissió en bloc i recollida de firmes

Notícies relacionades

Va ser a partir de llavors que, relaten els crítics, l’ambient «es va caldejar» fins a tal punt la majoria va acabar votant en contra del grup de treball que encapçala Feliu i els seus pròxims a la cúpula. Malgrat això, en el seu comunicat oficial, l’ANC defineix com a «ric i intens» el debat sobre la llista cívica i afirma que el rebuig d’aquest grup no impedeix que el propòsit de la llista cívica es mantingui «del tot vigent». La lectura que fan del revés de la votació és que el secretari «ha preferit que el debat quedi obert» i continuï a través de comissions i els grups territorials, a més de recordar que seran els socis de l’entitat els que prendran la decisió final en una consulta.

No obstant, els contraris a com Feliu ha conduït aquesta aposta estan estudiant tant una dimissió en bloc del secretariat com la recollida de firmes per forçar unes noves eleccions en l’entitat. El pròxim ple de l’ANC, el del dia 11 de febrer, es preveu especialment turbulent.